Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Villamax

  Villamax

  Financieel adviseur Bernardo B. van het investeringsproject Villamax belooft beleggers een vakantiehuis dat geen geld kost, maar juist oplevert. Beleggers kopen voor 5000 euro een certificaat dat recht geeft op één week vakantie in een luxe villa in het buitenland. Maken ze daar geen gebruik van, dan verhuurt Villamax het pand en wordt de winst over de klanten verdeeld. Gegarandeerd 10% rendement per jaar, zonder risico, wordt de beleggers beloofd. Verschillende mensen zagen zo’n deal wel zitten.

  Lucratief investeringsproject

  In 2003 weet B. een tientallen klanten van zijn bedrijf OG Zuiderzee te strikken voor het lucratieve investeringsproject Villamax. Maar eind 2008 stoppen de beloofde betalingen en wordt het angstvallig stil rondom Villamax. Een brief uit december 2008 waarin B. claimt aan een oplossing te werken is het laatste teken van leven.

  In zwaar weer

  B. blijkt in zwaar weer te zijn gekomen. In 2008 legt de Autoriteit Financiële Markten maar liefst twee keer een dwangsom op, zowel aan OG Zuiderzee BV als aan zijn andere bedrijf Cash en Property. B. blijkt niet over de juiste vergunningen te beschikken en mag dus helemaal geen financiële diensten verlenen.

  Persoonlijk failliet verklaard

  Zowel de politie als de AFM hebben de zaak opgepakt. Maar als wij verder speuren blijkt dat de schade nog veel groter is. B. is niet alleen persoonlijk failliet verklaard, ook veel van zijn bedrijven zitten diep in de schulden.

  Investeringen verdampt

  De misstanden bij OG Zuiderzee hebben grote gevolgen voor de gedupeerden van Villamax. Zij zien niet alleen hun investering verdampen, maar blijven in veel gevallen ook achter met een torenhoge hypotheek. B. zelf moet gedwongen zijn andere bedrijven verkopen om aan geld te komen.

  Onderzoek in de koelkast

  In totaal hebben zich bijna dertig gedupeerden bij ons gemeld. Gezamenlijk hebben ze voor bijna anderhalf miljoen euro geïnvesteerd in Villamax. Toch zet de Politie Flevoland het onderzoek in deze zaak voorlopig in de koelkast, omdat 'alle opsporingscapaciteit gericht wordt op geweldsmisdrijven'. Het Openbaar Ministerie Lelystad bevestigt dit beleid, evenals burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma. De Politie Flevoland kampt met capaciteitsproblemen waardoor 'het niet mogelijk is om extra prioriteit aan vermogensdelicten te geven.'

  Kamervragen

  Kamerlid Naïma Azough van Groenlinks kondigt in de uitzending aan kamervragen te gaan stellen over deze zaak. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Villamax. 

 • Ook interessant