Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Verzekeringsagent Jan F.

  Verzekeringsagent Jan F.

  Verzekeringsagent Jan F. weet jarenlang met vertrouwen zijn cliënten tienduizenden euro's afhandig te maken. Maar nu is hij op de vlucht voor schuldeisers en ligt zijn zeiljacht aan de ketting. Wanneer hij hoort dat Opgelicht?! bezig is met zijn dossier, komt hij ons opzoeken.

  Tussenpersoon

  F. heeft jarenlang een assurantiekantoor met twee compagnons; Nirwana Assurantiën. F. treedt voor vele mensen op als tussenpersoon. Hij moet ervoor zorgen dat levensverzekeringen, pensioenen etc. goed en veilig worden afgesloten. F. is een fervent bezoeker van het casino en leent vaak en bij veel mensen geld. Ook haalt hij geld voor privézaken uit Nirwana. Hiervoor tekent hij dan een schuldbekentenis, maar terugbetalen ho maar.

  Vertrouwen

  F. adviseert veel van zijn klanten om hun levensverzekering in 1 keer af te betalen of het pensioen in 1 keer af te betalen. Omdat veel van zijn klanten hem al meer dan 10 jaar kennen hebben ze alle vertrouwen in F. Hij laat bij een deel van de klanten het geld om de verkering af te betalen op zijn privé-rekening storten en bij het andere deel laat hij het op de rekening van Nirwana storten. Het gaat hier om grote bedragen, variërend van 30.000 tot 50.000 euro. Tegen zijn compagnons van Nirwana zegt hij dat het geld bedoeld is om zijn schulden in te lossen, maar zij komen er later achter dat het geld voor heel andere doeleinden bedoeld is en dat hun compagnon heel veel mensen heeft opgelicht.

  Schuldenlast van een miljoen

  Nirwana wordt een tijdje later verkocht voor 1 euro aan een Pakistaan. Vier maanden later gaat Nirwana failliet met een schuldenlast van meer dan een miljoen euro. De Pakistaan is spoorloos en nooit meer gevonden.

  Bewijs

  Als F. hoort dat Opgelicht?! bezig is met een onderzoek naar hem, komt hij naar de TROS toe om het verhaal uit de wereld te helpen, maar alle bewijzen laten zien dat F. meer dan schuldig is. Jan F. probeert zich achter Nirwana te verschuilen, maar die vlieger gaat niet op.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant