Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vera W.

  Vera W.

  Een modellenwedstrijd voor iedereen, het lijkt een prachtig concept. Groot, klein, dik, dun; het maakt niet uit. Jamzz, georganiseerd door Vera W. moet een groot succes worden, maar helaas loopt het allemaal anders.

  Modellen 

  Vera W. heeft een grote staat van dienst wanneer het gaat om het organiseren van modellenwedstrijden en dan vooral voor vrouwen met een maatje meer. Zo is er in 2011/2012 de wedstrijd Miss Maxi Belgium. De kandidaten krijgen een contract voorgeschoteld waarin staat dat ze 1000 euro sponsorgeld binnen moeten halen. In ruil hiervoor worden de finalisten mooie prijzen beloofd, die uiteindelijk niet worden uitgereikt. 

  Belgium Maxi Model Award

  In 2013 start Vera met een modellenwedstrijd genaamd Belgium Maxi Model Award. De kandidaten gaan er vol voor en leggen zo’n 2000 euro sponsorgeld in. Dit geld is nodig voor het huren van de zalen en voor de jurken die geshowd worden en natuurlijk ook voor de prijzen. Vera is niet veel aanwezig tijdens deze wedstrijd, omdat ze gediagnostiseerd is met kanker. Haar team eromheen neemt veel taken van haar over, maar Vera is degene die het geld in ontvangst neemt. Tijdens de finale van deze verkiezing betalen de bezoekers 35 euro voor een stoel en 75 euro voor een VIP plaats. De avond verloopt niet zo soepel als de finalisten hadden gehoopt. Achter de schermen is het een zooitje, Vera maakt een scene en schreeuwt dat ze terminaal is en dat ze de stekker eruit gaat trekken. Iedereen schrikt enorm, maar de kandidaten zijn zo professioneel dat de toeschouwers weinig merken.  

  Na de finale komen de kandidaten erachter dat Vera de zaalhuur gratis kreeg en dat ook voor de jurken niets is betaald. De beloofde prijzen worden ook nu niet uitgereikt. Vera stuurt de finalisten na de finale nog een e-mail waarin ze opnieuw belooft dat er allemaal prijzen aan komen, maar wanneer de finalisten haar aan haar woord willen houden geeft Vera niet thuis.

  Muziekhoeve 

  In dezelfde periode is Vera samen met haar man Bert eigenaar van café de Muziekhoeve. De zaak draait verlies en Vera en Bert geven aan dat Vera vanwege haar ziekte rust wilt zoeken in Spanje. De avond van de finale van de Belgium Maxi Model Award vertrekken Vera en Bert met een vrachtwagen vol naar Spanje. Aan derden vertellen ze dat het café wordt geschilderd en dat ze snel weer terug komen, maar het café blijkt failliet te zijn en de brouwer, de leverancier en de oude eigenaar kunnen fluiten naar hun geld. 

  Jamzz

  In 2014 begint Vera met de wedstrijd Jamzz. Een wedstrijd waar iedereen aan mee kan doen. Opnieuw wordt er van de kandidaten sponsorgeld verlangd. Voor deze sponsors zal er van alles geregeld worden, zoals een persvoorstelling, advertenties en banners. De kandidaten wordt een prachtige verkiezing beloofd. 90 kandidaten doen mee met de voorrondes en ook alle 90 kandidaten gaan door naar de finale. Er wordt beloofd dat ze de prachtigste creaties mogen dragen van een designer genaamd Olga. Ook zou deze Olga 50.000 euro investeren in de wedstrijd. Haar creaties zullen de kandidaten voor het eerst showen in Spanje. Maar wanneer de kandidaten met hun eigen betaalde ticket afreizen naar Spanje, vertelt Vera ineens dat Olga zich heeft teruggetrokken en dat er geen geld en geen collectie meer is. Aangezien de show door moet gaan, gaan de kandidaten keihard aan de gang om toch nog iets moois neer te zetten. Vera zegt met een eigen collectie te komen en toont vol trots haar jurken. Jurken die verrassend veel gelijkenis vertonen op patronen uit de Burda; een tijdschrift met naaipatronen. 

  Onvrede

  De reis naar Spanje is een grote tegenvaller voor de kandidaten en er ontstaat onvrede. Daarnaast stuurt Vera e-mails rond vol met beschuldigingen over de kandidaten. Een wedstrijd die hun meer zelfvertrouwen moest geven, geeft hen juist een gevoel van minderwaardigheid. Wanneer de datum van de finale nadert, worden steeds meer fotoshoots die zijn beloofd aan de kandidaten afgelast. Vera geeft aan opnieuw ziek te zijn en de finale moet opgeschort worden. Ze geeft de wedstrijd uit handen aan haar man Bert van der Taelen, maar ook hij zorgt er niet voor dat de wedstrijd in goede banen wordt geleid. 

  Steeds opnieuw stuurt Vera e-mails waarin ze uitgebreid verslag doet over haar wel en wee. De kandidaten moeten rekening houden met haar gesteldheid, maar de gemoedstoestand van haar kandidaten kan Vera weinig interesseren. Velen besluiten uit de wedstrijd te stappen. Hun geld is weg, maar erger nog hun vertrouwen in Vera en Bert is gezakt tot het dieptepunt. 

  Ontmoeting 

  Wanneer Opgelicht?! Vera en Bert aanschrijft of we met hen mogen komen praten over hun modellenwedstrijden, worden we vriendelijk uitgenodigd in Spanje. Wanneer Opgelicht?! met kritische vragen komt over waar het geld is gebleven, wie Olga toch is en waarom er nog steeds geen finale is geweest, wordt het echtpaar boos en na een lang relaas stappen ze woedend op. 

  Hierna heeft de redactie van Opgelicht?! nog een paar keer contact met Vera. Hierin geeft Vera aan dat zij haar eigen waarheid heeft en dat zij voorlopig geen modellenwedstrijden meer zal organiseren. 

  Foto: Shutterstock

 • Ook interessant