Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vera M.

  Vera M.

  Een charmante oudere dame die in de racewereld haar sporen heeft nagelaten en ook nog over een stille kracht zou beschikken. Dit klinken mooie ingrediënten voor een spannende roman, maar komen ook in het echte leven voor.

  update
  clockOval 6 24 jul 2019, 14:15

  Vera M. vrijgesproken

  Op 11 juni 2019 heeft de rechtbank Oost-Brabant Vera M. wegens onvoldoende bewijs vrijgesproken van de zaken die haar ten laste waren gelegd. Lees het vonnis.

  Verzekeringen

  Vera M. leidt tot 2002 een ogenschijnlijk normaal leven. In dat jaar komt ze in contact met een verzekeraar uit de racewereld voor wie ze aan de slag gaat. De eerste paar jaren verlopen goed. Zo goed zelfs, dat ze in 2005 ook op reis mag voor haar baas. Ze reist de hele wereld over om op diverse racecircuits de premies te innen van raceteams uit de G2 en G3 klasse. Ze schrijft kwitanties uit voor contant ontvangen premiegelden. Ze is een graag geziene verschijning op de racecircuits. In 2007 stapt haar werkgever over op een digitaal boekhoudsysteem en valt Vera door de mand. Opeens blijken diverse raceteams niet hun volledig premie te hebben betaald, maar slechts een deel. Het andere deel steekt Vera in eigen zak. De werkgever roept haar op het matje, maar ze geeft niet meer thuis.  

  Tussenpersoon

  Vera heeft in die jaren goede contacten opgedaan in de internationale racewereld en die komen haar goed van pas. In 2008 ziet ze haar kans schoon om als tussenpersoon te fungeren voor twee Spaanse rijders. In de wereld van de autosport gaat veel geld om. Rijders moeten een stoeltje kopen bij een raceteam. Ze moeten zelf geld inbrengen maar ook voor sponsoring zorgen. En voor die sponsoring zou Vera M. zorgen. De rijders brengen ieder anderhalve ton in en geven dit aan haar. Vera zou het restant regelen via sponsoring. Ze weet deze coureurs in eerste instantie te plaatsen in een BMW klasse. Echter, na 1 race houdt de samenwerking op, omdat de betaling voor het ‘stoeltje’ uitblijft. Ze weet uiteindelijk de twee coureurs te plaatsen in de Porsche Supercup. Echter, het geld van de vermeende sponsor blijft uit. De coureurs en het raceteam blijven berooid achter.

  Voorgelogen

  Dan zelf maar een verzekeringsbedrijf starten, moet Vera gedacht hebben. Samen met Arthur begint ze haar eigen verzekeringsbedrijf, wederom in de racewereld. Arthur start een BV en voldoet aan Vera’s verzoek om haar aandeel in de onderneming onder te brengen in een buitenlandse trust. Vera heeft veel geld nodig om naam te maken in de verzekeringswereld. Arthur leent haar hiervoor het geld, echter, hij ziet geen cent van die leningen terug. Pas als Arthur de kosten voor de accountant zelf wil overmaken naar het trustkantoor, ruikt hij onraad. Hij gaat op onderzoek uit en komt erachter dat hij al die tijd voorgelogen is. Arthur vraagt zelfs het faillissement van M. aan en dat is in 2011 ook uitgesproken. M. probeert nog in de schuldsanering te komen, maar omdat er al aangiftes tegen haar liggen, lukt dat niet.

  Geld lenen

  M. lijkt uitgespeeld en neemt afscheid van de racewereld. Echter bij buren, vrienden en familie blijft ze nog steeds schermen met haar goede contacten uit het verleden en heeft de nodige foto’s met coureurs om haar verhaal te ondersteunen. Ze leent geld van buren, vrienden en vriendinnen. Zo heeft ze geld nodig voor schade aan haar auto, is de rekening van haar zakenpartner geblokkeerd en heeft ze geld nodig voor ziekenhuisregelingen. Ze lijkt zich ook te storten op de containerhandel en leent daar geld voor bij mensen. Even lijkt ze een rentree te maken in de racewereld. Ze zou de sponsoring gaan regelen voor twee talentvolle jonge coureurs. De ouders van de twee jongens maken samen bijna een ton over, maar tot concrete plannen komt het nooit. Op het moment dat de gedupeerden proberen hun geld terug te krijgen volgen vele smoesjes. Haar man is ziek, ze verblijft in het buitenland, ze verkoopt haar huis in Spanje of haar bedrijf. Enzovoort, enzovoort..

  Tijd om de femme fatale van de racewereld een bezoek te brengen.

  Met dank aan: Circuit Zandvoort

  Bron foto: Shutterstock.com

 • Ook interessant