Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Veilinghuis P.

  Veilinghuis P.

  Hoopt u ook wel eens een vergeten schat op zolder te hebben liggen, die misschien wel veel geld waard is? Veilinghuis P. speelt graag in op uw dagdroom. Veel mensen deden met pijn in het hart afstand van hun oude postzegelverzameling of schilderij op taxatiedagen, maar kwamen bedrogen uit.

  Goede reputatie

  Veilinghuis P. uit Arnhem geniet al jaren een uitstekende reputatie in de kringen van postzegel-en munten verzamelaars. Eigenaar Henk P. nam de zaak over van zijn ouders. Hij houdt regelmatig taxatiedagen in bibliotheken en gemeentehuizen. Met vrolijke folders waarin gratis taxaties worden aangekondigd, stromen er veel geïnteresseerde verzamelaars binnen. Zij laten door Henk P. hoogstpersoonlijk hun collectie keuren. P. concentreert zich voornamelijk op munt- postzegel- en oude ansichtkaarten verzamelingen.

  Niet uitbetalen

  Vanwege de enorme belangstelling laten de meeste mensen direct hun verzameling achter. Bezoekers spreken over vrachtwagens vol verzamelingen die weggedragen worden na dergelijke taxatiedagen. P. belooft dat de collecties op een later tijdstip geveild worden. Na inhouding van een commissie percentage moet P. de winst dan uitbetalen aan de verzamelaar. Maar dit gebeurt zelden.

  Bedreiging

  Als de verzamelaar klaagt bij het veilinghuis geeft er niemand thuis. Als P. wel opendoet, wordt er zelfs gedreigd. Rik Jansen van ‘t Land, een gedupeerde muntverzamelaar, wordt zelfs verteld: ”als je er niet uitgaat dan slaan we je er uit”

  Contact

  Als Opgelicht?! contact probeert op te nemen, besluiten we na diverse pogingen per post en telefoon naar Arnhem af te reizen om Henk P. zijn weerwoord te vragen.

  Uitleg

  We treffen Henk P. bij de achterkant van zijn huis. In de eerste instantie wil hij wel uitleggen waarom hij geld en goederen achterhoudt. Zijn vrouw is vorig jaar overleden, bovendien beweert hij te zijn bestolen door een familielid.

  Als Opgelicht?! hem duidelijk probeert te maken dat zijn slachtoffers anders beweren, gooit hij de achterdeur dicht. Later wandelt hij naar het politiebureau, omdat hij meent dat Opgelicht?! hem lastig valt. De politie verzoekt hem om met ons te gaan praten, maar tot aan de uitzending toe heeft de redactie van Opgelicht?! niets van hem vernomen.

 • Ook interessant