Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vals geld

  Vals geld

  Opgelicht?! duikt in de wereld van vals geld. Valsmunterij is van alle tijden, regelmatig rollen internationale politiediensten een ondergrondse drukkerij op. Dit zijn vaak bendes uit Oost-Europa, Italië, China of Colombia; dan gaat het om grote partijen die via het illegale circuit het dagelijkse betalingsverkeer invloeien.

  Er lijkt een nieuwe trend te ontwikkelen: huis-tuin-en-keukenvervalsingen. Populair onder jongeren die snel geld willen verdienen. Kopieën die simpelweg geprint zijn en voorzien van hologrammen die makkelijk via internet te verkrijgen zijn. De handel in deze vervalsingen vindt plaats op straat, op schoolpleinen en internetfora. Winkeliers en horecapersoneel krijgen regelmatig te maken met vals geld. Oplichters, veelal jongen mensen, die briefjes van vijftig proberen te wisselen op drukke markten, in bussen en bij kleine winkels zonder detectie-apparatuur.

  Meer vals geld in omloop

  Volgens Esther van den Kommer, werkzaam bij De Nederlandsche Bank, is er het afgelopen half jaar meer vals geld in omloop gekomen. Wanneer je kijkt naar het afgelopen half jaar, zie je dat er 24.000 biljetten zijn onderschept en registreert. Dat is ten opzichte van het tweede half jaar van 2013 een stijging van 24 procent. Opgelicht?! krijgt de laatste tijd opvallend veel meldingen over vals geld. Dat gaat met name over mensen die via marktplaats dure artikelen verkopen zoals Iphones en betaald krijgen met vals briefjes van vijftig euro.

  Levendige handel op internet

  Er blijkt op internet een levendige handel in valse briefgeld te zijn. Het blijkt eenvoudig aanbieders van vals geld te vinden. Opgelicht?! maakt in de reportage afspraken met diverse verkopers. In Rotterdam wordt bij een aankoop een jonge man aangehouden. Na aanvullend onderzoek van politie Rotterdam wordt ook een andere 18-jarige jongen aangehouden. Op valsmunterij staat een maximum gevangenisstraf van negen jaar. 

  Vals geld herkennen

  U kunt op allerlei manieren zien of een eurobiljet echt is of niet. Veel kenmerken op het biljet zijn gewoon met de hand en het blote oog te controleren door te kijken, te kantelen en te voelen. Bekijk de echtheidskenmerken van de eurobankbiljetten. 

  Vals geld App

  De Nederlandsche Bank introduceerde eind 2011 de 'Eurobiljet app' voor mobiele telefoons. Met deze app kunt u, door middel van de echtheidskenmerken echte eurobiljetten onderscheiden van valse. Verder vertelt de app wat u moet doen als u denkt dat u een vals biljet in handen hebt.

  Meer informatie over de app per platform:

  Android

  Apple

  Mobiele website 

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant