Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Uitgeefster Young Mothers Magazine betaalt medewerkers niet

  Uitgeefster Young Mothers Magazine betaalt medewerkers niet

  Jong moeder zijn kan best wel zwaar zijn, ervaart de 27-jarige Luwen C. Zelf is ze moeder van twee kinderen en wil ze haar ervaring inzetten om andere jonge moeders te helpen met de moeilijkheden waar ze tegenaan lopen. Hiervoor benadert ze in maart 2018 diverse partijen met als doel Stichting Young Mothers op te richten. Inmiddels zijn we nog geen jaar verder en heeft Luwen zelf haar financiën verre van op orde.

  Om de stichting kracht bij te zetten begint Luwen ook een glossy voor en door jonge moeders. Zij zegt hierover: 'Alle verhalen zijn realistisch en dat is wat dit magazine zo bijzonder maakt.' Ze zoekt via social media naar moeders die voor haar blad en website willen werken.  Ze weet bloggers, grafisch vormgevers, stylistes en tekstschrijvers voor zich te winnen met haar businessplan. Helaas blijven beloofde salarisbetalingen uit.

  Voor en door jonge moeders

  Voor het eerste magazine strikt ze jonge moeder Shannon voor een interview. Al snel krijgt Shannon een contract aangeboden voor een functie als grafisch vormgever; een contract voor onbepaalde tijd welteverstaan. Het eerste blad wordt volledig volgens Luwen’s wensen opgemaakt. Luwen zelf prijkt op de cover. Shannon is al bezig met het tweede blad, als ze merkt dat haar salaris niet betaald wordt. Bij navraag geeft Luwen aan dat Young Mothers een startend bedrijf is, waardoor de betaling even op zich laat wachten.

  Shannon stapt na drie maanden geen loon te hebben ontvangen naar de rechtbank en wint de zaak. Intussen heeft Luwen al een nieuwe grafisch vormgever weten te strikken.  

  Luwen belooft haar (toekomstig) personeel tripjes naar de fashionweek in Parijs en Milaan, een bezoek aan Disneyland Parijs, een flink salaris en nieuwe laptops.

  Bijna alle medewerkers zijn zelf jong moeder geworden en geloven in het blad. Voor sommigen is het schrijven voor een glossy een droom die uitkomt.

  Uiteindelijk blijkt deze droom bedrog. Opgelicht?! spreekt diverse tekstschrijvers, bloggers, fotografen, vormgevers en stylistes. Alles bij elkaar krijgen zij ruim €45.000,-

  Het luxe leven

  Er is niets te merken van de opgelopen schulden als je de instagram van Young Mothers Magazine en oprichter Luwen C. bekijkt. Vol trots plaatst ze foto’s over een business lunch in Antwerpen, een trip naar de fashionweek in Parijs met een privéjet,  plannen voor een Young Mothers Magazine kerstgala en dat ze haar nieuwe kantoor in een luxe grachtenpand in Amsterdam betrekt. Niet alleen online maar ook in het echte leven stelt ze zich voor als welvarend persoon. Zo komt ze naar afspraken met drukkers in een luxe wagen met privéchauffeur. Helaas is het allemaal schijn. De rekeningen van verhuurders, drukkers en andere zakenpartners stapelen zich op. Dit in combinatie met de al eerder genoemde vorderingen van de werknemers zorgt voor een totale schuldenlast van ruim €75.000,-

  Haar bankrekening geblokkeerd

  Uiteraard hebben alle gedupeerden meerdere malen gevraagd waar hun geld bleef. Luwen geeft diverse verklaringen waarom er nog niet betaald is. De website is gehackt, ze is zelf gehackt waarbij haar persoonsgegevens zijn misbruikt, ze is geskimd in Parijs, er is ID-fraude gepleegd waardoor haar bankrekening is geblokkeerd. Soms geeft ze aan dat er al betaald is of dat de betaling onderweg is. Ze heeft zelfs een keer een screenshot gestuurd van haar rekening waarop te zien is dat er geld is betaald. Dit is echter nooit bij de ontvanger terecht gekomen. Inmiddels heeft ze verschillende gedupeerden een betaalvoorstel gedaan, waarin ze aangeeft het verschuldigde bedrag in delen te willen betalen. Een aantal is hiermee akkoord gegaan. In een geval is echter de eerste betaaltermijn al verstreken zonder dat er geld is bijgeschreven. Luwen is intussen bezig met plannen voor haar vierde magazine. 

  Reactie aan Opgelicht?!

  Luwen C. vertelt de redactie van Opgelicht?! dat ze zich niet herkent in alle klachten die wij hebben ontvangen. Ze heeft mensen al betaald of ze gaat mensen betalen. Ze is bezig met een oplossing en ze heeft een investeerder gevonden. Ze geeft aan alles te kunnen bewijzen en haar bewijs naar ons te mailen. Tot op heden heeft de redactie nog geen bewijs ontvangen.

 • Ook interessant