Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ties P.

  Ties P.

  De 85-jarige Bep Bloemen wordt in januari 2013 weduwe. Na een huwelijk van ruim 58 jaar staat ze er ineens alleen voor. Het echtpaar had geen kinderen. Haar overleden man Co hield zich altijd met de bankzaken bezig. Het echtpaar had het financieel goed. Vlak voor zijn overlijden heeft Co een groot bedrag aan spaargeld opzij gezet. Mevrouw Bloemen heeft geen idee hoe ze er financieel voor staat en wil een zwager vragen haar te helpen. Goede huisvriend Ties hoort de twijfel van mevrouw en zegt toe haar te helpen. Het echtpaar Bloemen kent Ties en zijn vrouw al meer dan 20 jaar.

  Kort na het overlijden van Co neemt Ties de bankzaken van Bep op zich. Hij komt al snel met het verhaal dat ze haar spaargeld veilig moet stellen. Hij vertelt Bep dat hij al het spaargeld, 26.000 euro, van de rekeningen zou halen omdat er toch bijna geen rente over betaald werd. Hij zou het geld veilig in zijn kluis bewaren. Mevrouw Bloemen gaat mee in zijn advies. Ze heeft echter op dat moment geen idee hoeveel geld ze met haar man gespaard heeft.

  Bankpassen

  Ties vraagt een bankpas aan mevrouw Bloemen zodat hij via internet kan bankieren. Hij krijgt het pasje van een van de twee lopende rekeningen van het echtpaar. Mevrouw heeft zelf nog een pinpasje in haar bezit waar ze haar boodschapjes van betaald.

  Bep Bloemen denkt dat alles goed geregeld is. In maart 2013 komt Ties ook nog met de vraag wie haar huis gaat leeghalen als zij zelf overleden is. Omdat mevrouw geen kinderen heeft, heeft ze eigenlijk geen idee. Ties heeft daar inmiddels al wel over nagedacht. Hij stelt voor een testament op te stellen om hem als executeur testamentair aan te stellen. Hij zal haar huis dan leeghalen, en alle lopende bankzaken afronden. Na het overlijden van Bep zal hij daardoor dan ook haar vermogen erven. Op 4 april wordt het opgesteld en ondertekend. Hiermee lijkt alles goed geregeld te zijn.

  Inzage afschriften

  Bep vraagt tussentijds een aantal keren om inzage in haar afschriften omdat ze die niet meer thuis ontvangt. Een keer heeft Ties op papier een klein overzicht geschreven en meldt daar gelijk bij dat het eigenlijk heel veel werk is om dit op te stellen voor haar. Het blijft dus bij die ene keer.

  Leefgeld

  In mei 2015 toetst mevrouw Bloemen een aantal malen haar verkeerde pincode in. Ze krijgt een nieuwe pas en pincode, maar kan deze moeilijk onthouden. Ties stelt voor maandelijks 400 euro leefgeld te pinnen, zodat ze daar haar boodschappen van kan betalen. Haar financiële hulp geeft ook gelijk aan dat ze eigenlijk te veel geld opmaakt. Hij moet continue geld overschrijven van een andere rekening om haar uitgaven weer glad te strijken.

  Vakantie

  In maart 2016 wil Bep met een vriendin een korte vakantie boeken. Ze vraagt Ties om 2000 euro om daarmee de reis en uitgaven daar te betalen. Ties is het er eigenlijk niet mee eens. Maar hij geeft haar het geld, na een paar keer aandringen. Er zou volgens Ties niet voldoende geld op de rekening staan om deze trip te kunnen betalen.

  Als ze in juni 2016 van een vriendin hoort dat zij het vakantiegeld van haar AOW gestort heeft gekregen, wil Bep ook weten of zij dat krijgt. Ze vraagt Ties of ook bij haar het AOW-vakantiegeld al gestort is op haar rekening.  Ties raakt geïrriteerd door haar vraag om geld. Er ontstaat een ruzie tussen mevrouw Bloemen en haar financiële steun en toeverlaat, zoals ze hem zelf continu noemt. Weer krijgt Bep het verwijt dat ze te veel geld opmaakt. Ze voelt zich er niet meer prettig bij en heeft het gevoel dat ze kort gehouden wordt door Ties. Hij zegt daarentegen dat hij steeds weer achterstanden moet wegwerken. Hij wil op deze manier niet meer verder met het regelen van haar bankzaken.

  Envelop met geld

  Op 8 juni 2016 komt Ties bij Bep langs met twee grote plastic tassen vol met allerlei papieren. Ook krijgt ze de bankpas en huissleutel terug. Ties zegt dat hij haar bankzaken niet meer wil regelen.  Voordat hij haar huis verlaat geeft hij Bep een envelop, waar 11.000 euro in blijkt te zitten.

  De volgende dag komt Ties nog eens langs. Hij zegt het vervelend te vinden hoe het gelopen is en biedt alsnog aan haar wel te willen blijven helpen met haar bankzaken. Maar Bep heeft een voormalige bovenbuurvrouw al om hulp gevraagd. Het vertrouwen in Ties is weg. Als Ties haar woning verlaat, drukt hij nog een envelop in haar handen met de woorden: ‘ik heb een cadeautje voor je’. Het cadeautje blijkt 4500 euro te zijn. Haar eigen geld, wat Ties jaren eerder van haar haar rekening haalde omdat het volgens Ties bij hem thuis veiliger zou zijn.

  Flinke bedragen opgenomen

  Bep heeft geen vertrouwen in Ties. Dit is voor de vrouw die Bep Bloemen nu helpt, reden alle bankafschriften te controleren sinds het overlijden van haar man Co. Wat de buurvrouw dan ontdekt, is onthutsend. Ze ziet dat, daags nadat Ties het pasje tot zijn beschikking heeft gekregen, flinke bedragen worden opgenomen van Beps rekening. Van februari tot en met 5 juli 2013 wordt er door Ties 32.000 euro van de rekening gehaald. Het spaargeld dat door Co zorgvuldig opzij is gezet, is van de rekening verdwenen.

  Hier blijft het niet bij. Na 5 juli 2013 zijn er door Ties hoge bedragen gepind, waarvan Bep Bloemen niets ontvangen heeft. Het gaat om een bedrag van 14.100 euro. In totaal heeft Ties in een tweeënhalf jaar tijd 46.100 euro van Beps rekening gepind. Hier zit het maandelijkse weekgeld niet bij.

  Verduistering

  Bep heeft één keer 2000 euro van Ties ontvangen voor haar vakantie, en daarnaast de 15.500 euro die in enveloppen terug kwam. Bep Bloemen mist dus 23.400 euro. Ze heeft aangifte gedaan bij de politie van verduistering van haar geld. De politie heeft haar zaak in onderzoek.

  Bep kent nog een vrouw wiens administratie door Ties werd beheerd. Het is een inmiddels overleden schooljuf. Ook zij had Ties in haar testament als enig erfgenaam. Ties heeft met enige regelmaat verteld hoe trots hij was dat hij haar geld erfde en niet de neef die er aanspraak op probeerde te maken. Mogelijk beheert Ties het vermogen van nog meer alleenstaande ouderen.

  Reactie Ties

  Opgelicht?! spreekt Ties aan. We treffen hem als hij de eendjes voert en vragen naar het geld dat Bep nog tegoed heeft. Hij zegt dat Bep liegt dat ze barst, dat ze al haar geld toch echt zelf opgemaakt heeft. Ze heeft een duur uitgavenpatroon en hij moest het steeds rechtbreien. Hij voelt zich beschuldigd door haar en zal dan ook een tegenaangifte tegen haar doen.

  Maar daags na ons gesprek belt Ties Bep op en stuurt hij haar een aangetekende brief, waarin hij schrijft dat het hem spijt dat het met het geld zo gelopen is: 'Ik heb niet alles aan je terug gegeven. Ik kan het niet meer terugdraaien'. Hij wil zijn excuses aanbieden. Ties geeft in de brief aan dat hij ook kosten heeft gemaakt, en daar een vergoeding voor wil. In zijn kostenstaatje voert hij 7300 euro kosten op, voor het schoonhouden van haar woning, een onderhoud aan haar tuin en een verfklus.  Het geld dat Bep Bloemen nog tegoed heeft is 23.400 euro. Ties haalt daar zijn kosten vanaf. Er blijft volgens zijn berekening nog 16.200 euro over. Dit geld heeft hij inmiddels overgemaakt op haar rekening.

  Altijd zuinig geweest

  Voor Bep Bloemen is hiermee de kous zeker niet af. Ze is het niet eens met de door hem opgevoerde kosten. Hier heeft zij nooit een toezegging voor gedaan. Daarnaast heeft hij in eerste instantie ontkent dat hij haar geld verduisterd heeft en haar beschuldigd van te grote uitgaven. Ze zet haar aangifte dan ook door. Ze doet het voor haar man. Die is altijd zuinig geweest met hun geld en heeft haar goed achter gelaten toen hij overleed. Ze wil dan ook dat Ties zich moet verantwoorden voor de rechter. Bep Bloemen zegt ook dat als ze in de tussenliggende jaren zelf overleden was, het nooit uitgekomen zou zijn.

  Studiogesprek met Nationaal Ouderenfonds

  In de studio praten we met Corine Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. Helaas komt financiële uitbuiting bij ouderen heel vaak voor. Wil je hier meer informatie over, lees dan ons hulpartikel: Wat moet ik weten over financiële uitbuiting van ouderen?

 • Ook interessant