Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Thorsten L.

  Thorsten L.

  Het is december 2011 als bij een hotel in Scherpenzeel een reservering binnenkomt van een directeur van de Deutsche Bank. Voorafgaand aan het bezoek van de directeur en zijn vrienden ontvangt het hotel 1400 euro uit Duitsland als aanbetaling. Het gezelschap van de bankdirecteur verblijft rond de Kerst en spendeert bijna 1000 euro. Wanneer de directeur vertrekt uit het hotel vraagt hij niet alleen het te veel betaalde bedrag terug, maar de hele 1400 euro. De rekening moet namelijk naar de Deutsche Bank en die 1400 euro was uit privé-geld betaald, vandaar.

  De rekening wordt nooit betaald en de zogenaamde bankdirecteur blijkt helemaal niet bij de Deutsche Bank te werken. Wel komt de politie langs bij het hotel, een Duits bedrijf heeft een klacht tegen het hotel. Het bedrijf heeft 1400 euro betaald voor matrassen, maar heeft deze nooit ontvangen. Het hotel weet niks van matrassen, maar begrijpt ineens wel waar de 1400 euro van de Duitse ‘bankdirecteur’ werkelijk vandaan kwam.

  Helemaal niet failliet

  Het is eind 2013 als een Nederlandse ondernemer op een beurs in Duitsland wordt aangesproken. De Duitser vraagt hoe het met de Nederlandse ondernemer gaat nu hij failliet is. De Nederlandse ondernemer reageert verrast, hij is helemaal niet failliet, de zaken gaan juist goed. De Duitser vertelt over een advertentie in het Duitse postduivenblad waarmee een Nederlandse notaris, een zekere notaris Clerk, de boedel van de Nederlandse ondernemer aanbiedt.

  Advertenties in vakbladen

  Notaris Clerk blijkt niet alleen spullen van deze Nederlandse ondernemer aan te bieden, maar nog veel meer. In meer dan tien Duitse, Oostenrijkse, of Zwitserse vakbladen staan advertenties van deze notaris Clerk. Hij biedt allerlei spullen aan, voornamelijk als faillissementsverkoop, van keukengerei tot fotocamera’s en van imkerspullen tot artsengereedschap. In de advertentie staat een Nederlands 06-nummer en een adres in Diemen. Hoeveel bestellingen de notaris krijgt is niet precies te zeggen, dat hij niet levert is zeker.

  Notaris bestaat niet

  Het is dan ook niet verbazingwekkend dat deze notaris helemaal niet blijkt te bestaan. Ook het opgegeven adres in Diemen blijkt niet van een notariskantoor. Het 06-nummer wordt niet meer beantwoord. De vogel lijkt gevlogen. Toch moet het geld van de gedupeerden ergens naar toe zijn overgemaakt. Dan blijkt dat op de verschillende facturen die gedupeerden kregen van de notaris bijna allemaal andere rekeningnummers vermeld stonden. Het ene rekeningnummer bleek uit te komen bij een deurwaarder, het andere rekeningnummer bij een restaurant in Almere, het volgende bij een elektronicawinkel enz.

  Gedupeerden betaalden rekeningen

  De gedupeerden betaalden dus niet voor het product dat ze bij een notaris bestelden, maar ze betaalden de rekeningen van een Duitse man in Almere. Een man die zich eerder uitgaf als bankdirecteur en zijn hotelverblijf al liet betalen door nietsvermoedende matrassenkopers. Een man die in 2006 in België werd gearresteerd voor het frauderen met wijn door etiketten van exclusieve Petrus-wijnen te plakken op zeer goedkope wijnflessen.

  Een man die al jaren de kost verdient door op slinkse wijze mensen te bedonderen. Zijn naam: Thorsten Stefan L.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant