Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Thijs J. & Karin V.

  Thijs J. & Karin V.

  Thijs J. en Karin V. zijn niet alleen bekenden van ons, maar ook van politie en justitie in Nederland en België. Het stel doet zich al decennialang voor als internationaal makelaar, financieel adviseur en kredietverstrekker. Maar deze oplichters pur sang zijn enkel bezig met het incasseren van geld om vervolgens in de anonimiteit te duiken. Onvindbaar voor hun slachtoffers.

  Hotels en discotheken

  Thijs J. en Karin V. halen door de jaren heen meerdere malen de krant. In de jaren '80 kwam J. in het nieuws door merkwaardige waterschoenen te verkopen aan eigenaren van dure jachten. Het contract dat J. voorschotelde was zo opgesteld dat zijn slachtoffers hun dure schip als onderpand gaven en daarna kwijtraakten.

  In de jaren ‘90 is J. in België veroordeeld wegens bedrieglijke bankbreuk, het verduisteren van goederen waarop beslag rust en het uitgeven van ongedekte cheques.

  Europ Investments

  Eind jaren '90 runnen V. en J. het vastgoedbedrijf Europ Investments. Het stel biedt onder meer hotels en discotheken in Spanje aan. Ze bezitten die panden helemaal niet, maar ontvangen wél aanbetalingen van tienduizenden guldens. Volgens het OM is de schade een kleine 270.000 gulden. Deze feiten komen samen in een uitzending van Opgelicht?! in mei 2002. Maar het koppel zelf is onvindbaar. Drie jaar later besteedden we opnieuw aandacht aan het stel. En weer ontspringen ze de dans.

  En nu blijkt dat Thijs J. en Karin V. ook na de uitzending van 2005 door zijn gegaan met oplichting.

  Aanbetalingen

  Blijkbaar is de oude werkwijze van het stel ook nu winstgevend. J. en V. bieden nog steeds onroerend goed te koop aan waar zij niet de eigenaar van zijn. Het lukt hen om aanbetalingen van potentiële kopers los te krijgen.

  Boete

  Daarnaast bieden Thijs J. en Karin V. tegenwoordig hun diensten aan als kredietverstrekker, zonder benodigde vergunning van de Autoriteit Financiële Markten. Dat levert het Belgische bedrijf van Thijs J., Immo Ukkel N.V., in 2008 een dwangsom op. De boete is 4000 euro per dag met een maximum 80.000 euro.

  De werkwijze van het stel is telkens dezelfde. J. en V. laten hun klanten een aanbetaling van een kleine 2000 euro doen voor een benodigde hypotheek, maar de hypotheek verstrekken ze nooit. Immo Ukkel N.V. is in maart van dit jaar failliet gegaan. De Belgische curator heeft het faillissement als frauduleus betiteld en dit gemeld aan de procureur des konings in Antwerpen.

  Actief

  Momenteel zijn J. en V. actief onder de namen PropertyWorld, Mortgage-solutionsnet en GlobalPropertiesNet. Zij richten zich op bedrijven in financiële moeilijkheden. Het lijken weliswaar Engelse bedrijven maar de websites staan geregistreerd op de namen van het duo.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant