Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Sydney V.

  Sydney V.

  Hard werken, hoge kosten en veel kilometers maken. Dat is de transportwereld. Een moeilijke wereld, zeker voor eigen rijders. Op een website waar ritten worden aangeboden, komen verschillende vrachtwagenchauffeurs in contact met het echtpaar Sydney V. en Elisabeth V.s-Van der W.. De twee hebben een transportbedrijf waarvoor de chauffeurs kunnen rijden.

  Foursons Netherlands ltd

  Dat bedrijf heet Foursons Netherlands Limited, genoemd naar het aantal zonen dat zij hebben. Het betreft niet geheel toevallig een 'limited' (ltd). Voor deze Engelse bv vorm is gekozen, omdat het stel in het verleden al een paar keer failliet is gegaan. Sydney staat in eerste instantie aan het roer, om enkele maanden na oprichting plaats te maken voor zijn vrouw. Vanaf dat moment is zij de directeur.

  Hoge kosten

  Kenmerkend voor het paar worden met deze ltd meer verplichtingen aangegaan, dan nagekomen. Stefan Smits uit Venlo laadt en lost voor hen vele malen in het buitenland en maakt hiervoor hoge kosten, onder andere voor zijn brandstof, de tolwegen en onderhoud aan zijn truck. Stefan zou hiervoor een bedrag van zo’n 27.000 euro krijgen, maar wordt na vaak bedelen door Foursons afgescheept met een luttele 4.000 euro. Het is niet genoeg om Stefan’s eigen bedrijf draaiende te houden. Door de hoge kosten die hij al maakte en zijn schuldeisers die hun geld terug willen, loopt zijn totale schuld zo hoog op dat de jonge ondernemer genoodzaakt is zijn bedrijf op te doeken.

  Onbetaalde facturen

  Mekes Transport uit Heerlen rijdt onder meer op Spanje, Italie en Zwitserland voor Foursons. Sindsdien wacht hij op ruim 20.000 euro. Hetzelfde overkomt Marcel Jolink. Vanuit Deventer rijdt zijn medewerker richting Zuid-Europa en Denemarken. Jolink stuurt voor een kleine 10.000 euro aan facturen naar Foursons. Een deel wordt betaald, maar de resterende 7.000 euro niet.

  Grooste schuldeiser

  Sasko Jankov uit Macedonië is met 54.000 euro de grootste schuldeiser. Hij huurt vier chauffeurs in om alle ritten te kunnen uitvoeren voor Foursons. Deze chauffeurs kan Sasko niet uitbetalen, wat voor hem dramatische gevolgen heeft. De chauffeurs denken dat hij het verdiende geld in eigen zak heeft gestoken en bedreigen hem met de dood. Iets wat in Macedonië soms al voor minder geld gebeurt.

  Niet waar

  Sydney verschuilt zich erachter dat hij door ook weer zíjn opdrachtgevers niet wordt uitbetaald. Jos Mekes, die inzage heeft in V.'s rammelende boekhouding, ontdekt het tegendeel. V. krijgt wel betaald en neemt via geldautomaten een dikke 8.000 euro op en sluist zo’n 30.000 euro over naar een prive-rekening.

  Foursons failliet, nieuwe bv Weijkers Logistics

  Op 12 mei dit jaar is Foursons failliet verklaard. Sydney en Elisabeth hebben dan hun bezittingen overgezet op een aangekochte lege nieuwe bv: Weijkers Logistics bv. De naam is een samentrekking van beide achternamen (van der W./V.) en staat op naam van Elisabeth’s oudste zoon. Dat echter zijn ouders er achter zitten, blijkt uit het feit dat de website weijkersbv.com geregistreerd staat op Elisabeth’s naam en dat de telefoon wordt opgenomen door Sydney zelf. Opgelicht?! sprak mensen die ook door deze nieuwe bv niet zijn uitbetaald.

  Verleden

  Niet alleen in de transportwereld maakt Sydney hoge schulden, ook in het verleden wist hij al voor duizenden euro's schade aan te richten.

  Na blauwe maandagen op Schiphol eten aan boord van vliegtuigen te hebben geladen, als beveiliger te hebben gewerkt, op de markt te hebben gestaan en samen met zijn broer patatkramen te hebben gehad, drijft Sydney V. in 2005 in het Noord-Hollandse Hippolytushoef aan de Hoofdstraat de winkel “Helahola”. De verhuurder van het pand wordt niet betaald en schiet er daarmee zo’n 10.000 euro bij in.

  Daarna begint de familie V. een café, destijds “De Troubadour” geheten aan de doodlopende Oude Rijksweg in ‘t Zand. Al snel komen ze geen enkele betalingsafspraak na, ook niet aan de verhuurder van het café. Ze gaan failliet en kiezen het hazenpad, maar niet voordat Sydney nog snel de inventaris (niet van hem) verkoopt en de opbrengst van het complete terras (tafels, stoelen, parasols etc), een koffiemachine en de muziekinstallatie in zijn zakken steekt.

  Ouders ook de dupeOok Elisabeth’s ouders worden meegesleurd in het café debacle. Zij staan garant voor een lening en gaan voor vele duizenden euro’s het schip in. In totaal staat voor het café een bedrag open van maar liefst zo’n 275.000 euro.

  Failliet

  In 1995 gingen de gehuwden ook al failliet. Destijds maken ze voor meer dan 80.000 euro aan schulden. Ook maken ze er een gewoonte van om niet te betalen voor de huurhuizen waarin ze wonen.

 • Ook interessant