Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Suze S.

  Suze S.

  Twee suikertantes zijn heel wat minder zoet dan doet vermoeden. Suze S. en haar vriendin Riet van Eldik wonen op de mooiste plekjes. De woonlasten hiervoor blijven opvallend laag... En ze berokkenen bewust nog veel meer schade.

  Gratis spullen

  Ze huren verschillende huizen en vakantiewoningen, ze laten tuinen aanleggen en rijden in auto’s zonder daarvoor te betalen. Ook bij allerlei andere ondernemers proberen ze zonder te betalen spullen mee te krijgen. Ze trekken vooral rond in de Waalstreek. Met hun grijze haren en belangstellende praatjes wekken ze al snel vertrouwen.

  20 jaar dezelfde smoes

  Suze S. is de actiefste van het stel. Ze vertelt al 20 jaar lang dezelfde smoes: Tegen iedereen die het horen wil vertelt ze over een enorme erfenis die haar te wachten staat. Suze's ouders zouden een kapitale villa aan de rand van Nijmegen bezitten, waarvan S. een deel zal erven. Aan iedere schuldeiser vertelt ze over de vele tonnen die haar te wachten staan. Zo probeert ze jarenlang uitstel van betaling te krijgen. Sterker nog: ze beweert de portemonnee van haar schuldeiser te willen spekken. Als dank voor kopen op de pof zal ze later een groot geldbedrag schenken.

  Schuldeisers

  In 2004 slaat het koppel samen op de vlucht voor de vele schuldeisers. Ze houden vooral van luxe Bed & Breakfast-plekjes, waar ze niet alleen gratis wonen, maar ook uitgebreide maaltijden scoren. Van het Gelderse Ooij trekken ze naar een vakantiehuis in Groesbeek en later naar een hotel in Ubbergen. Dan overlijdt moeder S. en komt de erfenis eindelijk in zicht.

  Het voorname ouderlijk huis wordt verkocht, het geld verdeeld onder de erfgenamen. Suze’s smoes wordt werkelijkheid. Ze is met de uitbetaling van haar kindsdeel nu echt een rijke dame, maar ze heeft niet gerekend op de rest van haar familie. Die ziet met lede ogen haar praktijken al jaren aan en grijpt nu in.  Een zwager zorgt er voor dat de schulden van de dames zo goed als mogelijk worden afgelost.

  'Rustige' oude dag

  In mei 2005 wonen de dames, die inmiddels 61 en 72 jaar zijn, in een keurige boerderij in het Brabantse Overloon. Daar kunnen ze genieten van een eenvoudig pensioen en een rustige oude dag zonder schulden. Maar toch kunnen ze het frauderen niet laten. De huurbaas blijft na 3 jaar achter met een schuld van € 11.293,20  Opnieuw bestellen de dames er op los zonder te betalen. Zo maken ze schulden van respectievelijk  €20.000,- en €40.000,- bij de hoveniers in het dorp. Ook fietsenmakers, garagehouders, opticiens en andere ondernemers worden niet betaald

  S. gebruikt verschillende valse namen: Van Claevel, Van Maurick, van Sparburg,Starkburg, Skarburg, Starremans, van Klaveren en Stasse van Holland.

  Strafblad

  Volgens getuigen heeft S. een strafblad en is ze jaren geleden al eens veroordeeld voor fraude. Ook in Overloon stromen de aangiftes binnen. In oktober 2007 wordt S.,  aangehouden. Ze bekent aan de politie van Boxmeer dat ze zich de afgelopen jaren schuldig heeft gemaakt aan oplichting en flessentrekkerij.

  Gerechtelijk bevel

  In september 2008 worden de dames de boerderij uitgezet via een gerechtelijk bevel. Bij de gedwongen verhuizing uit de boerderij, flessen de dames onmiddelijk het verhuisbedrijf. Ze belanden in Venray, waar ze en vrijstaande villa huren die niet betaald zal worden. Ook weet Suze S. een auto los te smoezen bij de plaatselijke autodealer.

  Genezeres

  De ergste schade ontstaat als Suze zich voordoet als massagetherapeut en kinderpsychologe. Ze beweert medische adviezen te kunnen geven.

  Ook zou ze kinderboekenschrijver, componist en fotograaf zijn. Tegen de vriendin van de locale autodealer, Ria,  geeft Suze zich uit als medisch onderlegd therapeut. S. beweert te werken als acupuncturist en reflexologe aan het Radboud ziekenhuis. Als ze hoort dat Ria lijdt aan de ziekte van Crohn,  werpt ze zich op als haar persoonlijke redder. Via intense therapie en dagelijkse voetmassages zou de ongeneeselijke ziekte tóch verholpen kunnen worden.

  Dr. Oei

  Suze leent regelmatig geldbedragen van het stel. Als Ria  om meer medische achtergrondinfo vraagt, komt Suze met een Chinese specialist op de proppen. Deze dokter Oei zou Suze bijstaan met de behandeling. Na vier weken beginnen Ria en haar vriend te twijfelen: bestaat die Dr. Oei eigenlijk wel? Maar Suze doet alsof de dokter haar constant belt met advies. Om meer argwaan de kop in te drukken, verzint Suze ook een medische keuring. Met een scan die € 80.000 zou kosten. Daar trapt Ria niet meer in.

  Medische bemoeienissen

  Maar zij is niet de enige die in eerste instantie de medische verzinsels van Suze gelooft. Op de redactie komen meldingen binnen van anderen: zo zou een Brabantse familie 20.000 euro zijn afgetroggeld onder het mom van gezinstherapie. Een familie uit Gelderland meldt dat hun moeder, die last heeft van depressies, in een zware psychose terecht is gekomen. De gehele familie wijt dit regelrecht aan Suze’s bemoeienissen.

  Smoezen

  De dames houden graag contact met hun schuldeisers. Zelfs na uitzetting blijven ze bellen of langskomen om beloftes te doen. Bij één van hun schuldeisers, een voormalige verhuurster, treft Opgelicht?! Suze S. aan. Ze beweert in de eerste instantie alles terug te kunnen betalen, maar geeft later toe dat haar smoezen niet kloppen. 

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant