Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Steve van D.

  Steve van D.

  Steve van D. Kennen we die niet ergens van? In 2003 en 2004 besteedde Opgelicht al eens eerder aandacht aan de paardenman. Steve van D. trekt vanaf dat jaar een spoor van ellende en schade in de paardenwereld.

  Diverse maneges krijgen een zekere Kees Jansen, een pseudoniem van Steve, over de vloer. Hij probeert verschillende paarden te kopen, zonder te onderhandelen. Dupeert paardensportwinkels en betaalt de hotelrekeningen niet voor zijn overnachtingen. Maar ook auto’s zijn niet veilig voor Steve. Zo leent hij de auto van een eigenaar van een hotel en een auto waar hij een proefrit mee maakt, is ook spoorloos. Diverse malen wordt Steve voor zijn praktijken opgepakt. Maar als hij weer vrij komt gaat Steve gewoon op oude voet verder. Blijkbaar doet het hem weinig dat hij voor zijn daden elke keer in het gevang terecht komt.

  Daarna blijft het wat stiller rondom Steve. In september 2011 duikt hij op in Nijmegen. Na bevriend te zijn geraakt met de eigenaren van een tattoo shop, laat hij deze mensen berooid achter. Hij steelt geld, een laptop, tattoospullen alsmede een auto en trekt richting het hoge noorden. Steve wordt in diverse steden gesignaleerd en oefent zijn nieuwe hobby, tatoeëren, fanatiek uit.  Hij gebruikt hierbij geregeld het alias Steve Clark.

  In oktober meldt hij zich in Overijssel. Hier verblijft hij in een hotel, waar hij de rekening voor de consumpties niet betaald. Ook leert hij het gezin Marsman kennen. De drie dochters van Marion worden allemaal door hem getatoeëerd. Toch vertrouwt Marion het niet. Ze vindt hem erg opdringerig en gedraagt zich vreemd. Als blijkt dat de auto waar hij in rijdt ook nog gestolen is, trekken ze aan de bel. Ze ontmaskeren Steve, die in alle paniek vlucht naar…. Friesland.

  In Friesland stapt hij een meubelzaak binnen. Karen, de eigenaresse, dacht aan hem een goede klant te hebben. Steve wilde een tattooshop beginnen en voor de inrichting van de winkel en de daarbij behorende bovenwoning, zou zij de inrichting doen. Ook daar blijven de creatieve uitspattingen op het gebied van tekenen en tatoeëren niet onopgemerkt. Dochter Maria, die wel interesse heeft in de tattoo en ook haar creatieve kant op het gebied van tatoeëren wil ontdekken, heeft al snel vertrouwen in hem. Hij zou haar mentor worden. Maar ook daar kregen de mensen snel hun bedenkingen. Dit wordt versterkt omdat hij de forse rekening voor de meubels niet aanbetaalt en ook de rekening van het hotel waar hij verblijft, niet voldoet. Na een woede-uitbarsting omdat dochter Maria niet met hem mee wil naar Amsterdam, verdwijnt Steve. Pas de dag erna weten ze met wie ze te maken hebben.

  Steve doet nog Emmen aan, om ook daar een week zich in een gezin binnen te dringen. Ook daar wordt zijn ware identiteit onthult en vlucht hij met de gestolen auto naar het zuiden van het land. Dan gebeurt er op 25 oktober iets opmerkelijks. Steve wordt bij een tankstation klem gereden. De eigenaren van de gestolen auto hebben hem weten te vinden. Hij krijgt klappen van de shopeigenaren. Die worden opgepakt en Steve belandt in het ziekenhuis. Na zijn herstel zit hij een periode in dit opvangcentrum voor daklozen in Utrecht. Hij is op dinsdag 8 november in ieder geval nog gezien in Arnhem op de Simon Stevinweg. Daarna ontbreekt ieder spoor.

 • Ook interessant