Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Steve G.

  Steve G.

  In de Alkmaarsche Courant staat deze zomer een verhaal over het piepkleine dorpje Groet, bij Schoorl. Een verhaal over hoe het Noord-Hollandse dorp de dupe is geworden van een mooiprater. Het is voor Opgelicht?! het begin van een zoektocht. Een zoektocht naar Steve G.

  Een flamboyante Belgische handelaar in antiek- en curiosa die in Nederland neerstrijkt, mensen dupeert, alles vernield en verdwijnt. Naar eigen zeggen is hij model, zanger en acteur, maar hij leidt een luxe leventje op kosten van anderen. Een man wiens oma hem op handen draagt en hem maandelijks voldoende spekt, laat desondanks een spoor van vernieling achter.

  Antiekzaak

  Steve G. begint samen met zijn vriend Maurice in 2012 in Groet een antiekzaak. "Bij de Witte Kever" is vanaf het begin een publiekstrekker. Steve en Maurice zijn een excentriek stel. Vooral Steve is een flamboyante verschijning in het doorgaans zo rustige Groet. Het concept is slim. Iedereen kan zijn of haar spullen inbrengen en deelt mee in de winst. Het is een succes. Toch is het voor de verhuurster van het pand vanaf het begin af aan al niet prettig. Hoewel het op het eerste gezicht leuke en aardige jongens zijn, wordt de huur maar niet betaald. Dat is gek want er wordt wel veel antiek verkocht. Maar niet alleen de verhuurster krijgt geen geld, ook de mensen die hun spullen inbrengen kunnen naar hun centen fluiten. Alle spullen die zijn ingebracht staan in een boekje. Er staat voor duizenden euro's aan waardevolle spullen van andere mensen in. 

  Feesten

  Dan loopt plots de relatie van Maurice en Steve op de klippen. Er waren al langer problemen. Steve, die wel van een feestje houdt, maakt het geld op aan feesten. En dat gefeest loopt behoorlijk uit de hand. Maar dan is het opeens stil in het dorp. De winkel is dicht en de meest dure spullen zijn verdwenen. Maar niet alleen de spullen, ook de spreekwoordelijke vogel is gevlogen. Het dorp blijft beduusd achter. Steve laat, behalve de waardevolle spullen, wel al zijn troep achter. Uit de administratie blijkt dat er veel rekeningen niet betaald zijn. Ook de witte kever, waaraan de winkel haar naam ontleende, staat tegenwoordig moederziel alleen op een parkeerplaatsje.

  Verleden

  Reden genoeg om in het verleden te duiken van deze Vlaamse gladprater. We komen uit in Hasselt, waar Steve ook een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. Hier heeft hij samen met zijn ex van destijds een horecazaak, Het Maastrichter Huisje. De zakelijke verhoudingen tussen de twee uitbaters is duidelijk. Ook hier heeft Steve de touwtjes strak in handen. Een vriend, Michael, zou de zaak overnemen. Gelukkig neemt Michael alleen de naam over en niet de BVBA, een Belgische BV, want er komen heel veel schulden boven water. Ruim honderdduizend euro. Toch is het Maastrichter Huisje gedoemd om te mislukken en blijft Michael berooid achter en wacht hij nog steeds op het geld dat hij van Steve en zijn ex zou moeten krijgen. Steve is ondertussen, een dorp verderop, een andere kroeg begonnen, maar dat was ook niet een lang leven beschoren. 

  Callcenter

  Sanny, die bevriend is met Steve, gaat na deze roerige periode samen met Steve in Antwerpen wonen. Daar laat Steve zich van zijn goede kant zien. Ook krijgt hij een nieuwe vriend, Christophe. Samen beginnen ze een callcenter, maar dat is ook van de een op de andere gesloten met een faillissement als gevolg. Steve ontspringt de dans door naar Vlissingen te verhuizen. Samen met Christophe betrekt hij daar een prachtige woning, maar daar sneuvelt de relatie met Christophe. Eenmaal alleen in Vlissingen lijkt Steve doorgedraaid. Hij verwaarloost zijn dieren, leeft zelf als een beest, vernielt het huis en betaalt geen cent huur. Hij verhuist naar Amsterdam en daarna naar Groet, waar we weten hoe het is afgelopen. 

  Belgische media

  Naar aanleiding van onze uitzending krijgt Steve G. ook in de Belgische media de nodige aandacht.

  Het Belang van Limburg

 • Ook interessant