Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Stephan V.

  Stephan V.

  Een fantast, een dromer of een ondernemer met een vooruitziende blik? Stephan V. noemt zich een 'triljardair' die zijn fortuin in Amerika heeft verdiend en binnenkort een smak geld op zijn bankrekening krijgt. Hij koopt kastelen, penthouses, jachten en luxe auto’s. Iedereen trapt in zijn praatjes, maar Stephan blijkt een flessentrekker van ongekend formaat.

  Stephan V. vergaarde zijn zogenaamde rijkdom in Amerika. Daar ging hij begin jaren 80 wonen, nadat zijn broer Juan tijdens een stage in de Verenigde Staten een gat in de markt had gezien. Rozen gingen in het land voor drie dollar per stuk over de toonbank. De zonen van een succesvolle rozenkweker hadden snel door dat daar geld mee te verdienen was.

  Dutch Flower Market

  Stephan begint een bloemenzaak in Denver. Een van zijn zussen, die ook in Amerika woont, gaat bij het bedrijf werken. Vader en moeder V. steunen de zaak van hun kinderen vanuit de Noordoostpolder. Stephan weet keer op keer nieuwe investeringen van zijn ouders te krijgen. Intussen weet hij zijn ouders er ook van te overtuigen dat het verstandig is dat hij de boekhouding van de rozenkwekerij in Nederland op zich neemt. Daarvoor krijgt Stephan maandelijks een ruime vergoeding. Zijn zus ziet het geld in rook opgaan en trekt zich terug uit het bedrijf.

  Na een poos blijkt dat de huren voor de bloemenwinkels niet betaald worden. Stephan en zijn vrouw moeten hun woning in Denver verkopen en betrekken een luxe penthouse. Terwijl zijn vrouw en jongste zoon in Amerika blijven in verband met school, gaat de oudste zoon studeren in Europa en reist Stephan de wereld over voor 'zaken'. Jan Helen, de verhuurder van het penthouse, ziet echter geen cent van de familie V. Als Helen na vier maanden alle smoezen en excuses beu is, stapt hij naar de rechtbank. 'He is a con artist', zegt Helen. Het echtpaar wordt veroordeeld: ze moeten het penthouse verlaten en 65.000 dollar betalen aan de verhuurder. Het geld innen lukt niet meer, het gezin is vertrokken.

  WDIMW ltd.

  Stephan keert na 26 jaar terug naar Nederland en vertelt zijn familie niets over de mislukte bedrijven en schulden. Geen broer of zus weet hoeveel Stephan van het ouderlijk kapitaal verkwanseld heeft. Zij geloven de verhalen dat Stephan inmiddels handelt in geld. Met geld maak je geld. Dit doet hij onder de vlag van zijn bedrijf ‘WDIMW’: We-Do-It-My-Way. Een brievenbusfirma die ingeschreven is op de Bahama’s.

  Stephan trekt in het huis van Juan in Blokzijl en zoekt vanuit daar naar projecten waarin hij kan investeren. Een rozenkwekerij in Ethiopië, een agrarisch bedrijf in China en waterkrachtcentrales in het buitenland. In Nederland meldt hij zich als investeerder bij een projectontwikkelaar die voor de gemeente Emmeloord het stadscentrum opnieuw gaat inrichten. Bijna twaalf miljoen euro zou hij hier instoppen. Geen van deze plannen komen van de grond, omdat V. nooit een bewijs van zijn kapitaal kan leveren.   

  Flessentrekkerij

  Een internationale investeerder heeft natuurlijk een mooie woning en goede vervoersmiddelen nodig. En zijn zakenpartners verdienen een goed verblijf als ze naar Nederland overkomen voor overleg. Met dit verhaal meldt V. zich bij de top van de makelaardij en bezoekt hij de duurste panden die op dat moment te koop staan. Een villa van ruim twee miljoen euro, een kasteel van meer dan zes miljoen euro en een appartement op de Dam in Amsterdam. Hij tekent koopcontracten voor miljoenen. Datzelfde doet hij ook bij diverse jachtbouwers en autodealers. Op een classic veiling in Amerika wint hij een klassieke Aston Martin, zo uit een Bond film, van een dikke miljoen dollar. Inmiddels stapelen de rekeningen van notarissen en facturen voor aanbetalingen zich op.

  V. laat de autodealers en jachtbouwers weten dat ze vast kunnen beginnen met de aanpassingen. Het geld is onderweg. Maar zonder aanbetaling wordt er niet gewerkt. Dat is achteraf maar goed ook. Het geld komt nooit. Zo zorgt V. ervoor dat hij voor meerdere aankopen in gebreke wordt gesteld en krijgt hij de rekeningen daarvan gepresenteerd.

  Huis in Blokzijl

  Oudste broer Juan biedt inmiddels al vier jaar onderdak aan Stephan en zijn vrouw. Hij is volledig in de ban van Stephan. Samen zouden ze in Ethiopië een rozenkwekerij opzetten en Juan zou die gaan runnen. Ze reisden samen naar Afrika om de plannen vorm te geven. Juan is vol vertrouwen en zegt zijn baan op. Maar ook nu blijkt Stephan een koning in uitstelgedrag. Het duurt zelfs zo lang, dat Juan zijn hypotheek niet meer kan betalen. Zijn huis in Blokzijl moet per executie worden verkocht. Stephan overtuigt Juan ervan dat hij nu eigenaar is van de woning en dat Juan er kan blijven wonen, mits hij huur betaalt.

  Vijf maanden lang betaalt Juan 500 euro per maand aan zijn broer voor twee onverwarmde kamers. In het najaar van 2016 vertrouwt Juan het toch niet helemaal en doet navraag bij de bank. Wie heeft zijn huis gekocht? Hij komt uit bij een vastgoedbedrijf uit Noord-Brabant. Niet Stephan, maar het bedrijf is eigenaar van de woning in Blokzijl. Nu dringt het tot Juan door dat hij vier jaar lang geloofd heeft in leugens en dat hij belazerd is door zijn eigen broer.

  Stephan moet per direct het huis verlaten. De betaalde huur is Juan kwijt, maar dat hij niet meer volgens de dwingende regels van zijn broer hoeft te leven is voor hem een hele opluchting. Helemaal weg is Stephan dan nog niet. Hij wordt betrapt door een buurman die hem door een dakraam ziet klimmen, in een poging wat achtergebleven spullen op te halen.

  België

  Na die actie verdwijnt Stephan uit Nederland. Zijn familie vermoedt dat hij in België verblijft, waar zijn oudste zoon studeert en een zakenpartner een chocoladefabriek heeft. Opgelicht?! probeert contact op te nemen met Stephan V. voor een gesprek. Telefonisch geeft hij aan onze vragen niet te willen beantwoorden. Zijn advocaat zou contact met ons opnemen. Ook dit blijkt een loze belofte en op de vraag wie zijn advocaat is, zodat wij hem kunnen benaderen, komt geen antwoord. Uiteindelijk vinden we Stephan in Antwerpen, waar we hem tijdens een wandeling door de stad aanspreken.

  Stephan V. houd zijn lippen stijf op elkaar als we vragen naar de openstaande vorderingen, de mislukte investeringen en de gevolgen van zijn gedrag voor zijn familie.

 • Ook interessant