Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Simon van der Veen'

  'Simon van der Veen'

  Let op! Geld lenen kost geld. Die slogan kennen we allemaal van de reclames van banken op TV en radio. Maar soms wil de bank je geen geld lenen, terwijl je het wel heel hard nodig hebt. En dan ga je naar andere opties kijken. Maar of dat verstandig is.

  Betalingsvoorschot

  Diverse mensen hebben zich bij Opgelicht?! gemeld. Zij willen allemaal graag een lening afsluiten, maar om de een of andere reden is dat bij banken niet mogelijk. Enkelen willen graag een droom najagen en hebben daarvoor een lening nodig. Anderen hebben het om financiële redenen nodig omdat het water tot aan hun lippen staat. Ze oriënteren zich op andere mogelijkheden en daarbij valt hun oog op een advertentie in onder meer de Telegraaf: NTG, een kredietverstrekker, biedt zowel zakelijke als particuliere financieringen. Het enige dat je hoeft te doen is te bellen of mailen naar NTG. Simon van der Veen, de zogenaamde eigenaar van het bedrijf, neemt vervolgens contact op om over de lening te praten. Hij biedt de mensen hoop en perspectief, want menig droom lijkt toch in vervulling te gaan of de schulden lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Diverse mailwisselingen en telefoontjes later blijkt de financiering geen probleem te zijn. Bedragen tot 150.000 euro zijn geen probleem. Het enige dat gebeuren moet, is het doen van een betaling. Dat verschilt per persoon. NTG, die ook handelt onder de naam Tridevi Investment, stuurt een hele net uitziende nota. Soms is het de aanbetaling voor de eerste maand, soms zijn het kosten voor een verzekering vanwege een BKR registratie of eenmalige kosten. 

  Wie is Simon van der Veen?

  Als de betaling eenmaal wordt gedaan blijft het qua lening stil. Veelvuldig hebben de mensen contact met Simon van der Veen. Telkenmale worden er redenen opgenoemd waardoor de lening nog langer op zich laat wachten. Maar wie is nou die Simon van der Veen van NTG Beheer.  Als we dieper in de nota duiken vallen er een paar dingen op. De kvk gegevens, het adres en het BTW nummer kloppen helemaal niet. De KvK gegevens en het adres blijken van een heel ander bedrijf dat wel in Dordrecht gevestigd is. Navraag bij het installatiebedrijf leert dat ze al meerdere mensen aan de lijn hebben gehad die naar hun lening vroegen. Alleen NTG Beheer is een holding die boven dit bedrijf hangt en dus niet het bedrijf van Simon van der Veen. Maar van wie is dan NTG of Tridevi Investment.  

  Said A.

  In de KvK blijkt dat ene Said A. vanaf juni 2014 de eigenaar is van Tridevi, een bedrijf dat in Schiedam gevestigd is. Na de overname van het bedrijf blijkt hij diverse rekeningen, waaronder de huur van zijn bedrijfspand, niet te hebben voldaan. Vervolgens leidt het spoor naar Eindhoven, waar A., na Schiedam, een pand betrekt. Maar deze verhuurder ondergaat hetzelfde lot als de vorige. Ook hier worden rekeningen niet betaald en komen er tot op de dag van vandaag onbetaalde rekeningen binnen. Maar van Said is geen spoor te bekennen. Opgelicht?! ontdekt dat hij niet alleen leningen aanbiedt, maar ook bedrijven met schulden overneemt. We nemen contact met hem op maar hij is erg op zijn hoede. 

  Veel gedupeerden

  Intussen blijkt de lijst van gedupeerden te zijn gegroeid. In anderhalve maand tijd hebben 25 verschillende personen in totaal 14.000 euro overgemaakt naar NTG. Opgelicht?! heeft nog niemand gesproken die daadwerkelijk het aangevraagde krediet heeft ontvangen.  

  Check vergunning

  De Autoriteit Financiële Markten (AFM), geeft aan deze werkwijze vaker tegen te komen. Meestal adverteren dergelijke ‘kredietverstrekkers’ op online advertentiewebsites of in (regionale) kranten. Het aanbod van de lening wordt louter ingezet om mensen te lokken. De AFM werkt in zulke gevallen ook samen met de politie. De AFM adviseert te allen tijde aan mensen die een lening willen afsluiten, eerst te checken of de desbetreffende partij een vergunning heeft op de website. Het is mogelijk dit op de website van de AFM te checken. Een vergunning biedt consumenten meer bescherming, maar dat is geen garantie voor een goede dienstverlening. Voorts is van belang te letten op de hoogte van de kosten. Zo mag de rente niet meer dan 14 procent bedragen. Ook is het niet verstandig om vooraf geld over te maken. De AFM adviseert mensen om zeker aangifte te doen alsmede een melding bij de AFM. 

 • Ook interessant