Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • SGW

  SGW

  Een nieuwe dakkapel of toch andere kozijnen, het kan allemaal bij SGW. De afkorting van het bedrijf uit Roosendaal staat voor de vertrouwenwekkende naam: Steeds Goed Werk. Maar helaas voor de klanten, van goed werk is geen sprake.

  Zeker 45 gezinnen bestellen dit jaar bij SGW een dakkapel of kozijnen. Zij krijgen allen bezoek van de verkoper/adviseur Alex de Groot., die hen een mooie deal voorhoudt. De klanten doen een aanbetaling van 30 of 50 procent in de hoop dat hun huis er snel weer picobello uitziet. Zo komt er 192.916,16 euro binnen op rekening van SGW.

  Maar voordat de dakkapellen en kozijnen geplaatst zijn, krijgen de klanten bericht van hun verkoper Alex de Groot. Die schrijft dat hij in het echt Alex L. heet. De Groot/ L. verklaart dat hij zijn alias heeft aangenomen omdat hij niet wil dat mensen zijn naam op het internet opzoeken. Want tja, dan kunnen de klanten er zomaar achter komen dat in 2009 twee van zijn eigen bedrijven, te weten AlexBouw en AlexDesign, failliet zijn gegaan. Ook daar zijn veel klanten berooid achtergebleven.

  Wat is er gebeurd?

  SGW staat bij de Kamer van Koophandel op naam van Joannes de J. en de Poolse Ireneusz C. Uit getuigenissen van gedupeerden en werknemers blijkt dat deze twee personen niet de dagelijkse leiding hebben over SGW. Dat is ene Jan den H.

  Alex L./ de Groot gaat voor Jan den H. dakkapellen en kozijnen verkopen en wordt, volgens Den H., creatief uitbetaald. Den H. neemt bovendien geld op met de pinpas van het bedrijf, geld dat hij naar eigen zeggen teruggestort heeft in de kas, zodat hij het personeel kon betalen. Waar het geld daadwerkelijk is gebleven, is tot op heden onduidelijk.

  Opgelicht?! spreekt niet alleen met de gedupeerden, maar ook met Jan den H. en Alex L. (De Groot). Volgens L. neemt Den H. het niet zo nauw met de boekhouding, Volgens Den H. is iedereen schuldig aan het wanbeleid, behalve hijzelf. Op 16 augustus 2011 wordt het bedrijf failliet verklaard. De curator in deze zaak krijgt de hoofdrolspelers maar niet te spreken. Daarop laat hij Den H. door de politie oppakken en meenemen voor verhoor. Nadat de curator Den h. heeft gehoord, gaat hij over tot aangifte van faillissementsfraude.

 • Ook interessant