Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rogier Van der K.

  Rogier Van der K.

  Een aannemer die niet alleen huizen, maar ook levens van mensen ruïneert. Hij laat ze grote bedragen aanbetalen, stript de woningen, maar laat het er vervolgens bij zitten. Als gedupeerden verhaal proberen te halen, is Rogier onbereikbaar.

  Het afgelopen jaar kwamen er op de redactie van Opgelicht?! diverse meldingen binnen van mensen die ten einde raad waren. Ze hadden Rogier vertrouwd, ingehuurd en betaald, maar kregen er een puinhoop voor terug. Naast dat ze geld kwijt zijn, moesten zij ook een nieuwe aannemer inhuren om de fouten van Rogier goed te maken.

  Expats

  Eind 2016 neemt Van der K. drie projecten aan in Amstelveen. Het ging om drie expatgezinnen die in Nederland wilden settelen. Ze kochten hier een huis, waar nog veel aan verbouwd moest worden. Via een oproep op een kluswebsite kwamen ze in contact met Rogier. Bij de een werkte hij namens BBR BV, bij de ander bij Bouwbedrijf Noordwijkerhout. Het was Rogier die de expats wist over te halen met hem in zee te gaan. 'Hij zag er uit als een bouwvakker. Bovendien sprak hij alsof hij er verstand en ervaring van had.'

  Na de eerste aanbetalingen begon de sloop van de woningen. Dit liet Rogier doen door een derde partij. Maar toen de slopers niet betaald kregen, stopte het werk. Van der K. had hen moeten betalen met het geld dat de expats hadden aanbetaald.

  Intussen blijft Rogier om geld vragen. Hij laat facturen zien van andere bedrijven om aan te tonen dat hij al materiaal moet betalen voor de bouw. Als een van de expats hulp vraagt bij zijn financieel adviseur en de adviseur vervolgens met Rogier gaat praten, weet de aannemer het zo te vertellen dat het lijkt alsof alles mis gaat doordat de expat te laat betaalt. Later blijkt dat Rogier ook de facturen van de bouwmaterialen, waar hij de druk mee opvoerde, nooit betaald had. Ondertussen zitten drie gezinnen met een bouwval van een woning en geen uitzicht op verbetering.

  Twee van hen lieten het er niet bij zitten. Ze stapten naar de rechter en lieten een derde partij het werk van Rogier beoordelen. De resultaten waren schokkend: er waren onveilige situaties ontstaan en de expats hadden veel meer betaald dan dat ze ervoor terug hadden gekregen. De rechter gaf hen gelijk en veroordeelde de bouwbedrijven tot terugbetalen van €24.000,- en €25.000,-. Dit geld bleek echter oninbaar. Rogier was niet te bereiken en de deurwaarder kwam voor gesloten deuren te staan.

  Antwerpen

  Een paar jaar eerder ging het al goed mis toen Van der K. een klus aannam in België. De Antwerpse Paul had een prachtig pand in de stad, dat hij wilde verbouwen tot vijf appartementen. Rogier werkte samen met zijn vader, maar eigenlijk ging het van begin af aan al moeizaam. Communicatie liet te wensen over en het maken van een afspraak was vrijwel onmogelijk. Ook hier schermde Rogier met facturen van andere partijen om zo nog meer geld los te peuteren. Paul zat er inmiddels zo ver in dat zijn enige hoop was dat de beloftes van Rogier dit keer wel uit zouden komen. Zelfs toen het bedrijf, Aannemersbedrijf Van der K., failliet ging, bleef Paul zaken doen met de aannemer. Van der K. vertelde dat hij inmiddels al een nieuw bedrijf had, waarmee hij de klus kon afmaken; Holland Totaal Bouw. Pas veel later kreeg Paul contact met de curator van het eerdere aannemersbedrijf en hoorde hij dat er fraude is gepleegd met zijn geld. Dit feit en het gegeven dat ook Holland Totaal Bouw de klus niet kon klaren, maakte het dat Paul gestopt is met Rogier. Hij kwam hierdoor wel in de zware financiële problemen.

  'Spaghetti aan bedrijven'

  'Een spaghetti aan bedrijven', zo noemt faillissementsexpert Robert Jan Blom de bedrijfsgeschiedenis van aannemer Rogier. Van der K. is de afgelopen 15 jaar bij maar liefst 20 bedrijven betrokken geweest. Daarvan zijn er zeven inmiddels failliet. In vier van die gevallen heeft de curator aangifte gedaan bij de FIOD van faillissementsfraude. Wat opvalt is dat in meerdere gevallen het bedrijf vlak voor faillissement is overgedaan aan katvangers. Ook komt in een aantal verslagen naar voren dat Rogier spoorloos is of onbereikbaar en dat er een hoop geld is verdwenen. In het faillissement van aannemersbedrijf Van der K. staat dat er meer dan €100.000,- is opgenomen bij een bank in Antwerpen. Waar het geld is gebleven, daar heeft Van der K. geen goede verklaring voor.

  De laatste paar jaar is Rogier op papier (bij de KvK) niet de bestuurder van de bedrijven waar hij voor werkt. Hij is wel de persoon die je aan de telefoon krijgt als je reageert op een advertentie en de persoon die je verbouwing belooft te gaan uitvoeren.

  Ondanks het feit dat het Openbaar Ministerie Rogier gaat vervolgen vanwege fraude, weet hij toch in het najaar van 2017 een eenmanszaak op te richten. Binnenkort wordt duidelijk wanneer de eerste rechtszitting gaat plaatsvinden.

  Gesprek

  Rogier Van der K. geeft in een gesprek met Opgelicht?! aan dat hij inderdaad fouten heeft gemaakt. Hij geeft toe dat het bij Paul goed mis is gegaan. Hij zegt dat hij met de geldopname schuldeisers heeft betaald, maar volgens de curator kon hij dat niet aantonen.

  Rogier ontkent dat hij het geld van de expats in bezit heeft gehad. Hij zou zelf de dupe zijn van een andere meneer die Bouwbedrijf Noordwijkerhout zou leiden. Maar een van de expats heeft nooit zaken gedaan met dat bedrijf. En in alle gevallen was Rogier contactpersoon. Dit in combinatie met de wetenschap dat hij eerder bij zeven faillissementen betrokken is geweest, geeft aan dat zaken doen met Van der K. een groot risico met zich mee brengt.

 • Ook interessant