Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Roelf G. en Betsy G.-H.

  Roelf G. en Betsy G.-H.

  Roelf G. en zijn derde vrouw Albertje 'Betsy' G.-H. hebben er een handje van om spullen te bestellen. Ze kopen auto's, diverse huizen verspreid over het gehele land, chalets, caravans, boten en overnachten in hotels. Dat deze bestedingen ver boven het budget zijn, maakt niet uit. Tot betalen komt het namelijk toch niet.

  Hoe gaat het stel te werk?

  Volgens de betrokkenen is het Roelf (72) die de plannen bedenkt en is de 57- jarige Betsy meer van de uitvoering. Betsy schermt er graag mee dat ze miljoenen op de bank heeft staan en voor wie haar niet op haar woord gelooft kan ze hier de documenten van laten zien. De papieren van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en ook de ABN-AMRO spreken voor zich; er staan miljoenen op de rekening van het stel. Gedupeerden zien bedragen van 16 miljoen euro en soms zelfs 32 miljoen. De brieven van de banken zien er geknutseld uit, maar dat neemt niet weg dat het dit stel wel lukt om met de brieven diverse huiseigenaren te overtuigen dat het qua geld wel goed zit. Dat de brieven nep zijn bevestigt zowel de AFM als ook de ABN-AMRO:

  Reactie AFM:

  De AFM heeft de brief via de redactie van TROS Opgelicht onder ogen gehad en stelt vast dat dit overduidelijk geen officiële correspondentie van de toezichthouder is. Zowel uiterlijke kenmerken, de ondertekening als de inhoud zijn niet afkomstig van de AFM.

  De AFM wil benadrukken dat ze nooit financiële gegevens, bankgaranties of andere soortgelijke informatie op deze wijze zal delen. Het is zeer spijtig als mensen door deze brief zijn misleid en daar mogelijk grote financiële schade door hebben opgelopen. De AFM overweegt nog of ze aangifte zal doen tegen de opsteller van deze valse brief.

  Reactie ABN AMRO:

  Het gaat hier om een valse brief die niet afkomstig is van ABN AMRO en die ondertekend is met een naam van een persoon die niet bij ABN AMRO werkzaam is.

  Maar met het geld zit het helemaal niet goed, want mevrouw G. vergeet te vermelden dat op 6 oktober 2009 haar faillissement is uitgesproken. Er is Betsy in juni 2008 een geldlening verstrekt van € 125.000,- om door de inleg daarvan in een fonds een kredietfaciliteit te verkrijgen van ruim € 3.000.000,- Enige uitkering heeft uiteraard nooit plaatsgevonden (aldus het faillissementsverslag van 26 november 2009).

  Vooruitlopend daarop heeft Betsy G. op 2 september 2009 al wel een koopovereenkomst afgesloten op een huis in Nijverdal ter waarde van € 1,4 miljoen. Een maand later koopt ze een drietal bedrijfspanden eveneens te Nijverdal voor de som van € 2.000.000,-

  Huizenkoop gaat verder

  Jan van Deuren, Peter Schenau en ook de Duitse Lutz Bergknecht denken de afgelopen twee jaar alle drie afzonderlijk van elkaar dat het echtpaar G hun woning koopt. Betsy en Roelf doen een prima bod en tekenen het contract bij de notaris. Zo gezegd zo gedaan, maar dat loopt anders. Betsy houdt de huiseigenaren aan het lijntje met de één na de andere smoes waarom het geld op zich laat wachten. De huiseigenaren hebben niet direct door dat ze in de maling worden genomen. Betsy belooft steeds opnieuw dat het wel goed komt. Maar het komt niet goed.

  In Duitsland is het niet gebruikelijk om de 10 procent waarborgsom te vragen die wij hier in Nederland kennen. Omdat het paar zegt het huis cash te betalen, komt er bij de verkoop van Van Deurens huis geen bank aan te pas en is er dus ook geen financieringsvoorbehoud. Omdat hij toch enige zekerheid wil, vraagt hij Betsy om bewijs dat er geld is. En ja hoor, daar tovert Betsy de miljoenen te voorschijn op een document. Zelfs de notaris wordt zo om de tuin geleid.

  Ook Lutz Bergknecht krijgt zijn geld maar niet, hoewel de handtekeningen gezet zijn. Ook Peter Schenau rekent erop dat zijn chalet verkocht is, maar van het bedrag ziet hij nooit een rooie cent.

  Dit zijn slechts drie gevallen van huizen kopen, maar niet betalen.

  Hotels

  Omdat Betsy en Roelf G. toch ergens moet slapen nemen zij hun intrek in verscheidene hotels. Het oudere stel boekt voor een paar dagen en betalen keurig netjes. Vervolgens boekt het echtpaar telkens een paar dagen bij, waardoor de rekening oploopt. Zodra het ze te heet onder de voeten wordt, vertrekken ze zonder te betalen. Sommige rekeningen zijn na tussenkomst van de politie alsnog (deels) betaald, maar één hotelier neemt zijn eigen drastische maatregel. Onder het mom: ‘jullie kleden mij uit, dan kleed ik jullie uit’ zet hij Roelf G. op straat, slechts gehuld in een groene onderbroek. Even later wordt het stel door de politie meegenomen.

  Auto's

  Aan auto's geen gebrek. Totdat de auto's afgerekend moeten worden, dan geven Roelf en Betsy niet thuis. In de buurt van Winschoten ziet een lokale garagehouder zijn uitleenauto op de parkeerplaats staan van een hotel. Het echtpaar G. heeft enkele weken daarvoor een spiksplinternieuwe Opel bij hem besteld en tot de auto geleverd wordt, krijgen ze deze Chevrolet mee. Zodra de garagehouder in de smiezen heeft dat het stel de auto nooit gaat betalen, belt hij Betsy op met het bericht dat hij de leenauto terug wil. Mevrouw G. vertelt de garagehouder dat ze ergens midden in het land is. Echter, binnen no time staat de Opeldealer bij Betsy en Roelf in het hotel om de sleutels van de Chevrolet op te eisen.

  Dit zijn slechts enkele van de zaken die Betsy en Roelf bestellen maar nooit kopen. De lijst gaat verder: een luxe wereldreis, een boot, een caravan…

  Geld lenen

  Eef en Jannie Lassche wonen geruime tijd naast Roelf en Betsy G. in Garderen. Op een gegeven moment vraagt Roelf aan Eef of hij interesse heeft om te investeren in het goedlopende bedrijf Finex B.V. Dat bedrijf staat op naam van de (inmiddels ex-) schoonzoon van Roelf. Omdat Betsy de financiële administratie deed bij het bedrijf, hadden ze vertrouwen in de zaak. Eef stort een bedrag van maar liefst € 25.000,-  op rekening van Roelf G., die het vervolgens als tussenpersoon zou inleggen in Finex B.V. De vergoeding voor de belegging is 10% van de beleggingssom per jaar en wordt door middel van 180 maandelijkse termijnen van € 208,- uitbetaald. Tevens zou er na afloop van ieder loopjaar een bedrag van € 1200,- aan Eef Lassche worden betaald.

  In het faillissementsverslag  van Finex B.V. staat beschreven dat onderzoek is gedaan naar de lening van Roelf G. Uit de administratie van het failliete bedrijf is evenwel niet gebleken dat de lening ook daadwerkelijk is verstrekt. (aldus het faillissementsverslag van 6 december 2010)

  Na de ontmoeting

  We spreken Betsy G. op Station Emmen. Ze zegt zelf ook opgelicht te zijn en heeft nooit de intentie gehad om mensen te duperen. Onze verslaggever vraag nog aan mevrouw G. of ze wellicht een boodschap heeft voor de gedupeerden. Maar dat heeft Betsy G. niet: “Ik heb geen boodschap aan niemand eigenlijk.”

  Na onze ontmoeting met Betsy G. neemt ze de daarop volgende maandag contact op met de redactie van Tros Opgelicht?! Ze wil haar uitspraken nader verklaren en daar krijgt mevrouw G. de gelegenheid toe en we nodigen haar uit. Echter, de gemaakte afspraak besluit ze te annuleren op advies van haar advocaat omdat er nog rechtszaken zouden lopen.

 • Ook interessant