Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rob W.

  Rob W.

  Rob W. (59) is al jarenlang werkzaam in de bouwwereld. Inmiddels profileert hij zichzelf als tussenpersoon in de kozijnen-industrie. Deze boomlange kozijnenman is op het eerste gezicht een echte heer, maar zijn werkwijze lijkt alles behalve chique.

  Zakenman met grootse plannen

  Sinds 2006 bestaat zijn eenmanszaak Trade Ost-Ned. Tussen februari 2011 en oktober 2012 komen daar maar liefst zes bedrijven bij: Prowi Kozijnen, RW Holding, RW Holdingbeheer, Kozijn Inkoophuis, Vastgoed Kozijn Service en EHeK.

  Zijn focus ligt op de handel in kozijnen. Met Prowi Kozijnen weet hij in die tijd mooie projecten binnen te slepen bij grote woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars. W. is de spil tussen kozijnenleveranciers, kozijnenzetters en opdrachtgevers. In het begin lijkt alles prima in orde. De opdrachtgever betaalt de aanbetaling, de kozijnenzetter wordt ingepland en zijn eerste arbeidsuren worden netjes betaald. Na een tijd gaat het mis. De betalingen blijven uit.

  Rob W. beweert dat hij zelf op geld wacht van de opdrachtgever. Als de facturen naar maanden nog steeds open staan, gaat de kozijnenzetter zelf op onderzoek uit en wat blijkt: de opdrachtgever heeft gewoon aan W. betaald.

  De kozijnenzetter is de smoezen beu en neemt juridische stappen. Net voor de uitspraak van de rechter vraagt W. zelf het faillissement van Prowi Kozijnen aan. De vordering van de kozijnenzetter van ruim 18.000 euro wordt toegekend door de rechter, maar bij Prowi valt niets meer te halen. Een halfjaar daarna gaat ook R. W. Holding, enig aandeelhouder van Prowi, failliet.

  Van Prowi naar Vastgoed Kozijn Service

  Geld kan Rob W. de kozijnenzetter niet geven. Wel geeft hij aan nieuwe opdrachten voor hem te hebben, om ‘de schade in te halen’. Dit aanbod wordt vriendelijk afgeslagen. De zakenman lijkt het verder niet te deren. Hij zoekt een nieuwe, pas beginnende, ondernemer en zet zijn werkzaamheden voort met de BV Vastgoed Kozijn Service.

  Ook nu lijkt W. in het begin een prima bemiddelaar tussen de diverse partijen. De geschiedenis herhaalt zich. Opnieuw is een kozijnenzetter de dupe van het uitblijven van facturen. Ruim 12.000 euro aan rekeningen wordt niet betaald, terwijl ook nu de opdrachtgever wel de complete rekening van W. heeft betaald.

  Verwarrend, al die BV’s

  Een interieurarchitect is voor haar opdrachtgever opzoek naar specifieke op maat gemaakte kozijnen. Even googelen en Vastgoed Kozijn Service komt naar boven. Rob W. maakt gebruik van zijn voorname voorkomen en staat er op een persoonlijke afspraak te maken met de vrouw, om de opdracht door te spreken. Dat wekt vertrouwen, de interieurarchitect koopt meteen voor drie opdrachten bij W. in. Maar voor de aanbetaling van 8000 euro, heeft ze nooit kozijnen gezien. Middels een incassobureau probeert ze haar geld terug te halen bij Vastgoed Kozijn Service. Als in september 2015 dit bedrijf failliet gaat, komt de vraag naar boven: heeft ze wel aan dit bedrijf betaald? Of was de aanbetaling gedaan aan EHeK BV? Die naam staat immers boven de facturen…

  Inmiddels lopen de gemelde vorderingen van het faillissement op tot over de honderdduizend euro. Uit onderzoek van Opgelicht?! blijkt dat niet eens alle schuldeisers zich hebben aangemeld bij de curator. Sommigen geloven nog steeds dat het geld snel zal komen. En een opdrachtgever, die familie is van W., geeft hem keer op keer het voordeel van de twijfel. Al ruim een jaar wacht dit echtpaar op hun nieuwe kozijnen. Als zij erachter komen dat W. opnieuw failliet is, nemen zij contact op met de curator. Hun opdracht blijkt onder EHeK te vallen. Geen man overboord dus. Als W. voor de zoveelste keer de leverdatum verzet, geven ze hem nog één kans.

  EHeK binnenkort ook failliet?

  Om zijn familie en tevens opdrachtgever gerust te stellen, mailt Rob W. dat zijn huidige bedrijf EHeK kerngezond is. Met een omzet van een miljoen euro is er geen enkele reden tot twijfel, toch?

  Hoe kan het dan dat hij een simpele rekening aan de curator van Vastgoed Kozijn Service van 2500 euro, voor de overname van de goodwill en twee opdrachten, maanden na de betalingstermijn nog niet betaald is?

  Wij krijgen tevens melding dat een groot bedrijf nog 15.000 euro krijgt van EHeK voor een op maat gemaakte zonwering.

  Het verhaal van de zakenman

  De teller na vijf jaar kozijnenbedrijven staat nu op drie faillissementen met een totale schade van zo’n 250.000 euro. Wij maakten een afspraak met hem om te vragen naar zijn kant van het verhaal. In de uitzending van 3 mei 2016 was te zien dat W. het niet eens is met de vordering van 15.000 euro op EHeK en de kozijnen voor zijn familie zouden de maandag na het gesprek geleverd worden. Maandag werd donderdag, en zelfs toen bleek de levering niet compleet. De familie moest zelfs, naast hun aanbetaling van 10.000 euro, extra bijbetalen voor de afwerking. Ook de korting die de familie terug zou krijgen, is tot op de dag van vandaag niet gestort.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant