Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rick van der M.

  Rick van der M.

  De man met de gouden handjes. Zo staat de Zuid-Hollandse Rick van der M. beter bekend. Want als er geklust moet worden, dan kun je dat gerust aan Rick overlaten. Gewapend met een schroevendraaier draait hij zijn hand niet om voor allerhande klusjes. Verven, cv plaatsen, noem het maar op. Ook handelt hij nog in witgoed en computers. Alleen worden met name zijn leveranciers toch niet blij van zijn werkwijze.

  Behalve gouden handjes heeft Rick ook een vlotte babbel. Deze aardige man met een hele sympathieke uitstraling, zoals hij steevast door gedupeerden wordt omschreven, is inmiddels in de omgeving Leerdam berucht als wanbetaler.

  Want dat Rick een spoor van vernieling achterlaat is wel duidelijk. De klusser heeft inmiddels al vier faillissementen op zijn naam. In de jaren negentig is hij al twee keer failliet gegaan. Daarna in 2004 en in 2009 is hij voor de laatste keer over de kop gegaan. Het is afwachten wanneer dit heerschap weer failliet gaat, want hij heeft sinds 2009 niet stil gezeten. Intussen is de totale schuldenlast van de afgelopen 20 jaar toch zeker 300.000 euro.

  De werkwijze van klusser Rick is simpel doch heel doeltreffend. Spullen bij leveranciers afnemen en niet betalen. Meestal koopt Rick in het begin iets kleins en rekent hij dit direct af zodat mensen vertrouwen in hem krijgen. Zodra het vertrouwen groot genoeg is waagt hij de gok en doet een grote bestelling en neemt hij de spullen af. Betalen graag op rekening. Op een gegeven moment krijgt de leverancier argwaan, maar dan is het vaak al te laat. Toch blijft Rick contact onderhouden met zijn leveranciers. Hij klust zelfs bij ze om zo zijn schulden af te betalen. Maar betalen, ho maar.

  Niet alleen leveranciers zijn de dupe van zijn praktijken. Ook de mensen die Rick inhuren komen er soms bekaaid vanaf. Hoewel hij gouden handjes heeft laat hij deze niet altijd wapperen. Gevolg is dat er al wel aan Rick betaald wordt, maar dat hij het werk niet afmaakt. Ook huurbazen kunnen hierover meepraten of mensen die hem geld lenen. En ook autohandelaren zijn niet veilig voor Rick.

  TROS Opgelicht?! zoekt hem op en haalt verhaal.

 • Ook interessant