Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Remco H. en René van L.

  Remco H. en René van L.

  Twee heren met goede ideeën. Een reïntegratiebureau voor jongeren, met baangarantie. Stoer 2010 creëert naar eigen zeggen kansen voor werkloze jongeren. Het bedrijf laat mensen reïntegreren op de arbeidsmarkt en verzorgt omscholingen. Iedereen heeft recht op een plek op de arbeidsmarkt, ongeacht welke arbeidshandicap dan ook. Aldus Stoer 2010. Een mooi streven, prachtige woorden, maar hoe gaat het in de praktijk?

  Stoer 2010 is een adviesbureau op het gebied van training, opleiding en reïntegratie. Ook exploiteert het bedrijf een horeca-resort, hotel, restaurant en brasserie. Dit is het Spaarnwoude Resort in Velsen-Zuid.

  Hoge schuld

  Stoer 2010 staat op naam van Remco H. Maar de man die in de praktijk op de voorgrond treedt, is zijn geliefde; René van L. Hij was ook verantwoordelijk voor een ander reïntegratiebedrijf D’atach.  Dit bedrijf ging in maart 2010 failliet. De totale schuld was daar bijna 4,5 miljoen euro. Door het bedrijf op naam te zetten van H., is deze schuld geen belemmering om Stoer 2010 te starten.

  Over Stoer 2010 verschijnen diverse krantenartikelen. Zo zou het personeel geen salaris ontvangen. Als ze er om vragen worden ze op staande voet ontslagen. Inmiddels hebben een aantal personeelsleden betaald gekregen, maar het ontslag blijft van kracht.

  Terwijl René personeel ontslaat, is het Remco die nieuw personeel een arbeidscontract overhandigt. René is net failliet gegaan met D’atach als hij de nieuwe chefkok Gino Capone de plannen rond Stoer 2010 vertelt. Ook Capone trekt uiteindelijk aan het kortste eind en ontvangt geen salaris.

  Gedupeerden

  Ook het reïntegratiebedrijf TWCA uit Amsterdam krijgt prachtige verhalen voorgeschoteld, maar besluit geen zaken te doen met Stoer 2010 op het gebied van reïntegratie. Wel leveren ze een cameraman voor het geven van cursussen en het maken van een promotiefilm. TWCA gaat tevergeefs langs bij zijn opdrachtgevers. De factuur van zo’n 15.000 euro is dan ook niet betaald. Intussen gaat René verder op zoek naar nieuwe partners voor Stoer 2010. Hij benadert CIG-Security. Ingrid Jagershoek wordt gevraagd om 150 beveiligers op te leiden.

  Het blijft niet bij deze grote opdracht. Omdat het Spaarnwoude Resort pal naast het evenemententerrein ligt waar Dance Valley wordt gehouden, huurt Stoer 2010 beveiligers in. Stoer hoopt tijdens het evenement ook dance-liefhebbers op het resort te ontvangen. En ook hier schetst René een positief beeld van de toekomst.

  Geen betaling

  Ingrid komt haar verplichtingen na en huurt zelfs extra beveiligers in. Maar er volgt geen betaling. Het totale bedrag is opgelopen tot een slordige 28.000 euro. Maar Stoer 2010 dupeert niet alleen voor grote bedragen. Zelfs de theedoeken ter waarde van 125 euro worden niet betaald.

  De Zaanse aannemer John Brilman zou tweeëneenhalf jaar lang werkzaamheden verrichten voor Stoer 2010. Brilman heeft geen idee dat zijn contactpersoon, René van L., de man is achter het financiële debacle D’atach. De intenties van dit D’atach waren soortgelijk als die van Stoer 2010.

  In een bedrijfspand in Heerhugowaard zou het allemaal gaan gebeuren. Taco Tilstra was de gelukkige, hij mocht als aannemer de grote klus klaren. René komt ineens met een verklaring waarom hij niet betaalt. De gemeente zou hem tegenwerken en de vergunningen zijn niet afgegeven… iets wat van te voren al geregeld had moeten zijn! Taco schiet er zo 100.000 euro bij in. 

  Brilman heeft van alle problemen rondom D’atach niets meegekregen. Hij gaat gewoon aan de slag voor Stoer 2010 en begint rekeningen te sturen. Deze worden niet betaald en ook Brilman kan fluiten naar zijn geld. Totale schade 150.000 euro!

  Gehuld in stilzwijgen

  De redactie van Opgelicht?! had voor de eerste keer contact met de heren H. en van L. op een vrijdag. Na het weekend bleek beveiligster Ingrid een gedeelte van haar factuur betaald te hebben gekregen. Terwijl we via email en telefoon in de dagen erna nog contact hadden met de heren van Stoer, zijn er nog meer betalingen aan Ingrid gedaan. In elk geval iets opgelost.

  Als wij de heren aanspreken zijn ze opens niet meer zo spraakzaam en willen helemaal nergens op ingaan. Alleen de inmiddels bij gedupeerden bekende zin: 'We praten niet zonder advocaat'  komt uit de mond van Remco H. en daar wil hij het bij laten.

  Failliet

  Stoer 2010 is inmiddels failliet verklaard. Als u ook gedupeerd bent kunt u zich melden bij de curator:

  Van Schuppen & Van de Water advocaten

  Mr. H. van Schuppen: 020-6240030

 • Ook interessant