Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Reinier van der K.

  Reinier van der K.

  Leven als een God in Frankrijk. Ook in het koude kikkerlandje is een dergelijke levenstijl mogelijk. Volgens vrienden en kennissen is de 36-jarige Reinier met een gouden lepel in zijn mond geboren.

  Al van jongs af aan krijgt Reinier wat hij wil. Ook in zijn volwassen leven probeert hij het leven van een jetsetter te benaderen. Vele dure auto’s, motoren, scooters en huizen. Ook is hij een graag geziene gast in de paardenwereld en maakte met zijn eigen paarden soms een bokkensprongetje. Het uiterlijk werd goed verzorgd en hij geniet met vrienden van de zon op een terrasje. Het lijkt wel te mooi om waar te zijn en menigeen zal jaloers zijn op zijn luxe leventje. Maar hoe kan Reinier een dergelijke bestaan toch bekostigen? 

  Financieel Adviesbureau J.J. van der K.

  Sinds 1996 is Reinier van der K. werkzaam voor het bedrijf van zijn vader, financieel adviesbureau J.J. van der K. in Hilversum. In eerste instantie doet hij daar de administratie maar hij maakt geleidelijk de overstap naar de functie adviseur. Hij wint direct het vertrouwen van diverse klanten daar het bedrijf, mede door de reputatie van zijn vader.

  Ook zijn Master of Business Admistration, een opleiding van universitair niveau, aan de wand wekt vertrouwen bij de mensen die advies zoeken bij Reinier. Vele adviezen passeren de revue, van hypotheken tot verzekeringen, maar niet iedereen is daar even blij mee.

  Vaste klant

  Zo ook Marion Proveniers, een vaste klant bij het financiële adviesbureau. In eerste instantie behartigt Van der K. sr. haar belangen maar op een gegeven moment neemt Reinier haar zaken waar. Marion heeft een goede band met Van der K. jr., ze gaan dikwijls samen lunchen en hij is volledig op de hoogte van haar financiële situatie.

  Huis verbouwen

  In 2005 en 2006 klopt Marion aan bij van der K., omdat ze haar huis wil verbouwen. Ze laat haar hypotheek tot drie keer toe oversluiten en wordt geadviseerd door Reinier om daarbij diverse verzekeringen te nemen, onder meer het product Hyprotect. Dat is een woonlastenverzekering die onder andere bij arbeidsongeschiktheid de maandlasten dekt. Achteraf is gebleken dat de verzekeringen waar Marion via Reinier voor betaald heeft, helemaal nooit zijn afgesloten.

  Gedwongen verkoop

  Ook een persoonlijke lening bij Reinier loopt anders dan verwacht. Totale schade van Proveniers is meer dan 70.000 euro. Behalve de niet afgesloten verzekeringen krijgt ze ook te maken met hoge hypotheekkosten. Door tot drie maal toe de hypotheek over te sluiten, waardoor Reinier een aardige provisie opstreek, zit ze nu met torenhoge woonlasten opgescheept. Gevolg: Marion moet noodgedwongen haar huis verkopen waar ze al ruim 60 jaar woont .

  Werkwijze

  Het verhaal van Marion staat niet op zichzelf. Van der K.int van klanten in meer dan 10 gevallen van klanten blijkt een dergelijke woonlastenverzekering niet te bestaan. Reinier van der K. laat de nota van afrekening bij de notaris passeren. Bij de nota van afrekening zit vaak een machtiging. In die machtiging staat dat er rechtstreeks geld op de bankrekeningnummer van het adviesbureau wordt gestort. Dat is vreemd, want dergelijke bedragen normaal gesproken rechtstreeks naar de verzekeraar worden gestort en niet naar een tussenpersoon.

  'Advies'

  Ook zijn hypotheekadvies heeft voor vele gedupeerden slecht uitgepakt. Enerzijds zagen diverse mensen zich genoodzaakt hun huis te verkopen. Anderzijds is het voor een enkeling onmogelijk hun huis te verkopen omdat ze overblijven met een restschuld van de hypotheek.

  Kortom, Reinier laat een spoor van financiële vernieling achter. Uit onderzoek van Opgelicht?! is zelfs gebleken dat hij zijn universitaire diploma aan de Londen School of Business & Finance zelf gefabriceerd heeft. Bij navraag betitelt de school uit Londen het als fraude. Ook is bekend geworden dat Reinier zeer creatief is omgesprongen met tip-ex bij met name nota’s van afrekening. Tot slot schroomde hij niet om werkgeversverklaringen en handtekeningen te vervalsen.

 • Ook interessant