Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Raymond R.

  Raymond R.

  Stichting Raadhuis is een stichting waar mensen aankloppen die in de problemen zitten. Ze hebben geen huis, hun financiële administratie ligt overhoop en ze hebben veel schulden. Stichting Raadhuis met als bestuurder Raymond R. biedt hoop. Hij biedt zowel woonruimte aan als budgetbeheer.

  Wanneer je je als cliënt laat inschrijven bij Stichting Raadhuis, moet je meteen een overeenkomst ondertekenen. Daarin staat dat je 388 euro wettelijke intakekosten moet betalen, dat je altijd inzage kan krijgen in je financiële overzichten en dat de vaste lasten altijd vóór het budgetbeheer gaan. R. vergeet hierbij te vermelden dat de wettelijke intakekosten niet gelden voor budgetbeheerders en dat hij zeker niet van plan is om zijn cliënten inzage te geven in hun rekening.

  Bankrekening naam van stichting

  Daarentegen opent hij voor zijn cliënten rekeningen die niet op naam van de cliënt staan, maar op naam van de Stichting. Op deze manier weten de cliënten niet meer wat er met hun geld gebeurt. Ze zullen hun geld kwijtraken wanneer de Stichting failliet gaat. Daarbij handelt Raymond R.in strijd met de wet, omdat je alleen gelden van derden mag ontvangen wanneer je een ontheffing hebt van de Nederlandsche Bank. Stichting Raadhuis heeft zo’n ontheffing niet.

  Opgelicht?! komt erachter dat Raymond R. meteen als de cliënten zich bij hem inschrijven hun uitkeringen etc. op deze rekeningen laat storten, waardoor zij volledig afhankelijk zijn van de heer R. 

  Reserveringsrekening

  Daarnaast heeft hij ook een ‘reserveringsrekening’ Deze rekening is volgens R.bedoeld voor terugbetalingen, voorschotten en preferente schuldeisers. Vreemd is dan ook dat Opgelicht?! afschriften in handen krijgt waaruit blijkt dat er van deze rekening privé gepind wordt door Raymond R. en dat hij er zelfs van naar het casino gaat.

  Deurwaarders

  Cliënten zijn hier niet van op de hoogte en gaan ervan uit dat hun schulden netjes afbetaald worden door de heer R. Elke maand zien zij hiervan ook zelf gefabriceerde overzichten waarop op het eerste gezicht niets aan te merken valt. Groot is dan ook de verbazing wanneer er opeens toch deurwaarders aan de deur staan en er brieven binnenkomen van incassobureaus omdat de zorgpremie niet is betaald. Hier zou Raymond toch voor zorgen? Wanneer de cliënten Raymond hiervan op de hoogte stellen, reageert hij laconiek dat het wel goed gaat komen en laat hen in de kou staan. Ondertussen lopen de schulden alleen maar op, maar zorgt Raymond er wel voor dat de kosten voor de huur van zijn woning en zijn budgetbeheer wel altijd van de rekening af worden gehaald.

  Huurwoningen

  De woningen die Raymond R. verhuurt aan zijn cliënten, zijn woningen die hij zelf huurt voor ongeveer € 750,00.  Hier worden soms wel 5 cliënten geplaatst die ieder 455 euro betalen per kamertje, waar amper een bed in kan staan.

  Afspraak

  Opgelicht?! Spreekt zo’n 13 cliënten die allemaal schreeuwen om hulp en aangeven dat het zo echt niet langer kan. Opgelicht?! besluit de proef op de som te nemen. We maken een afspraak met Raymond als ‘cliënten’ voor een intake. Daar vertelt Raymond dat hij ons wel kan helpen en dat hij eventueel wel een woning voor ons kan regelen op een camping in Arnhem. Een camping waar hij volgens de eigenaar al lang niet welkom meer is, omdat hij mensen dubbele huur laat betalen voor de chalet waar ze in verblijven.

  Gesprek

  Bij de slagbomen van de camping spreekt Opgelicht?! Raymond aan en toont hem de punten van zijn ondeugdelijke werkwijze. Raymond R. gaat een uur met ons in gesprek, waarin hij alles ontkent wat we hem voorleggen en zegt: ‘Naar eer en geweten te handelen’.

  Kort geding

  Toch besluit hij op de dag van de uitzending een kort geding aan te spannen en een uitzendverbod te eisen. De rechter wijst zijn vordering af.

 • Ook interessant