Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rapper Jay Jay

  Rapper Jay Jay

  Joëll 'Jay Jay' Santana Féliz is een bekende rapper in het Rotterdamse circuit die keer op keer zijn eigen fans benadeelt. Via vlogs, Instagram en een YouTube-kanaal weet Jay Jay zijn muziekclips onder de aandacht te brengen. Met zijn accounts op verschillende social media platformen maakt hij constant reclame voor zijn webshops. Vrijwel niemand ontvangt echter de bestelde en betaalde producten.

  In 2013 en 2014 is de rapper actief met zijn eigen platenlabel genaamd Jay Jay Music Media. Jongeren die fan zijn van Jay Jay kunnen zich bij hem melden als beginnend artiest.

   Bekijk hier de complete reportage over JayJay  

   Op de hooge blijven? Download de Opgelicht?! app 

  iPhone abonnementen

  Als jongeren een overeenkomst tekenen om een muziekcarrière te starten onder de vleugels van Jay Jay, zit er een bijzondere clausule in hun contract. Ze moeten 3 tot 5 iPhone abonnementen afsluiten. Op die manier zouden ze volgens Jay Jay 'beter bereikbaar zijn voor fans en management'. De gloednieuwe iPhones die bij het abonnement horen, neemt hij in bezit en verkoopt hij door op Marktplaats. De dure abonnementskosten zijn voor rekening van de jongeren. Van een doorbraak in hun muziekcarrière komt niets terecht. Meer dan 30 gedupeerde muzikanten in spé doen aangifte tegen Jay Jay. Tijdens een rechtszaak wordt hij vrijgesproken van oplichting. Zijn handelen zou niet onder de strikt strafbare feiten van de wet vallen. Zo opereert Jay Jay niet in 'valse hoedanigheid', maar onder zijn eigen naam. Mede hierdoor is het volgens de rechter geen oplichting. De rapper wordt wel veroordeeld voor oplichting bij de aankoop van twee Volkswagens. Hiervoor krijgt hij twee maanden celstraf.

  Huwelijk

  Jay Jay zet zijn rappers-charme ook in bij relaties. In 2015 ontmoet hij een jonge vrouw die een afbetaald appartement in het centrum van Rotterdam bezit en bovendien een goedgevulde bankrekening heeft. Jay Jay weet haar onmiddellijk om zijn vingers te winden. Binnen een mum van tijd zijn ze getrouwd, na anderhalf jaar is ze alles kwijt. Jay Jay plaatst een vlog op YouTube waarin hij vol trots het luxe Rotterdamse appartement laat zien. Als het geld op de bankrekening slinkt, stelt hij voor om het appartement te verkopen. De opbrengst van de huisverkoop van € 315.000,- wordt binnen enkele dagen weggesluisd en opgenomen door Jay Jay. Zijn kersverse echtgenote blijft berooid achter. Jay Jay post video's waarin hij met dikke stapels eurobiljetten zwaait.

  Webshops

  Sinds 2015 start Jay Jay webshops die steeds van naam wisselen. Online winkels als Dreamstylez, Creative Designz, 2Fashionable, Boutique-online en Brands4you wisselen elkaar in rap tempo af. Via zijn Instagram en Facebook accounts maakt Jay Jay dagelijks reclame voor deze online kledingwinkels. Zijn huidige webwinkel heet Merk Boutique. Over alle webwinkels ontvangt Opgelicht?! dezelfde klachten: mensen bestellen, maken direct geld over naar een bankrekeningnummer maar krijgen niets geleverd. Klagen bij Jay Jay of slechte recensies achterlaten op zijn sociale accounts heeft weinig zin. De negatieve recensies worden iedere dag verwijderd. De inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel van deze webshops staan op naam van de liefdespartners van Jay Jay. Bij een aangifte zijn de vrouwen die het bedrijf officieel op naam hebben aansprakelijk, Jay Jay zelf blijft buiten schot.

  Als wij Jay Jay hierover bellen en mailen krijgen we in eerste instantie te horen dat hij tot een oplossing wil komen met zijn klanten. Maar na meer dan 6 weken heeft nog geen enkele klant zijn product ontvangen of het betaalde geld retour gekregen.

  Langs bij Jay Jay

  Er verschijnt wel een nieuwe muziekvideo van de rapper. Hierin rapt hij over het programma Opgelicht?!: 'Ze willen me exposen, fok dat'.

  Als Jay Jay de televisieploeg van Opgelicht?! ziet, rent hij hard weg. 'Ik dacht dat ik een bazooka zag' is de reden die hij geeft voor zijn vlucht. Als we later met hem in gesprek komen, geeft Jay Jay toe dat hij de eigenaar is van de diverse webshops. Volgens hem ligt het allemaal aan de 'dropshipping' leverancier die niet levert. Dan meent hij dat klanten de producten wel hebben ontvangen, maar hierover liegen. Vervolgens beweert de rapper dat hij de producten wél opstuurt. Hij laat Track & Trace bonnetjes zien. De bonnen mogen niet gecontroleerd worden door de redactie. Als Opgelicht?! hem voorhoudt dat hij zijn fans benadeelt, reageert de rapper met ongeloof. Als we het onderwerp van zijn berooide echtgenote aansnijden, gaat hij ervandoor.

  Op de hoogte blijven? Download de Opgelicht?! app

  Wil je als eerste op de hoogte blijven van actuele waarschuwingen op het gebied van oplichting en bedrog? Download dan nu onze App en schakel de pushmeldingen in.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Uitzending
  • Nieuws

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant