De ondernemer PvdL uit Almere heeft een eenmanszaak onder de handelsnamen VanDerLichte Pressure Components, GTC Almere Pressure Controles, De Klimaatclub, Solarmix, Brainboxx, Dutchill en Dutch Innovation Living Lab.
Hij handelt in duurzame producten. Die duurzaamheid etaleert hij door te pochen met invloedrijke contacten zoals Desmond Tutu en Jan Peter Balkenende. Aan de andere kant wordt hij beschuldigd van diefstal. Wie is deze man met dat groene hart? Peter is lid van Cleantech Holland; een door de overheid opgericht exportplatform voor duurzame energie. In 2008 bezoekt hij een klimaatbeurs in New York waar hij niemand minder ontmoet dan Nobelprijswinnaar Desmond Tutu.
Een van zijn meest recente klanten is Henk Verweij die in april 2010 voor ruim 15.000 euro zonnepanelen bestelt. Op verzoek van PvdL doet Verweij een aanbetaling van ruim 5400 euro. Tot op de dag van vandaag heeft hij echter niets ontvangen. Henk doet op 19 juli 2010 aangifte van oplichting.
Er zijn bij Opgelicht?! nog vier aangiftes bekend; van oplichting, verduistering en bedreiging. De politie bevestigt dat er een onderzoek loopt naar de wanpraktijken van PvdL. Niet alleen in ons land, maar ook internationaal.
CNG at Home
PvdL maakt niet alleen slachtoffers in Nederland. In 2008 maakt hij de Portugese ondernemer Miguel Nogueira wijs dat Miguel het lokale dealerschap van CNG at Home mag gaan voeren. Dat is een oplaadstation aan huis voor auto’s op aardgas. Hij bestelt twee CNG oplaadunits en betaalt een flink bedrag aan. Uiteindelijk gaat hij voor 65.000 euro het schip in.
Nogueira is één buitenlands voorbeeld, maar er zijn veel meer gedupeerden bij de redactie bekend, zowel binnen als buiten Europa. Ondernemers uit Frankrijk, Oostenrijk, Litouwen, Iran en Indonesië zijn in twee jaar tijd voor vele tienduizenden euro’s door PvdL gedupeerd.
Compagnon
Ondertussen zoekt de energie-architect in Nederland een compagnon. En wanneer klanten vervolgens klachten hebben, moeten ze natuurlijk niet bij hem zijn, maar bij zijn zakenpartner. Deze compagnon is de 52-jarige Peter Stouwdam uit Lelystad. Stouwdam gaat op 15 maart 2010 een samenwerkingsverband aan met PvdL. Hij introduceert nieuwe klanten, maar het geld wordt geïncasseerd door PvdL.
Een slachtoffer dat via Stouwdam wordt geïntroduceerd is Henk Duyst uit Spakenburg. Hij betaalt 3500 euro aan. Zover wij weten is hij de enige klant die, na lang aandringen en door veel druk uit te oefenen wel geleverd krijgt.
De kwaliteit van de panelen valt tegen. Het zijn waarschijnlijk tweedehands panelen en bij twee panelen zijn de stekkers afgeknipt. PvdL reageert niet op telefoontjes. Wel verstuurt hij een brief waarin hij het verhaal ophangt dat Peter Stouwdam een dubbele agenda heeft. PvdL, die er met de aanbetalingen vandoor is, probeert Stouwdam dus de schuld in de schoenen te schuiven.
Stouwdam wordt ondertussen ook op internet in één adem genoemd met de malafide praktijken van PvdL Hij wil dan ook graag zijn naam zuiveren.
Diefstal
Edwin Aronds ontmoette PvdL zo’n vier jaar geleden op een beurs in San Fransisco. Edwin stond daar om zijn thermisch zonnesysteem te verkopen. Twee maanden later belde PvdL hem of hij interesse had om samen een BV op te richten. Edwin zou het product ontwikkelen, PvdL zou het product verkopen. Een BV oprichten kost 18.00 euro dus zouden ze allebei de helft betalen. Maar de BV is nooit opgericht en wat er met het geld is gebeurd weet niemand. Naast 9000 euro is Edwin ook nog zijn windmolen- en zonnecollectorsysteem kwijt. Deze had hij in bruikleen aan PvdL gegeven. De politie is inmiddels met de zaak bezig.
Verborgen camera
Peter Stouwdam wil weten hoe het zit met zijn samenwerkingsverband en het geld van zijn klanten. Tijdens een gesprek met de verborgen camera reageert PvdL afwijzend. Hij gaat nergens concreet op in. In een poging hem wel tot praten te krijgen, stellen wij ook nog een aantal vragen. Maar PvdL gaat nergens op in. Wel belt hij de politie dat een cameraploeg van Opgelicht?! hem lastig valt. De politie komt gelukkig snel. Maar omdat hij nog wat openstaande boetes heeft, moet hij zelf mee naar het bureau.