Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Proefschrift fraudebestrijding

  Proefschrift fraudebestrijding

  In december 2014 promoveerde criminoloog Alan Kabki aan de Tilburg University. Kabki is werkzaam aan de politieacademie in Apeldoorn. Met zijn proefschrift Fraude ontrafeld. Een studie naar de werkwijzen en drijfveren van fraudeurs hoopt Kabki bij te dragen aan een betere bestrijding van fraude.

   

  Hoe doen fraudeurs wat ze doen? Kabki formuleerde in zijn proefschrift een vijftal types fraudeurs. Want, zo stelt hij, om fraude te kunnen bestrijden, dien je de fraudeur eerst te begrijpen. 

  De verschillende types

  • De gelegenheidspakker, is een fraudeur die gebruik maakt van de kansen die hem geboden worden. Een voorbeeld hiervan zijn financiële tussenpersonen die vertrouwen geniet van hun klanten en dan besluiten om in eens veel geld te ontvreemden.
  • De zonnekoning, is een fraudeur die niet per se uit is op veel geld, maar meer op aanzien. Hij wil in het middelpunt van de belangstelling staan. Iedereen moet weten dat zij succesvol zijn. Dat ze ondertussen veel mensen duperen, is voor hun amper een bijzaak.
  • De gelegenheidszoeker, dit zijn fraudeurs met kennis van zaken. Ze weten op welke manier je snel en veel geld kan verdienen. Voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde bedrijvendoktoren, die veel geld verdienen met fraude zonder grote risico’s te lopen.
  • De crisisgedrevene, mensen die door persoonlijke omstandigheden (bijvoorbeeld een scheiding of verslaving) zich genoodzaakt voelen om te frauderen. Ze hebben op korte termijn geld nodig en zien geen andere oplossing.
  • De stereotype crimineel, is een fraudeur die zelf relatief weinig verdient aan de fraude en vaak handelt voor iemand anders. Bijvoorbeeld een katvanger of straatdealer die de klappen opvangt voor de gelegenheidszoekers. 

  Kabki stelt dat de gelegenheden voor fraude minder moeten worden. Alleen dan zal de totale schade minder worden. 

   

 • Ook interessant