Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pieter K.

  Pieter K.

  Dat Pieter K. een eersteklas oplichter is, is een feit voor honderden mensen die met hem te maken hebben gehad. Dat K. ook anno 2003 volop bezig is mensen te bedriegen, staat ook wel vast. Maar of hij daarvoor ooit veroordeeld zal worden? Veel van zijn slachtoffers geloven er niet in.

  Reorganisatie bedrijven op rand van de afgrond

  Pieter K., geboren in Eindhoven in 1949, is waarschijnlijk de bekendste insolventie-adviseur van Nederland. Al vanaf de jaren tachtig is hij bezig met het saneren van bedrijven die op de rand van een faillissement staan. Net als andere saneerders koopt hij noodlijdende bedrijven op voor een symbolisch bedrag, waarna hij er de leiding overneemt. Hij reorganiseert het bedrijf, geeft het zijn gezondheid terug en draagt het dan weer over aan de eigenaar. Die betaalt voor de gemiddelde insolventie-adviseur een behoorlijke som geld, maar krijgt er de redding van zijn firma voor terug.

  Landelijke bekendheid

  K., een hartelijke, joviale Brabander, werkt lang in de anonimiteit. Pas in 1999 krijgt hij enige landelijke bekendheid. Hij brengt zijn werkzaamheden dan onder in de Nationale Faillissements-Preventielijn (NFP), een gratis telefoonnummer voor ondernemers in moeilijkheden. Het is een origineel initiatief; zo’n laagdrempelig meldpunt is er immers nog nooit geweest. In een landje waar zelfs in tijden van economische voorspoed nog zo’n 5000 bedrijven per jaar failliet gaan, wordt een nieuw medium als de NFP met open armen ontvangen, ook door de politiek. De staatssecretaris van Economische Zaken, Ybema, is zelfs bereid de lijn op 24 maart 1999 officieel te openen.

  Mislukte reddingspogingen

  Veel van de bedrijven – zo niet alle - die bij de NFP aanklopten zijn wel degelijk failliet gegaan. Ondernemers beginnen zich te beklagen over K., die volgens sommigen van hen helemaal niet de intentie zou hebben om anderen uit de nood te helpen. Voor zijn zogenaamde reddingspogingen zou hij 25.000 tot 45.000 gulden rekenen, terwijl er eigenlijk helemaal niets tegenover stond

  De klaagzangen van klanten die al vóór 1999 met K. te maken hadden, sijpelen naar buiten. Ondernemers blijken nogal wat schroom te voelen

  Spoor van schuldeisers

  In oktober 1999 is de ironie compleet als de man van de Nationale Faillissements Preventielijn zélf failliet wordt verklaard. Hij blijkt een spoor van schuldeisers te hebben nagelaten. Zelfs de zaal waarin K., samen met de staatssecretaris, vol trots de NFP lanceerde, blijkt niet betaald.

  Celstraf

  Al in de jaren tachtig noemt hij zich als het zo uitkomt accountant of jurist, hoewel hij geen van beiden is. Hij heeft dus wat kleine veroordelingen op zijn naam die te maken hebben met zijn werkzaamheden inzake faillissementen. De langste straf die hem ooit werd opgelegd, had gek genoeg niets te maken met financiële zaken, maar met de tamelijk ordinaire drugshandel. Wegens handel in xtc werd K. in 1993 veroordeeld tot 4,5 jaar cel.

  Bonafide ondernemer

  In 2000 verdwijnt K. weer in de cel, zij het niet in Nederland. Hij wordt in België gearresteerd omdat hij er van wordt verdacht te hebben geprobeerd een valse cheque ter waarde van drie miljoen gulden te innen. Hij heeft bovendien nog wat strafjes voor oudere feiten uit te zitten in dit land en zal er daarom tot 2002 moeten blijven. Hij zweert zelf bij zijn onschuld in alle zaken en blijft bij hoog en laag beweren dat hij niets anders is dan een bonafide ondernemer die gewoon veel pech heeft. Zodra de Belgische celdeur voor hem openzwaait, trekt K. weer naar zijn geboorteland om daar… bijna-failliete bedrijven te gaan redden.

  Pieter K. was later ook actief met een nieuw project; de Nationale Kruiszorg.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant