Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Piet van K.

  Piet van K.

  Piet Van K. leeft in de periode 2000-2005 in alle opzichten the American Dream: een groot huis in Florida met dito auto en een portemonnee vol creditcards. Dat deze riante levensstijl gefinancierd wordt over de ruggen van zijn voormalige klanten, is een smetje dat de joviale Piet het liefst verbloemt.

  De afgelopen tien jaar heeft hij zijn fortuin geprobeerd te maken met de ontwikkeling en verkoop van verschillende vastgoedprojecten in de Verenigde Staten, Spanje en Nederland. Op het oog stuk voor stuk geslaagde projecten, maar achter de façade van geld gaat een wereld van leed schuil die Van K. de bijnaam ‘Peter The Cheater’ opleverde.

  Verkooptalent

  Piet van K. heeft een innemende en charismatische persoonlijkheid die hem goed van pas komt bij het verkopen van zijn diensten. In de woorden van een investeerder: “Piet verkoopt een boot in de woestijn”. Van K.'s stijl kenmerkt zich vooral door chaos. Wat ogenschijnlijk professioneel lijkt te zijn opgezet, is in werkelijkheid een kluwen van BV’s, overlappende contracten, onderhandse leningen en enorme schulden, waarvan niemand anders chocola kan maken dan Van K. zelf.

  Beheer appartementencomplex Ameland

  Van K. verlegt in zijn carrière verschillende malen zijn grenzen, maar hij begint in Ameland. In 1998 wordt hij directeur van Ameland Verhuur en Beheer B.V. Hij is daarmee mede-eigenaar geworden van een appartementencomplex op Ameland, waar hij de bar, het zwembad en het gastenverblijf van het appartementencomplex gaat beheren. Van K. doet dit echter zo ‘onhandig’ dat er al snel een volstrekt onwerkbare situatie ontstaat. Hij moet zich bij de Vereniging van Eigenaren en de Verhuurpool verantwoorden voor drie zaken: “het niet storten of het omleiden van gelden buiten de daartoe bestemde rekeningen, het ten onrechte in rekening brengen van kosten en het buiten de Verhuurpool om verhuren aan derden”.

  Vertrouwen opgezegd

  De VvE en de Verhuurpool zeggen het vertrouwen op in Van K. De dag erna treffen de eigenaren van het complex een chaos aan. De receptie van het appartementencomplex is weggehaald, inclusief telefoon, computer en administratie. Ook zijn meerdere appartementen afgesloten met daarbij de bar en het zwembad. De advocaat van de Vereniging van Eigenaren doet aangifte van strafbare feiten begaan door Ameland Verhuur en Beheer B.V. Niet lang daarna wordt het faillissement van de B.V. aangevraagd. Het ontrafelen van het faillissement neemt bijna acht jaar in beslag.

  Werving op Second home beurs

  Voor de meeste gedupeerden van Van K. begint hun verhaal op de Second Home Beurs in Utrecht. Piet van K. heeft hier jaarlijks een stand met folders van de verschillende bouwprojecten die hij beheert. Aanvankelijk begint hij als een onafhankelijke agent, die vanuit Heerhugowaard samenwerkt met projectontwikkelaars in de Verenigde Staten. Hij doet dat onder de naam Leante Home & Travel en Leante International.

  Inverness

  Eind jaren negentig verkoopt Van K. woningen op het Van der Valk USA park in Inverness. Van K. geeft vergaande garanties af aan zijn klanten, waardoor het aantrekkelijker wordt om de huizen te kopen. Zo belooft hij een hoge bezettingsgraad in de maanden dat de huizen worden verhuurd. Klanten worden makkelijk over de streep getrokken met het vooruitzicht van huuropbrengsten tot wel 20.000 dollar per jaar. Uiteraard worden deze beloftes niet waargemaakt. In juni 2000 verbreekt Van der Valk USA de samenwerking met Piet van K.

  Geldschieters

  In 2000 emigreert Piet van K. definitief naar Florida, waar bij voor zichzelf begint. Hij werft zijn klanten onder de nieuwe aanwas van Van der Valk USA en met succes. Al snel beschikt Piet over enkele flinke geldschieters. Zijn grote kracht ligt in zijn jovialiteit en zijn doortastendheid. Ook is hij niet bang om met grote bedragen te werken. Hij rijdt zijn klanten persoonlijk door Florida en weet ze op die manier lekker te maken voor de aankoop van een huis van zo’n 200.000 tot 300.000 dollar. Daarbij belooft Piet de verhuur te regelen in de maanden dat de eigenaren geen gebruik maken van de woning. 

  Verschillende namen

  Tekenend voor de periode die zal volgen is dat Van K. volgens zijn zakenrelaties continu van pet wisselt. Hij verkoopt vakantiehuizen onder de naam Leante, beheert onder de naam Rocha USA en ontvangt geld onder de paraplu van verschillende investeringsvehikels. Hierdoor is erg onduidelijk wie er nu aangepakt dient te worden. Eenzelfde patroon was ook te zien bij zijn manier van werken in Ameland.

  Bouwproject Rojales in Alicante

  Onder de bedrijfsnaam ‘Montaire SL’ koopt Van K. een stuk bouwgrond in Rojales in Alicante (Spanje). De bedoeling is de grond te ontwikkelen met veertien vakantiehuizen. Het startkapitaal wordt onder andere gefinancierd door Martin Theuns, een oude kennis van Van K. die ook een belangrijke rol speelt in Florida.

  Hypotheekfraude

  Twee Nederlandse investeerders hebben interesse in het Spaanse bouwproject en sluiten een deal van 1,3 miljoen euro, op voorwaarde dat zij het eerste recht van hypotheek op het bouwproject krijgen. Ook komen de partijen overeen dat een gedeelte van de lening gebruikt mag worden om de projecten van Van K. in Florida te financieren. De situatie verandert echter al snel wanneer blijkt dat Montaire, eerder een hypotheek heeft afgesloten bij een lokale bank, onder leiding van Martin Theuns.

  Ook blijkt dat Montaire de hypotheek niet meer betaalt, waardoor de bank het project wil executeren. Het project komt stil te liggen. Opgelicht?! komt er achter dat enkele koopaktes op basis waarvan de bank en de investeerders geld hebben verstrekt zijn vervalst. In maar liefst drie gevallen weet Opgelicht?! vermeende kopers te traceren die het koopcontract waarop hun handtekening prijkt, nog nooit hebben gezien.

  Aannemer vermoord

  Tot overmaat van ramp wordt de Spaanse aannemer José Samper Trivino van het Rojales-project voor zijn deur vermoord. Of dit verband houdt met de fraude van Montaire is niet duidelijk. De bouw komt in een vrije val wanneer de tweede aannemer vertrekt na ruzie over betalingen. De investeerders weten via juridische actie het bouwproject in eigen hand te krijgen. Theuns komt met hen overeen om het park op eigen kosten af te bouwen. Van K. keert zich van het project af en doet alsof zijn neus bloedt.

  Nature’s Edge

  Het project waar veruit de meeste slachtoffers zijn gevallen is ook het project waar Van K. de meeste verantwoordelijkheid heeft gedragen. In Haines City vindt Van K. een stuk grond nabij de Sun Air Golf Club. Er is al een bouwvergunning voor het  perceel en de eerste fase van de bouw is ook al succesvol afgerond. 

  Tweede bouwfase

  De tweede bouwfase van het project Nature’s Edge gaat voortvarend van start. Van K. bewijst opnieuw zijn verkooptalent en weet meerdere klanten van zijn voorgaande project Inverness te overtuigen hun huis te verkopen en zich in Haines City te vestigen. Gek genoeg gebruikt Van K. zijn eerdere huurgaranties als argument voor de switch. Omdat de panden volgens hem moeilijker te verhuren zijn doen de klanten er goed aan te verkassen naar Haines City, aangezien dit dichter in de buurt ligt van de grote pretparken. Opnieuw doet hij grote beloftes ten aanzien van verhuur, en gaat daarbij zelfs zo ver dat hij tot 80% van de verhuuropbrengsten garandeert.

  Beheermaatschappij

  Van K. richt een beheermaatschappij op die zich bezig gaat houden met de verhuur van de panden. Vanaf dit moment gaat er van alles mis. Van K. stopt de opbrengst uit de verhuur in zijn eigen zak, verkoopt ongeldige golfabonnementen, laat huizen bouwen op grond waar hij geen eigenaar van is en verkoopt grond waar niet op gebouwd mag worden. In enkele gevallen heeft Van K. beloofd het beheer van de gebouwde panden op zich te nemen, maar verzuimt hij vaste lasten en hypotheekbetalingen te voldoen. Hierdoor zien klanten hun kersverse aankoop binnen no time in de executieverkoop belanden.

  Investeringsmaatschappij Nature’s Enclave LLC

  In 2004 richt Van K. investeringsmaatschappij Nature’s Enclave LLC op, opnieuw gesteund met geld van zijn oude vriend en zakenpartner Martin Theuns. In de loop van het project zullen meerdere personen geld storten in dit bedrijf om te investeren in grond en stenen.

  Pararellen

  Er zijn een paar belangrijke paralellen te trekken naar de situatie in Rojales. Ook in het geval van Nature’s Edge is de financiële bijdrage van Van K. beperkt en wordt het project grotendeels gefinancierd door externe investeerders. In ruil hiervoor krijgen zij aandelen in één van de vennootschappen die een hand hebben in de ontwikkeling van het park.

  Ondanks zijn geringe financiële bijdrage is het vooral Van K. die de bedrijven leidt, onderhandelingen voert en kapitaal aantrekt. Zijn zakenpartners bestaan op de achtergrond en zijn slechts op papier verantwoordelijk. Van K. benadert verschillende bewoners om te participeren in de ontwikkeling van het park en maakt afspraken over de garanties. Zo mag er geen hypotheek op de grond worden gevestigd, maar doet Van K. dit toch. Hierdoor wordt het project geveild en lopen de investeerders een boel geld mis.

  Zonder scrupules

  Helaas voor zijn slachtoffers lijkt Piet van K. er weinig om te geven dat ze door zijn toedoen tonnen hebben verloren. In de woorden van een slachtoffer: “Het is niet zo dat Piet er op uit is om je een poot te draaien, maar hij draait zich zonder scrupules van je af op het moment dat het misgaat”. Deze constatering strookt in grote lijnen met het beeld dat naar voren komt uit het onderzoek van de redactie van Opgelicht?!. Van K. heeft een talent om kapitaal om zich heen te verzamelen en heeft een neus voor winstgevende zaken. Zijn eigen inhaligheid en onvermogen staan succes echter in de weg.

  Taxibedrijf

  Op dit moment runt Van K. een taxibedrijf in Florida dat op naam staat van zijn vrouw.

 • Ook interessant