Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Peter van O.

  Peter van O.

  Een echtpaar dat grootse ideeën heeft om anderen te helpen bij het opzetten van een bedrijf. H. en Peter van O. zijn van vele markten thuis. Ze helpen beginnende tandartsen met het opzetten van een praktijk, ze zijn thuis in de wereld van de luchtvaart en een makelaarskantoor overnemen behoort ook tot de mogelijkheden.

  Peter heeft in zijn leven een voorkeur ontwikkeld voor techniek en luchtvaart. Mooie auto’s, luxe jachthavens en de officiersmess; het zijn de plaatsen waar hij graag vertoeft. In tegenstelling tot wat hij beweert is Peter nooit F16-piloot geweest.  De methode van het paar lijkt telkens weer hetzelfde. Goede vrienden worden met iemand, en dan zaken doen. Helaas schieten verschillende zakenpartners er bij in. En ook familieleden van het stel gaan voor vele duizenden euro’s het schip in.

  Tandartsenechtpaar

  Het Duitse tandartsenechtpaar Tom en Josefine Nickstadt komt in 2003 in aanraking met Peter en H. In een Duits tandartsenvakblad zagen zij een advertentie van Medical Assist. Dit bedrijf zocht tandartsen in het buitenland omdat in Nederland een tekort was. De Van O.'s zouden onder andere juridische ondersteuning bieden, helpen met het zoeken naar een huis en een taalcursus regelen. In 2004 belde Peter dat hij een praktijk had gevonden. Later bleek dat deze op dat moment allang verkocht was.

  Een contact van Peter van O. regelde bij de ING een lening voor de Nickstadts. De lening was bedoeld om de zaak te verbouwen die zij wilden beginnen. Peter zat met zijn bedrijf Medical Assist op de eerste verdieping in een pand in Zeist, de praktijk van Nickstadt op de begane grond. Toen de verbouwing begon werden door het indienen van de rekeningen via het bouwdepot de gelden uitbetaald. Alleen niet aan Tom Nickstadt, maar op rekening van Van O., Medical Assist. Peter van O. sluisde de gelden weg in plaats van de bouwvakkers te betalen. Zo zijn de Nickstadts 240.000 euro kwijt geraakt. Tom Nickstadt liep nog meer geld mis. Een half jaar lang was hij in dienst van Medical Assist. Hiervoor ontving hij echter nooit salaris.

  In juni 2005 ging de zaak van de Nickstadts open onder de naam Crown Dental. De Van O.'s hadden het echtpaar wijsgemaakt dat Nederlanders echt iets hebben met het koningshuis.

  Om hun auto naar Nederland te krijgen had de Duitse familie een financiering bij de bank. Toen die moest worden omgezet in een Nederlandse financiering wist Peter van O. het geld naar zijn eigen rekening door te sluizen door de bankpas van de familie te ontfutselen. Het ging hier om een bedrag van 22.000 euro.

  Andere gedupeerden

  Een andere gedupeerde is Marcel Reuver van het bedrijf TelEconomize. Hij moest betaald worden uit het bouwdepot van de Nickstadts. Hij heeft in de praktijk van Crown Dental alle telefoontoestellen en bekabeling aangelegd. Voor 5000 euro leverde hij goederen en verrichtte hij arbeid, maar geld heeft hij nooit gezien.

  Ook de bruiloft van Peter en H. bij Herberg Den Rooden Leeuw in Amerongen werd nooit betaald. Het feest werd groots en meeslepend aangepakt. Een bedrag van 4000 euro staat nog steeds open. 

  Een goede vriend, die het stel al tien jaar kent, werd gestrikt voor het opzetten van een nieuw bedrijf. Toen Peter de financiering voor zijn rekening nam, ging het mis. Hij sluisde het geld door naar andere BV’s die hij in zijn bezit had en de vriend raakte 153.000 euro kwijt.

  Ook de fiscus heeft nog een vordering van 2,2 miljoen op H. en Peter.

  Duitsland

  Tijdens ons onderzoek ontstaat het vermoeden dat Duitsland het toevluchtsoord is geworden voor Peter en H. van O. We namen polshoogte in Duitsland, maar vonden het stel op dat moment niet. Eenmaal terug in Nederland ontvingen we een tip dat we toch goed zaten. Peter van O. was na ons vertrek gesignaleerd in Duitsland.

  Een week later vertrokken we weer richting Berlijn en ontmoetten we Peter van O. wel. Hij zat op het adres waar we een week eerder ook al waren. Hij ging niet in op onze vragen. Alles wat wij zeiden was niet waar. Hij had geen schuld bij de belastingdienst en had hij geen huurachterstand. Hij wilde alleen contact via de mail. Zijn reactie die we per e-mail ontvingen leest u hier. 

 • Ook interessant