Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Peter en Paula van den B.

  Peter en Paula van den B.

  “De grootste nachtmerrie die je als verhuurder in huis kan hebben.” Zo noemen verhuurders Laura en Edwin de familie Van den B.

  Peter en Paula van den B. trekken met hun grote gezin van 7 kinderen door Zuid Holland. In 2007 huren ze een appartement op de begane grond in een volkswijk in Den Haag van Laura en Edwin. Na een maand huur en borg houden de betalingen al op. Daarna ontvangt Edwin een verontrustend telefoontje van de vorige verhuurder: familie Van den B. zijn wanbetalers. En dat maakt het stel ook mee. Toch duurt het nog een jaar en 3 maanden van wanbetaling en ellende tot de rechter besluit tot ontruiming. De huurachterstand staat dan op € 7000,-. Hun huis is een puinhoop: de ruiten van de tuinschuur zijn stuk geslagen en er zit schimmel in de keuken. Edwin Hoeksema krijgt te horen dat Peter van den B. al 9 beslagen op zijn uitkering heeft staan die in totaal € 28.000,- bedragen. Hij denkt niet dat hij zijn huur ooit terug gaat zien.

  Vernielde woning

  Familie Van Den B. trekt door naar een woonhuis in dezelfde buurt. Dit is het woonhuis van Fred Vernee. Het duurt maar liefst 4 jaar voordat hij het gezin weg krijgt. Steeds opnieuw vinden ze een andere reden om geen huur over te maken: zo zou het dak maar blijven lekken na diverse reparaties. Fred Vernee krijgt het vermoeden dat Van den B. zelf gebreken verzint om te klagen: zo lijkt het dak gesaboteerd door de huurders te zijn. Het water staat Vernee tot de lippen: hij moet een lening aanvragen om de dubbele hypotheek lasten te blijven dragen. Maar de lening aanvraag loopt stuk. Van den B. blijkt zijn naam en adres misbruikt te hebben om een dure plasmatelevisie te bestellen bij een postorder bedrijf. Die rekening is nooit betaald. Het levert Fred een BKR-registratie op. Fred Vernee ziet zich gedwongen om nog een jaar na zijn pensioen door te werken. Als de rechter uiteindelijk besluit tot ontruimen, is de woning één grote ravage: de keuken is vernield, in de badkamer zijn stekkers en de wastafel losgetrokken. Bovendien zijn Fred’s koelkast en wasmachine meegenomen. De woning staat vol met bankstellen, tv en computerschermen en andere kapotte inboedel. Vernee ruimt maar liefst 26 m3 aan rommel uit zijn huis. Bovendien vindt Fred Vernee papieren waaruit blijkt dat Paula van den B. een escortservice runt vanuit zijn huis. De huurachterstand bedraagt €12.500, maar de verhuurder is zeker € 20.000,- kwijt door de herstelkosten. “Ze zijn parasieten” zegt Fred Vernee. 

  Vervalste rekeningen

  Hierna verhuizen Peter en Paula van den B. naar Katwijk. Ze huren van familie Van Erk, die na een twee maanden al met de handen in het haar zit. Want ook hier blijft de huur uit. Opnieuw verzint het gezin gebreken aan het huis om geen huur te betalen. Zo zouden ze verschillende rekeningen hebben van elektriciens om problemen met de stroom te verhelpen. Maar navraag wijst uit dat de rekeningen vervalst zijn. Henk van Erk moet maar liefst 18 mensen inschakelen om zijn woning weer toonbaar te krijgen. Hij mist € 8000,- aan huurinkomsten.

  Kringloopwinkel

  Intussen start Paula Van den B. een kringloopwinkel in Leiden onder het motto “een winkel tegen armoedebestrijding”. Ook hier blijft de huur van twee winkelruimtes onbetaald en kan de verhuurder na hun vertrek een enorme chaos opruimen en schade aan een ruit herstellen. Direct na het vertrek uit Leiden start Paula opnieuw een kringloopwinkel in Katwijk. Daar loopt de huurschade al snel op tot € 7000,-. Als Opgelicht?! Peter en Paula van den B. aanspreken, beweren ze dat de meeste rekeningen allang vereffend zijn door hun betalingen aan de deurwaarder. Uit papieren die ze ons later toesturen blijkt dat de familie nog meerdere schuldeisers heeft. Alle schuldeisers worden beetje bij beetje betaald aan de deurwaarder. Door de bijkomende deurwaarders- en proceskosten, hebben de gedupeerden echter pas een schijntje ontvangen van de opgelopen schade. Voor nieuwe gedupeerden, zoals de familie Van Erk is het zelfs de vraag of de kosten voor deurwaarder opwegen tegen de opbrengsten.

 • Ook interessant