Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Payroll fraude

  Payroll fraude

  De payroll branche is opgeschrikt door een nieuwe vorm van oplichting.  Een groot aantal payroll bedrijven en uitzendbureaus wordt opgelicht door een steeds wisselende groep mensen uit het noorden van het land. Het payroll bedrijf betaalt keurig uit aan de opgekregen werknemers maar de opdrachtgever betaalt het payroll bedrijf nooit terug. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

  Een payroll bedrijf speelt een belangrijke rol in loonadministratie en neemt het werkgeversschap over. Feitelijk is het personeel in dienst van een payroll bedrijf, terwijl de werkvloer heel ergens anders is. De werkgever die in zee gaat met een payroll bedrijf geeft door welke mensen door het payroll bedrijf uitbetaald moeten worden. Anders dan bij een uitzendbureau kent het payroll bedrijf zijn werknemers niet persoonlijk. Het voert de administratie en is juridisch gezien de werkgever. De opdrachtgever krijgt een rekening van het payroll bedrijf voor geleverde diensten.

   

  De werkwijze bij de oplichting is als volgt: het payroll bedrijf ontvangt een aanvraag per e-mail. Na alleen contact gehad te hebben via de telefoon of e-mail, wordt een overeenkomst gesloten. Het payroll bedrijf ontvangt keurig kopieën van het identiteitsbewijs van de te verlonen personeelsleden. Ook wordt elk contract netjes ondertekend.

  Het payroll bedrijf betaalt de personeelsleden per week uit en stuurt een factuur naar de opdrachtgever. Op deze manier schiet het payroll bedrijf het loon van de werknemer voor. De factuur wordt echter nooit betaald. Er is sprake van oplichting omdat de opdrachtgever de personeelsleden voor zijn karretje heeft gespannen maar zelf de rekening niet betaalt.

  Vele payroll bedrijven en uitzendbureaus zijn op deze manier benaderd. Tientallen van hen zijn benadeeld voor minimaal 2,5 ton.

 • Ook interessant