Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Patrick W.

  Patrick W.

  Op 10 november 1988 wordt Patrick W. geboren in Stadskanaal. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al een stevig strafblad opgebouwd. Het is niet voor niets dat W. op de Glen Mills school van de staat een heropvoedingscursus krijgt aangeboden. De school is bedoeld voor criminele jongeren met gedragsproblemen.

  In de uitzending van Netwerk van 18-04-2008 komt W. aan het woord over de hardhandige behandelmethode waarmee het gedwongen verblijf gepaard gaat. Veel blijkt het strikte regime deze jonge delinquent niet te helpen. Na zijn verblijf gaat hij ‘gewoon’ door…

  B.V.

  In de periode van april 2009 tot en met februari 2010 benadeelt Patrick W. meerdere personen met zijn opgezette B.V. (C.M.I. B.V i.o. DFA). Mensen met een BKR registratie kunnen bij dit bedrijf toch een lening afsluiten. Echter, voordat het allemaal in werking gezet kan worden, moeten ze wel vooraf een bedrag aan dossierkosten betalen. Het moge duidelijk zijn; de leningen worden nooit verstrekt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt W. op 22 september 2009 een last onder dwangsom op tot een maximum van maar liefst €80.000,-

  De rechtbank Groningen besluit W. strafrechtelijk te vervolgen voor deze vorm van oplichting en veroordeelt hem op 12 augustus 2010 tot een gevangenisstraf voor de duur van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Verder is een proeftijd ingesteld van 2 jaar. Ook moet de jonge delinquent zich melden bij het Intramuraal Motivatie Centrum (IMC) te Eelde om van zijn drugsverslaving af te komen. W. gaat in hoger beroep en op 28 april 2011 volgt de uitspraak; omdat Patrick ter rechtszitting in hoger beroep heeft aangegeven op geen enkele wijze mee te willen werken aan een vorm van behandeling besluit de rechter om de deels voorwaardelijke gevangenisstraf achterwege te laten. Dus wordt besloten dat Patrick gedurende 30 maanden één van de 235 bewoners blijft in de Penitentiaire Inrichting te Hoogeveen.

  Malafide webwinkels

  Ook deze straf lijkt Patrick weinig tot niets te boeien, want in 2011 begint hij de site Eurotickets. Tientallen mensen kopen concertkaarten bij hem, maar de kaarten worden nooit geleverd. Op 27 juni wordt de veelpleger daarom wederom door de politie opgepakt in Stadskanaal. Maar liefst 23 mensen hebben aangifte gedaan. Maar het houdt niet op. W. is lekker op dreef en hij besluit de site Prolecto.nl op te zetten. (De site in wit- en bruingoed moet u overigens niet verwarren met het legitieme bedrijf Polectro, thans onderdeel van BCC). De site Prolecto van W. wordt door een website bouwer gemaakt en ziet er daardoor uitermate goed uit. Veel mensen bestellen binnen een paar dagen een laptop, tablet, wasdroger of combimagnetron bij W.

  Patrick meldt zijn malafide bedrijf zelfs aan bij de Kamer van Koophandel, op zijn eigen naam en gevestigd op het woonadres van zijn moeder. Omdat het bedrijf ingeschreven staat bij de KvK denken veel potentiële kopers dat het wel goed zit. Ook het feit dat er met iDeal en creditcard betaald kan worden wekt vertrouwen. Ook hier komen ze letterlijk én figuurlijk bedrogen uit. Zodra de kopers de bestelling geplaatst hebben, krijgen zij een bericht dat er door ‘n technische storing geen betalingsverkeer mogelijk via iDeal. Of ze het geld dan maar op rekening willen overmaken, dan is het product alsnog de volgende dag in huis.

  Patrick W. vraagt ook een 0900-nummer aan en strijkt zodoende nog meer geld op. Ontevreden klanten van Prolecto kunnen voor een bedrag van € 0,45 per minuut bellen met een van Prolecto’s denkbeeldige medewerkers. Na de korte boodschap: “je spreekt met de specialist der specialisten…” blijft het angstvallig stil aan de andere kant van de lijn. Klanten kunnen aan de telefoon blijven totdat zij scheel zien, een medewerker krijgen ze nooit te spreken.

  Kamer van Koophandel

  Veel gedupeerden vinden het onbegrijpelijk dat iemand als Patrick W. zich zomaar kan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zij zien de KvK toch als een keurmerk voor eerlijke ondernemers. De Kamer van Koophandel reageert hierop door te zeggen dat een registratie in het handelsregister geen keurmerk is, maar een wettelijke verplichting. Het garandeert helaas niet dat een bedrijf bonafide is, wel dat een bedrijf actief is, waar het gevestigd is en wie verantwoordelijk/aanspreekbaar is.

  Ook stelt de KvK dat zij registreert vanuit haar wettelijke taak, maar geen opsporingsbevoegde organisatie is. De bevoegdheden reiken niet zo ver dat ze een certificaat ok/niet-ok kunnen uitreiken.

  Lees hier de volledige reactie van de Kamer van Koophandel.

  Forum

  Meer dan dertig gedupeerden melden zich op het forum van Opgelicht?! Ze doen allen hun beklag over het niet leveren van de goederen. Ook Patrick W. leest de berichten en plaatst de volgende reactie:

  "Beste Klanten van Prolecto.nl

  Helaas hebben wij moeten constateren dat u allen in overtreding bent vanaf artikel 14.3 tot en met artikel het einde van artikel 14 in het geheel. U bent hier allen mee akkoord gegaan, anders kunt u geen bestelling plaatsen bij Prolecto.nl, Helaas zullen wij de straffel moeten opleggen, ook al was dit niet geplant, u hoort hierover nader bericht van onze advocaat.

  Wij willen u dan ook allen op dit forom laten weten, dat u geen enkel recht meer heeft aan Prolecto bij Prolecto, zie daarvoor artikel 14.4 sub 4.

  Tevens zal ik het artikel hier plaatsen, zodat u allen het nogmaals kunt doorlezen, tevens staat het u allen vrij, om de algemene voorwaarden aan te kaarten bij de rechtbank, sector, kanton.

  Vertrouwende u allen u hiermee voldoende ingelicht te hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Prolecto.nl

  14.3. de klant is ten alle tijden aansprakelijk voor elke vorm van negatieve uitlatingen over Prolecto en is daar overeenkomstig de hieronder genoemde staffel een boete verschuldigd per uitlating.

  14.4 Straffel per overtreding

  a. doen van negatieve uitlatingen over Prolecto op sociale media € 500,-

  b. doen van negatieve uitlatingen over Prolecto op internet fora € 750,-

  c. doen van negatieve uitlatingen over Prolecto op internet (anders dan onder a en b € 1.500,-

  d. doen van negatieve uitlatingen over Prolecto via de media (tv, radio, kranten, tijdschriften) € 3.000,-

  e. het opzettelijk in diskrediet brengen van Prolecto of haar personeel € 4.000,-

  f. het doen van aangifte bij de politie tegen Prolecto zonder voorafgaand Prolecto te hebben geïnformeerd en om verweer te hebben gevraagd € 5.000,-

  3. de boetes zijn zonder voorafgaande ingebrekestelling direct opeisbaar en dienen binnen vier dagen na aanschrijving te worden voldaan.

  4. zodra een boete is verschuldigd, vervallen alle bestellingen van de klant per direct en kan de klant geen rechten ontlenen aan een niet meer leveren door Prolecto van deze bestellingen, voorzover dat op basis van deze algemene voorwaarden of enige andere wettelijke bepaling mogelijk zou zijn. tevens vervallen bij het verschuldigd zijn van een boete alle tegoeden van een klant bij Prolecto aan Prolecto.

  5. indien de klant het niet eens is met de opgelegde boete, staat het de klant vrij om de verschuldigdheid voor te leggen aan de Rechtbank, sector kanton.

  5.1 het voorleggen aan de Rechtbank, sector kanton, heft de directe verschuldigdheid van de boete niet op."

  Het geeft aan dat W. in zijn eigen wereldje leeft en de gedupeerden zien een eventuele rechtszitting met vertrouwen tegemoet. Allen hopen ze hem recht in de ogen te kunnen kijken in de rechtszaal.

  Desgevraagd meldt de politie dat ze de praktijken van ‘deze veelpleger’ uitermate hoog opneemt. Ten tijde van de uitzending zijn er naast de 23 aangiften van Eurotickets ook 80 tot 85 aangiften tegen Patrick W. gedaan omtrent Prolecto.

  Aangehouden

  De politie was ten tijde van onze uitzending nog druk met het onderzoek naar W. In januari 2013 is Patrick W. aangehouden. De recherche doorzocht na de aanhouding de woning van W. in Wolvega. Daar troffen rechercheurs veel nieuwe en luxe goederen aan. De woning was totaal nieuw ingericht met luxe meubels. Omdat de politie vermoedde dat de goederen zijn gekocht met “crimineel geld”,  zijn deze in beslag genomen. Ook nam de recherche twee personenauto's mee.

  Celstraf

  Inmiddels heeft W. zich moeten verantwoorden voor de rechtbank. Tijdens de rechtszaak verklaarde W. dat hij de bestelde spullen wel wilde leveren maar dat hij mede door TROS opgelicht?! in de problemen is geraakt. De rechtbank hechtte daar echter geen geloof aan en veroordeelde hem op 21 mei 2013 tot een celstraf van drie jaar. W. ging in hoger beroep. Dit diende in maart 2014. Ook het gerechtshof veroordeelde hem tot een celstraf van drie jaar. 

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant