Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Patrick van S. dumpt meubels op straathoek

  Patrick van S. dumpt meubels op straathoek

  'Een lijkenpikker', 'een gladjanus', 'een man waar je heel verdrietig van wordt', zo omschrijven klanten de 45 jarige Patrick van S.

  Als een dierbare overlijdt, moet vaak binnen korte tijd zijn woning leeg opgeleverd worden. Nabestaanden kunnen vanwege emotionele redenen of een lange reistijd niet altijd de woning zelf leegmaken. Dan kan men een professioneel ontruimingsbedrijf inschakelen. Grote kans dat googelende klanten terechtkomen bij de websites van de joviale Rotterdammer Patrick van S.

  Snel ontruimd, de Nationale Ontruim Centrale en Woningontruiming Robin Hood zijn allemaal ontruimingsbedrijfjes die Van S. van het zelfverzonnen keurmerk 'NOC' voorziet. Dit keurmerk is nergens bekend en staat niet geregistreerd.  Voorheen handelde de ontruimer slechts enkel onder de naam Max Ontruim Service, maar nu voert hij drie verschillende namen. Wij kunnen wel raden waarom:

  Vergelijkingsplatform

  Patrick is ook mede-eigenaar van het platform 'ontruimersvergelijken.nl'. Verschillende bedrijven bieden hier offertes voor een ontruiming aan. En alle drie de bedrijven van Patrick doen mee. Sommige klanten krijgen van dezelfde stem twee verschillende offertes van twee verschillende bedrijfsnamen. Steeds herkennen ze het typische idioom en stemgeluid van Van S.

  Nabestaanden willen niet alleen dat een woning met het nodige respect wordt ontruimd, ze waarderen het ook als de meubels een mooi tweede leven krijgen. Daar maakt Patrick van S. handig gebruik van: hij zegt toe alle bruikbare meubels via een kringloopwinkel te schenken aan het goede doel Robin Hood. Maar als Opgelicht?! navraag doet bij kringloopwinkels met deze naam, blijkt Van S. er niets mee te maken te hebben. Sterker nog, de winkel wordt overspoeld met klachten over de bedrijfjes van Van S.

  Dumpen en wegwezen

  De klachten die de kringloopwinkel krijgt, hebben dezelfde strekking als de meldingen die bij Opgelicht?! binnenkomen: Van S. trekt de woning onbehouwen leeg, maakt soms schade en dumpt daarna de meubels op een straathoek of in een weiland.

  De nabestaanden kunnen in veel gevallen een boete van de Gemeentelijke Afvaldienst of milieupolitie verwachten. Zo liet Frank Jussen voor 2400 euro de woning van zijn vader ontruimen door Snel Ontruimd van Van S. Bijna de gehele inboedel werd in een weiland verderop gedumpt. De gemeente spoorde Jussen op en beboette hem voor 730 euro.

  Sandra Heemsbergen betaalde contant voor de ontruiming van een appartement op de derde verdieping. Van S. gooide de complete inboedel over het balkon in de achtertuin van de onderbuurman, inde het geld en vertrok.

  Wendy Pater, die wegens een gebroken pols haar eigen tuinschuur door Van S. liet ontruimen, betaalde 500 euro contant. Binnen een uurtje trok de Rotterdamse ondernemer de schuur leeg, dumpte alles op een hoek van de straat en vertrok met een smoes. Als mevrouw Pater belt om te klagen, doet Patrick zich voor als een ander en maakt opnieuw loze beloftes.

  Contant betalen

  Van S. laat zich bij voorkeur contant betalen. Als klanten per bankrekening willen betalen, geeft hij ze vaak een zijn privérekening in plaats van zijn zakelijke nummer.

  Opgelicht?! nodigt Van S. uit om onze opslag te ontruimen. Als we hem daar aanspreken, houdt hij zich van de domme: het zegt hem zo 1-2-3 niets. Wel belooft hij alle klachten die bij zijn bedrijven binnenkomen te onderzoeken en eventuele schade te vergoeden. Maar sinds de ontmoeting heeft Opgelicht?! niets meer van hem vernomen. Geen enkele klant heeft bij ons gemeld dat de klachten opgelost zijn.

 • Ook interessant