Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Patrick C.

  Patrick C.

  Wie met een camper of caravan op vakantie wil kan op internet duizenden particuliere verhuurders vinden die, uit liefhebberij of om een klein zakcentje bij te verdienen, hun vakantievoertuig voor een zacht prijsje verhuren. Helaas zijn ze niet allemaal te vertrouwen. Dat blijkt wel uit het verhaal van Patrick C.

  Interessant aanbod

  Wanneer deze Limburgse vleeshouwer in het voorjaar van 2007 advertenties plaatst op marktzicht reageren enkele tientallen geïnteresseerden op zijn zeer interessante aanbod. C. biedt twee campers aan voor respectievelijk 400 en 500 euro per week, met een waarborgsom van nog eens 500 euro. Een vriendenprijs in vergelijking met veel andere verhuurders. Mede daarom laten in totaal 54 mensen zich verleiden een borgsom te storten, nog voordat ze de camper hebben gezien of hebben uitgeprobeerd.

  Gedupeerden

  Wanneer Opgelicht?! in de loop van juni bestookt wordt met mailtjes van boze klanten, vermoedt de redactie dat er iets niet helemaal in de haak is. Zo hebben enkele gezinnen vlak voor hun vakantie te horen gekregen dat de camper total loss is gereden, maar tegenover enkele andere gedupeerden verklaart C. dat de camper waterschade heeft opgelopen en in reparatie is. In alle gevallen betekent het dat de vakantievierders op het laatste moment hun plannen moeten wijzigen.

  Vakantie in het water gevallen

  Zo ziet Frank Impink en zijn gezin hun vakantie in het water vallen op een Nijmeegse camping, terwijl deze in het warme Zuid-Frankrijk had moeten plaatsvinden. Carolien Marsman en haar man Marcel moeten noodgedwongen diep in de buidel tasten om hun twee dochters mee te nemen naar Spanje. Extra zuur, omdat Carolien als klein meisje vaak met de camper op vakantie is geweest en die ervaring graag met haar kroost wil delen. Hetzelfde geldt voor de familie Smits die met hun vier kinderen op de dag van vertrek pas te horen krijgen dat ze geen camper mee krijgen. Steevast belooft C. de gestorte borg terug te storten, maar daar is een maand later nog steeds niets van terecht gekomen. Tegenover de redactie verklaart hij zich van geen kwaad bewust te zijn en windt hij zich zelfs op over de discussie die inmiddels op het forum is gestart.

  Politie

  Begin augustus loopt het aantal aangiftes bij de politie Limburg-Zuid gestaag op. Aangezien C. zowel tegenover de redactie als tegenover de gedupeerden doet alsof zijn neus bloedt, besluit Opgelicht?! naar Sittard af te reizen. Het doel: een ludieke actie op de stoep voor C.'s huis. Gewapend met Camper, picknicktafels, koffie en broodjes reizen in totaal 20 gedupeerden in het holst van de nacht naar Limburg.

  Actie loopt anders

  Eenmaal aangekomen loopt de actie anders dan verwacht. C. krijgt argwaan en scheurt weg voordat de barbecues goed en wel zijn aangestoken. Wanneer het team van Opgelicht?! daarop besluit het circus naar C.'s werk te verplaatsen blijkt de Limburger van gedachten veranderd. In een gesprek lang de kant van de weg geeft hij aan onder enorme druk te staan van een criminele bende uit België. Enkele jaren daarvoor heeft hij in allerijl zijn autobedrijf in België van de hand gedaan om naar Nederland te vluchten. De bende heeft hem echter daar ook weten te traceren. De camperfraude heeft hij bedacht om zo snel mogelijk aan het verschuldigde geld te komen.

  Niet waar

  Wanneer Opgelicht?! C.'s verhaal op waarheid controleert blijken de zaken iets anders te liggen. Van de schietpartij waarover C. tijdens de confrontatie rept blijkt de politie nog nooit te hebben gehoord. Wel blijkt C. door de Belgische politie te worden gezocht voor een serie oplichtingen met zijn autobedrijf in het Vlaamse Zonhoven. Via via komt de redactie in contact met enkele voormalige compagnons die door C. zijn gedupeerd. De totale schade loopt op tot ruim 800.000 euro. C. blijkt inderdaad aangifte te hebben gedaan bij de Federale Recherche van bedreiging en intimidatie, maar die zaak staat in direct verband met zijn bedrijfsactiviteiten in België.

  In elkaar getimmerd

  Ook komt de redactie in contact met een Nederlands gezin dat enkele weken daarvoor een hele andere kant van C. leer te kennen. Wanneer ze hun geld terug komen eisen worden ze door de Limburger finaal in elkaar getimmerd. Ook deze zaak ligt inmiddels bij de Officier van Justitie.

  Reactie C. na de opname

  Kort voor de uitzending confronteert de redactie C. via zijn advocaat met de nieuwe informatie, maar de Limburger geeft aan bij zijn verhaal te blijven. Wel maakt hij duidelijk dat de betrokken redacteur het nodige fysiek geweld kan verwachten. De politie heeft deze oplichtingszaak inmiddels doorgespeeld naar het Openbaar Ministerie. Waarschijnlijk zal C. zich in de loop van dit najaar bij de rechter moeten verantwoorden voor zijn daden.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant