Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oscar van der H.

  Oscar van der H.

  Hij komt al jaren bij je over de vloer. Niet alleen om je hypotheek en belastingzaken te regelen, maar hij komt ook op je bruiloft en op kraamvisite. Als je man overlijdt is hij bijna de eerste die je condoleert. Dus als hij je vraagt te investeren in een Duits vastgoedproject waar je maar liefst 9% rendement krijgt, hoef je daar niet lang over na te denken. De vriendelijke adviseur haalt op deze manier ruim 3,5 miljoen euro binnen. Helaas blijkt het allemaal iets minder rooskleurig te zijn dan werd voorgespiegeld door hypotheekadviseur Oscar van der H..

  Het is maart 2011 als Oscar van der H.. zijn eerste vaste klanten van zijn bedrijf Kordaat Advies laat kennis maken met zijn nieuwe bedrijf German Property (GP). Oscar heeft een aantal huizen gekocht in het voormalig Oost Duitse plaatsje Plauen. Tegen de Tsjechische grens aan. Deze worden opgeknapt en dan doorverkocht of verhuurd, net wat meer geld oplevert.

  Trouwe klanten

  Hij legt het concept enthousiast uit aan zijn trouwe klanten. Sommigen kent hij dan al 20 jaar, er zitten zelfs familieleden bij. Ze krijgen te horen dat ze bij een select groepje horen die mogen investeren tegen een rendement van 9%. De anderen die meedoen zouden 5% krijgen. Hij weet precies wie geld heeft, hij doet tenslotte hun belastingaangiften.

  Als Wilma haar man overlijdt kan het vrijgekomen geld mooi geïnvesteerd worden in GP. Net als de overwaarde van de verkoop van het huis van Jan en Mireille (gefingeerde namen). Mylene investeert niet alleen haar eigen verdiende spaargeld, maar Oscar krijgt het zelfs voor elkaar dat ze een lening afsluit. Dit geld gaat naar GP. En Mylene is niet de enige die een extra lening heeft afgesloten om mee te kunnen doen aan de 'goudmijn' van Oscar van der H.. Ze zou iedere maand de lening afbetalen en aan de andere kant iedere maand geld krijgen van Oscar. Na een aantal betalingen wordt het echter stil aan Oscars kant en blijft Mylene met schulden achter. 

  Ondertussen investeren tientallen mensen in de Duitse huizen in Plauen. Steeds weer krijgen ze te horen hoe fantastisch het allemaal gaat. Oscar reist zich suf tussen Plauen en Nederland. Alles verloopt voorspoedig. 

  AFM

  In juli 2013 schrijft de AFM een vernietigend rapport over German Property. De folders zouden alles veel te mooi weergeven en het hele project zou nooit dat op kunnen leveren wat Oscar de mensen voorspiegelt. Oscar past zijn folder aan, maar zijn manier van het project aanprijzen bij de mensen thuis verandert niet. Ook na 2013 haalt hij mensen over de streep mee te doen met rendementen van 9 tot 12%. 

  Hij maakt notariële akten op en tekent schuldbekentenissen. Dit geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Als immers een notaris het allemaal zwart op wit heeft gezet, dan moet het wel goed zitten. 

  Kortstondige leningen en kasrondjes

  Naast mensen te laten investeren in GP komt het de laatste jaren ook steeds vaker voor dat Oscar aan de mensen vraagt of ze hem niet een kortstondige lening willen geven. Als ze hem 10.000 euro lenen voor zes weken, dan krijgen ze dat na die 6 weken met een leuke rente van hem terug. Ook komt hij langs voor zogenaamde kasrondjes. Als men hem 2500 a 5000 euro geeft de bank hen voorrang op uitbetaling. En dit vraagt hij niet 1 keer. Nee, een aantal mensen betaald wel vijf keer mee aan zo’n kasrondje.

  Geen geld

  De investering in GP stond bij de meeste mensen voor een aantal jaar vast. Dus de eerste paar jaar liep alles redelijk rustig. Oscar haalde het geld binnen en de mensen krijgen steeds maar weer te horen hoe goed alles loopt. Maar vanaf 2014 gaat het allemaal wat minder. De klanten worden ongeduldig en trekken steeds maar weer aan de bel. De investering zou terugbetaald moeten worden met een flinke rente, maar er komt geen geld. Wel komen er smoesjes. Oscar weet zich er steeds weer uit te kletsen. Het ligt aan de bank, het ligt aan de makelaar in Duitsland, hij is ziek of zit net even in het buitenland. 

  Eind 2015 heeft Oscar een dagtaak aan het verzinnen van smoesjes voor zijn klanten. Steeds meer klanten worden ongeduldig en willen geld zien. Een aantal klanten krijgt een paar duizend euro om ze rustig te houden. Maar dit valt in het niet bij de 75.000 a 100.000 euro die ze in GP geïnvesteerd hebben. 

  Dubbel verlies

  Ook zijn er klanten die niet voor de eerste keer, maar voor de tweede keer op hun geld zitten te wachten. Zoals Jan en Mireille. Oscar krijgt ze zo ver om in levensverzekeringen te investeren. Het gaat om 75.000 euro. Nadat dit project mis gaat, krijgen ze het verhaal van Oscar dat ze dit verlies goed kunnen maken met GP. Omdat hij het zo erg voor ze vindt krijgen zij een rendement van 9%, in plaats van 5% zoals de meesten. En dus sluiten ze een lening af om nog een keer 28.500 euro te investeren en hiermee hun eerdere verlies goed te maken. Jan en Mireille vertrouwen Oscar voor 110%. Jan en zijn vrouw zijn heel goed bevriend met Oscar en zijn vrouw. Ze komen regelmatig bij elkaar over de vloer en hebben geen geheimen voor elkaar. 

  De ontknoping

  In februari 2016 heeft Oscar bijna geen tevreden klanten meer. Iedereen wil zijn investering, de korte leningen en geld voor alle kasrondjes terug. Mensen hebben leningen afgesloten en betalen iedere maand af, maar krijgen niet zoals afgesproken hun maandelijkse stortingen van Oscar. Het geleende geld is al lang en breed overgemaakt naar Oscar, dus de mensen gaan dubbel het schip in. 

  Op 1 maart 2016 krijgen alle gedupeerden een sms'je: Oscar is getroffen door een hartaanval en is niet te bereiken. Maar de mensen hoeven zich geen zorgen te maken. Het geld komt eraan en een crisisteam neemt het over. De mensen zouden twee weken later weer bericht krijgen. Het tweede bericht is nooit gekomen. En tientallen mensen blijven met een torenhoge schuld achter.

  Bijeenkomst gedupeerden

  In april 2016 komen de gedupeerden bij elkaar. James M. komt namens het crisisteam informatie geven. Oscar heeft niet alleen een hartinfarct gehad, maar ook een zelfmoordpoging gedaan. Hij geeft aan dat het geld er zeker nog is en er zijn nieuwe investeerders gevonden. Maar er is ook nog wat geld nodig. Of de mensen nog een keer een kasrondje bij willen springen. James krijgt veel kritische vragen en trekt zijn handen er van af. 

  Opgelicht?!

  Opgelicht?! duikt in het verhaal van Oscar en komt tot de ontdekking dat Oscar na zijn zelfmoordpoging alweer een slachtoffer heeft gevonden. In de inrichting waar hij behandeld wordt, ontmoet hij een labiele vrouw. Hij krijgt haar zo ver dat ze 100.000 euro investeert in een nieuw op te richten bedrijf van zijn vriend James M. die woonachtig is in Italië. 

 • Ook interessant