Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Organisator Martijn B.

  Organisator Martijn B.

  De 39-jarige Martijn B. uit Enschede is met zijn bedrijf Live Events organisator van de 'Ze zijn terug' concerttour. Popbands uit de jaren '80 en '90, zoals De Jazzpolitie, Circus Custers, de Polle Eduard band, Erik Mesie en Kadanz, doen mee aan deze tour. Maar na één concert moet de stekker er al uit. Waar is het tourgeld gebleven en wat weet organisator Martijn B. daarvan?

  Voor de tour met de Nederpopbands van weleer werkt Martijn B. samen met Ton Odijk, de manager in de gloriedagen van Kadanz. Ton heeft de contacten en regelt een aantal locaties waar de tour georganiseerd gaat worden. 

  Het doek valt

  Ondanks de onbekendheid van Martijn B., gaan de artiesten met B. in zee. De eerste show gaat door. Alles lijkt goed te gaan en het eerste optreden is een groot succes. Maar dan valt het doek na slechts 1 optreden. Niemand die betrokken is bij de tour, op een aantal voorschotten van artiesten na, krijgt betaald.

  Slechte verhalen

  Ton Odijk is dan al een aantal maanden eerder uit de organisatie gezet door B., die van mening is dat Ton te veel slechte verhalen over hem verspreidt, doordat Ton er achter kwam dat Martijn van o.a. sponsorgeld op vakantie ging.

  De 'Ze zijn terug-tour' is definitief van de baan. Martijn B. stuurt meteen na het uiteenspatten van de tour een e-mail naar alle betrokkenen:

  "Ik weet dat ik de komende tijd afgeschilderd word als weet ik veel wat. Er zullen mensen zijn die zeggen ‘zie je wel'."

  "Bedenk één ding. Alles wat we gedaan hebben, deden wij uit liefde en passie voor het vak en voor de muziek. Een vak dat ik na vandaag niet meer kan uitoefenen."

  Geen marketingplan

  Opgelicht?! speekt met Royal Promotions dat in opdracht van Martijn de zogenoemde vrije publiciteit regelt, oftewel gratis media aandacht. Zij vertellen ons dat Martijn geen marketingplan heeft en herhaaldelijk heeft aangegeven dat Martijn het niet redt met enkel vrije publiciteit. De rekening van Royal Promotions is nooit betaald. Royal promotions heeft het bedrag kwijtgescholden aan Live Events. Ook wordt de rekening van het bedrijf dat regionaal reclamespotjes en publiciteit heeft uitgezonden nooit betaald.

  Boekhouding

  Eric Margaroli maakten Martijn van dichtbij mee. Eric zou onder meer de boekhouding gaan doen. Volgens Eric klopte er niks van de bonnen die hij binnen kreeg. Eric zegt te hebben gezien dat Martijn wel rekeningen heeft betaald, maar deze hadden weinig met de tour te maken. Hij heeft daarnaast ook gewoon geleefd van dat geld. Erik Margaroli geeft onverrichter zake de boekhouding terug aan Martijn.   

  Failliet verkaard

  Zowel privé als met zijn bedrijf Live Events, voorheen Next Move Media, en stichting Fun4Kids heeft B. de laatste jaren 24 keer incassobureaus en deurwaarders op zijn stoep gehad. Op 29 oktober 2008 is Live Events failliet verklaard. 

  No show

  De Smelt in Assen en Lucky & Co in Rijssen betalen samen in totaal ruim 50.000 euro en kregen letterlijk een ‘no show’. Van dit geld is onder meer een trip naar Curaçao betaald voor DVD opnames van een uit te komen ‘Ze zijn terug’ DVD box en ‘Het Goede Doel’ dat twee keer tijdens de tour zou optreden. Ook heeft Martijn zo’n 2000 euro aan sponsorgeld ontvangen. Dit geld was bedoeld voor promotiekleding. De drukker van de kleding uit Enschede is niet betaald. Wel is Martijn na ontvangst van het sponsorgeld op vakantie gegaan naar Italië. De rest van het geld lijkt spoorloos, al zegt B. dat het geld niet weg is. 

  Medewerkers & artiesten bedonderd

  Opgelicht?! spreekt tientallen mensen die niet zijn betaald door B. Het lijkt duidelijk dat als er dingen wel zijn betaald, dat dit niet ten goede is gekomen van de ‘Ze zijn terug’ tour.  Medewerkers en artiesten voelen zich bedonderd en vinden dat hij niet meer aan de slag moet gaan, zeker niet in de muziekbranche.

  Reactie van Martijn B.:

  'Dat ik met de ‘Ze zijn terug’ tour te hoog gegrepen heb is mij inmiddels op een harde werkelijke manier duidelijk gemaakt en geworden. Ik heb van veel zaken enorm spijt.

  Van meet af aan heb ik mij met hart en ziel ingezet voor deze tour en nooit de bedoeling gehad zaken te doen op een wijze wat het daglicht niet zou kunnen verdragen.

  Na diverse mailwisselingen zoals mevrouw Hertzenberg al in de uitzending

  heeft aangegeven, ben ik toch niet verschenen. Ik had hier mijn redenen voor die na te lezen zijn op mijn site (noot redactie: deze is inmiddels uit de lucht).

  Ook de hoofdgast Dhr. Ton Odijk is mijns inziens een man die nooit in het programma had mogen zitten, d.w.z niet als gedupeerde.

  Nogmaals ik heb van veel dingen spijt en had veel dingen anders moeten doen

  maar heb geen spijt dat ik er ooit aan begonnen ben.'

  Martijn B.

 • Ook interessant