Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichtersduo maakt een miljoen buit

  Oplichtersduo maakt een miljoen buit

  De Amsterdamse politie heeft een paar maanden geleden twee oplichters aangehouden. Het duo verdiende met het sturen van spookfacturen en de handel in peperdure computers een slordige miljoen euro. Het politieonderzoek draagt de codenaam 'operatie rolwolk'. Opgelicht?! loopt mee met de Amsterdamse aanhoudingseenheden.

  Op 22 juli doet een ondernemer aangifte van oplichting. Hij heeft voor ruim 40.000 euro aan computerapparatuur geleverd, maar kreeg nooit betaald. De peperdure servers en de zogenaamde ‘koper’ zijn spoorloos. Als de gedupeerde een telefoongesprek laat horen, dat hij met de dader opnam, herkennen politiemannen de stem. Het is de stem van Rachid. Hij werd eerder al veroordeeld, maar in afwachting van zijn hoger beroep vrijgelaten. Hij heeft intussen ook een partner in crime, ene Michel. Het duo verdient veel geld met hun 'handel' in servers. Reden voor de politie om het tweetal af te tappen en te observeren.

  Werkwijze

  Hun werkwijze blijkt zeer doeltreffend. Ze ogen als zeer betrouwbare handelspartners. Ze vervalsen vaak bestaande websites van kredietwaardige bedrijven. Het enige wat ze aanpassen, zijn dan bijvoorbeeld de adresgegevens. Met hun scam lokken ze tientallen bedrijven in de val. De schade loopt steeds verder op.

  Aanhouding

  Wanneer genoeg bewijs verzameld is, sluit de Amsterdamse recherche het net en wordt de criminele organisatie opgerold. Drie teams gaan op pad, met elk hun eigen doel. Twee teams worden ingezet om de heren te arresteren. Een ander team brengt een bezoek aan een kantoorpand waar nog enkele servers te vinden zijn. Alle spullen worden in beslag genomen en het onderzoek van de politie is nog in volle gang. Michel is voorlopig op vrije voeten gesteld, maar Rachid zit nog vast. De Amsterdamse recherche verwacht in deze zaak nog meer aanhoudingen te verrichten.

 • Ook interessant