Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Onno P.

  Onno P.

  Onno P.: een wapenhandelaar, een containerverkoper, een websitebouwer of een charlatan die vrouwen bedondert?

  Alexandra, cum laude afgestuurd arts, leert Onno P. in 2012 kennen via een datingsite. Na een eerste afspraakje is Alexandra meteen tot over haar oren verliefd op Onno. Hij geeft haar het gevoel dat ze heel bijzonder is, ondanks het feit dat de relatie door zijn werk moeizaam verloopt. Hij is bezig is met een prestigieus project genaamd 'oneerlijknederland.nl' en is bezig deze website voor veel geld te verkopen.

  Financieel helpen

  Alexandra ziet Onno weinig. Hij is veel op pad en geeft al snel aan dat hij financieel in de problemen zit en dat de belastingdienst beslag gelegd heeft op zijn rekening. Hij vraagt Alexandra of zij hem financieel wil helpen, zodat zijn geld snel weer beschikbaar zal zijn.

  Zonder dat Alexandra hiervan af weet, vertelt hij een bijna identiek verhaal aan een andere vrouw, die hij ook in 2012 leert kennen. Net als Alexandra denkt deze vrouw dat zij de enige is voor Onno en dat ze samen een toekomst op gaan bouwen. Ook aan haar vraagt hij regelmatig om geld, wat zij hem ook leent.

  Wapenhandel

  Bij Alexandra verandert het verhaal al snel. Onno zegt dat hij de criminaliteit is ingegaan en dat hij in de wapenhandel zit. Hij zegt in een penibele situatie terecht te zijn gekomen. De mannen aan wie hij de wapens verkoopt, willen veel geld van hem. Regelmatig neemt hij contact op met Alexandra met het verhaal dat ze hem écht moet helpen. Anders zouden ze hem neerschieten en ook achter haar aangaan. Alexandra is bang en weet niet meer wat ze moet geloven. Ze vraagt Onno om bewijs dat hij het geld dat hij van haar geleend heeft, echt wel terug kan betalen. Hij laat haar een screenshot zien van een bankrekening, met daarop het astronomische bedrag van 1,8 miljoen euro. Dezelfde screenshot laat hij ook zien aan de andere vrouw. Beiden willen hem geloven, maar de twijfel slaat toe.

  Alexandra zoekt hulp, ze gaat naar de politie, doet haar verhaal, maar wordt niet gehoord. Elke keer weer als ze op het punt staat een einde aan de relatie te maken, stuurt Onno haar weer een appje. Hij komt langs, zegt de juiste dingen en ze is weer om.

  Vijf jaar en twee ton

  Vijf jaar lang heeft hij Alexandra, maar ook de andere vrouw in zijn greep. Vijf jaren die in het teken staan van hoop, wanhoop, liefde, manipulatie en vooral veel geld. Alexandra maakt in totaal meer dan twee ton over naar haar Onno. Totdat een ex van Onno in de telefoon klimt en contact opneemt. Alexandra en de andere vrouw horen voor het eerst dat zij niet de enige zijn voor Onno. Hij heeft een relatie met nóg twee vrouwen. En ook bij deze vrouwen heeft hij de mooiste fantasieverhalen opgehangen.

  Opgelicht?! wordt ingeschakeld

  Alexandra is het zat, ze wil van de relatie af en ziet maar één uitweg: contact opnemen met de redactie van Opgelicht?!. Wij besluiten snel te handelen en bij haar langs te gaan. Wanneer we horen dat Onno van plan is die avond langs te komen en als we zien hoe kapot Alexandra gaat, besluiten we haar die avond niet alleen met hem te laten. 

  Tijdens het gesprek dat die avond plaatsvindt tussen Onno en Alexandra (en dat wordt opgenomen met verborgen camera) is precies te zien hoe Onno Alexandra is zijn macht heeft. Opgelicht?! komt op het juiste moment binnen om Onno de kans te geven om uit te leggen hoe de vork in de steel zit. Hij grijpt deze kans niet aan en rijdt geïrriteerd hard weg met zijn auto.

  Na deze ontmoeting belt Onno nog een keer met de redactie waarin hij aangeeft met het echte verhaal te komen, maar er komt niets. Alexandra is blij dat ze de stap heeft genomen Opgelicht?! in te schakelen en hoopt nu eindelijk door te gaan met haar leven, zonder Onno.

 • Ook interessant