Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nova Lusus

  Nova Lusus

  Een potje online poker, roulette of bingo? Het lijkt leuk om een gokje te wagen via het internet, toch heeft geen enkel Nederlands bedrijf een vergunning om deze kansspelen hier aan te bieden. Als Opgelicht?! zich verdiept in het online-gaming bedrijf 'Nova Lusus' blijkt er dan ook het een en ander mis mee te zijn.

  Enorme winsten

  Nova Lusus organiseert besloten bijeenkomsten in ons land waarbij nieuwe leden enthousiast worden gemaakt over de enorme winsten die er kunnen worden behaald. De uitbetaling van het geld begint echter pas nadat er nieuwe, betalende leden door de bestaande deelnemers zijn geïntroduceerd. En dat is een typisch kenmerk van een - in Nederland verboden - piramidespel. Veel mensen beseffen zich niet dat naast de organisatoren ook de deelnemers aan een piramidespel strafbaar zijn.

  Piramideconstructie

  De meest bekende 'piramideconstructie' in ons land was in handen van René van den B. Ons programma besteedde al eerder aandacht aan deze Gooise 'wonderbelegger' die met behulp van een klein groepje vertrouwelingen schuldbekentenissen uitschreef aan zo'n 1400 mensen, hen hoge rentes voorspiegelden en daarvoor ook in hoger beroep op 20 juli van dit jaar tot 5 jaar cel werd veroordeeld. De geschatte schade volgens de gedupeerden: 127 miljoen euro.

  Verborgen camera

  Als Opgelicht?! met de verborgen-camera een bijeenkomst bezoekt van Nova Lusus staan we opmerkelijk genoeg bijna meteen oog in oog met Hans van der M., een van de naaste vertrouwelingen van 'wonderbelegger' Rene van den B. Van der M. blijkt lid te zijn van de 'World Leader's Group' en vormt met een aantal andere personen de harde kern van Nova Lusus.

  Beursgang

  De bezoekers van de bijeenkomst worden door Nova Lusus warm gemaakt voor deelname in het bedrijf, waarbij enorme winsten worden voorgespiegeld. Er wordt echter wel door Nova Lusus benadrukt dat de uitbetaling van de winst pas mogelijk is nadat er minimaal 2 nieuwe, betalende leden zijn aangebracht. En dat is dus een piramidespel. Ook beweren de sprekers van Nova Lusus dat het bedrijf de potentie heeft 'om groter te worden dan Microsoft', als zij 1% van de gaming-industrie in handen krijgt.' En er zou binnen 3 jaar een Engelse beursgang zijn gepland waarvan, opmerkelijk genoeg, binnenkort al een prospectus wordt uitgegeven.

  Deur dicht

  Als Opgelicht?! een afspraak maakt met 2 leden van de World Leader's Group, waaronder Hans van der M., volgt er een opvallende ontmoeting. Onze programma krijgt in eerste instantie een hartelijk onthaal, maar als wij onze feiten op tafel leggen slaat de sfeer plotseling om. Uiteindelijk slaat de deur zelfs voor onze neus weer dicht.

 • Ook interessant