Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nigeriaanse Fraudetrucs

  Nigeriaanse Fraudetrucs

  Al jarenlang de klassieker onder de oplichtingspraktijken.West-Afrikaanse bemiddelaars bieden rijke zakenlieden geld aan, dat zwart zou zijn gemaakt om het uit een Afrikaans land te kunnen smokkelen.

  Via het wassen met chemicals en een behandeling met bestaand geld worden de zwarte papiertjes weer gewone bankbiljetten. Voor een fors bedrag kunnen benaderde zakenlieden een voorraadje chemicals kopen. Ze krijgen dan ook een koffer met zwart papier dat na behandeling echt geld zal worden. Europol en Interpol maken al jaren jacht op deze bendes maar het is heel moeilijk hen te pakken te krijgen. Ze veranderen steeds van locatie en hun strategieën zijn vaak gewelddadig. Voor een onderbroek en een lok haar…

  Advertenties

  In allerlei kranten adverteren ze: Afrikaanse meesters en professoren die gespecialiseerd zijn in relaties, zaken en examens. Men probeert indruk te maken op de mensen die bij hen aankloppen met allerlei vage rituelen en gebruiken. Opgelicht?! stuurt een verslaggeefster op pad die er achter wil komen of haar vriend vreemdgaat. De zogenaamde ‘vriend’ is in werkelijkheid een collega. Twee professoren worden voor dit probleem geraadpleegd; professor Nabia en het medium Toura.

  Show

  Professor Nabia belooft haar absoluut te kunnen helpen. Na betaling van vijftig euro voert de professor met allerlei attributen een show op, waardoor hij er achterkomt dat de ‘vriend’ van de verslaggeefster vreemd gaat. Maar professor Nabia heeft een oplossing: een medicijn van 275 euro. Daarvoor heeft hij een pluk haar en een onderbroek nodig…..

  Spiegeltjesgewaad

  Dan medium Toura, hij belooft in zijn advertentie resultaat binnen 48 uur. Verkleed in een spiegeltjesgewaad begint hij zijn rituelen en spreekt ineens geen Nederlands meer. Door het leggen van schelpen komt hij er achter wat er mis is met de relatie van de verslaggeefster; er is een andere vrouw in het spel! Een medicijn moet uitkomst bieden, maar dit kost dan wel 1200 euro.

  Indrukwekkend

  De rituelen die de Afrikaanse professoren en meesters uitvoeren zien er vaak indrukwekkend uit. Omdat er zoveel moeite gedaan wordt door deze zogenaamde magiërs lijkt het alsof het weleens echt zou kunnen werken. Maar niets is minder waar; bij problemen is het altijd beter om professionele hulp te zoeken dan om ook maar 1 euro aan deze Afrikaanse zwendelaars te besteden.

 • Ook interessant