Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nigeriaanse fraude: Kamerverhuur

  Nigeriaanse fraude: Kamerverhuur

  Het vinden van een mooi appartement in het hartje van een grote stad valt niet mee. Laat staan tegen een aantrekkelijk prijs. Steeds vaker worden zulke appartementen toch aangeboden via sites als Marktplaats. Te mooi om waar te zijn? Jazeker!

  Onder andere Duke, Candice-Cécile en Hans ondervonden hoe uitgekookt sommige bendes te werk gaan. Op internet vonden zij precies het appartement dat ze zochten: lekker veel ruimte op een goede locatie voor een zachte prijs. De verhuurder, die uitsluitend e-mails stuurt in het Engels, bleek al in het buitenland te verblijven en kon helaas daardoor de sleutel niet persoonlijk komen overhandigen. Maar geen probleem, de verhuurder had daarvoor de ideale en vooral betrouwbare oplossing.

  Sleutel bij tussenpartij

  Gewoonweg geld overmaken naar het buitenland, dat doen we niet zo snel. Maar als het kan via een betrouwbare partij als TNT of DHL, dan moet het wel veilig zijn. De oplichters weten precies hoe ze het vertrouwen moeten winnen. Zij sturen zogenaamd de sleutel naar een agent van een tussenpartij (TNT, DHL of een ander transportbedrijf). Deze tussenpartij stuurt vervolgens de sleutel door naar de potentiele huurder zodra hij of zij één maand huur plus een borg heeft gestuurd naar de TNT-agent. Geld overmaken moet dan wel geschieden via Western Union of Money Gram (daarvoor hoeft de oplichter zelf geen rekeningnummer te geven en is dus niet te traceren) De huurder kan het appartement twee dagen bekijken, wanneer het niet voldoet, kan de sleutel terug naar TNT en wordt het geld teruggestort. Klinkt goed, totdat blijkt dat TNT of DHL helemaal niet voorziet in een dergelijke service. Alle e-mails van de tussenpartij blijken nep en verstuurd door de oplichter.

  Bende fraudeurs

  Maar wie is toch die oplichter? In sommige gevallen krijgen gedupeerden zelfs een kopie van een paspoort opgestuurd. Het lijkt zo betrouwbaar. Trap er niet in! Meestal is de persoon in het paspoort iemand die eerder zelf is opgelicht.  In dit geval gaat het ook niet om één oplichter, maar een bende van fraudeurs die opereren vanuit Londen. Elke week hebben ze een andere naam, een ander emailadres en een ander appartement in de aanbieding.

  Voorkom oplichting

  De oplichters vinden is een ingewikkelde zaak, maar voorkomen dat ze kunnen toeslaan is gemakkelijker. Persvoorlichter van Marktplaats Jasper Teijsse geeft vier belangrijke regels waar iemand die interesse heeft in een appartement op moet letten:

  1. Zorg dat je weet met wie je zaken doet. Google eens op internet op zijn of haar naam. Probeer de verhuurder te spreken en het liefst te ontmoeten.
  2. Betaal nooit vooruit. Zeker niet als gevraagd wordt dit naar het buitenland te doen via een anonieme service van bijvoorbeeld Western Union of Money Gram.
  3. Zorg dat je weet wat je huurt. Zorg ervoor dat je altijd eerst een bezichtiging doet voordat je gaat betalen.
  4. Gebruik je verstand. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Een tweekamerappartement in de binnenstad van Amsterdam voor 500 euro klinkt erg mooi, maar kan helaas niet waar zijn.
 • Ook interessant