Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nidaa A.

  Nidaa A.

  Nidaa A. is een Irakese Nederlandse vrouw die zegt op te komen voor het Irakese volk. Ze wil Irakese jongeren in Nederland wakker schudden en duidelijk maken dat hun volk in Irak hulp nodig heeft. Nidaa spreekt ook een aantal keren als Irak-deskundige in B&W en Netwerk waar zij in discussie treedt met prominente politici.

  Niet begaan met landgenoten

  Maar deze geraffineerde vrouw blijkt helemaal niet zo begaan met haar landgenoten als zij zegt. Zo troggelt zij vele Irakese Nederlanders geld af met allerlei verschillende smoezen. De ene keer is haar neef in Irak ontvoerd en heeft ze losgeld nodig, de andere keer is haar schoonmoeder ziek, de neef van haar man ontvoerd etc. etc.

  Eén en al list en bedrog

  Ook zegt ze zo ziek te zijn dat ze veel geld nodig heeft voor een behandeling in het buitenland. Als ze die behandeling niet krijgt zal ze overlijden zegt Nidaa. Ze stuurt ook een mail naar SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel met de vraag of hij weet hoe zij snel aan geld kan komen voor een behandeling in het buitenland. Op het moment van de mail heeft Van Bommel al drie jaar geen contact meer gehad met A. en hij trapt er dan ook niet in. Hij kent Nidaa van een aantal jaren geleden. Ze hebben wel eens samen gesproken op demonstraties. Na haar samenwerking met Van Bommel doet Nidaa zich voor als Europees lid van de SP. Harry van Bommel verklaart dat ze zeker geen lid is van de SP en vindt het een kwalijke zaak. Hij zegt over Nidaa :"het is een en al list en bedrog".

  Creatieve manieren om aan geld te komen

  Nidaa A. heeft nog meer manieren om aan geld te komen. Ze geeft zich ook uit als kinderarts van de GGD, vervalst een werkgeversverklaring en verkrijgt hiermee een hypotheek. De hypotheekverstrekker betaalt ze uiteraard niet. Met al deze verzinsels gaat Nidaa ook naar haar landgenoten hier in Nederland en wekt vertrouwen bij hen. Sommigen kennen haar en haar man Basim A. al vanuit Irak en zijn al jaren vrienden, denken ze. Maar niets is minder waar. Zelfs vrienden worden door Nidaa A. opgelicht. Met een zielig verhaal komt ze geld lenen variërend van 1000 tot 8.000 euro, het is maar net wat men kan missen. Dit geld zien de mensen nooit meer terug en de totale schade ligt dan ook boven de 100.000 euro.

  Terugbetalen

  Als Opgelicht?! op zoek gaat naar Nidaa A. komen we uit bij het adres van haar man Basim A. We bellen aan, maar Basim wil niets zeggen en rent hard weg. We houden vol en wachten de volgende ochtend weer op Nidaa bij hetzelfde adres. Nu komt ze naar buiten, stapt in haar auto en rijdt weg. Als we achter haar aan rijden stopt ze opeens en vertelt ons dat ze wil praten. In een café in Nieuwegein verklaart Nidaa dat ze het geld binnen 2 maanden terug zal betalen. Wat ze met het geld gedaan heeft wil ze niet zeggen.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant