Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nico B.

  Nico B.

  Een man met toppaarden, trailers en grote luxe wagens die in drie jaar tijd ruim 7 ton verbrast. Hoe kan dat, als zijn enige officiële inkomen een WAO-uitkering is?

  Nico B. (1959) wordt zelfs door zijn eigen broer, zus en ouders die gebroken hebben met hem, betiteld als een pathologisch leugenaar. Al vroeg begint deze paardenliefhebber met liegen en hij houdt dat vol tot op heden. Zijn eigen familie noemt hem slim genoeg om alle leugens uit elkaar te houden.

  Uit betrouwbare bron verneemt Opgelicht?! dat Nico ongeveer 18 jaar geleden ook is veroordeeld voor oplichting en flessentrekkerij. Hij mocht toen ruim een half jaar een cel betrekken in Heerhugowaard.

  Jaren ‘90

  Het is midden jaren ’90 wanneer Nico via de paardenwereld in contact komt met Marja van Schie. Marja is nog getrouwd met Rinus de Lange, maar dit huwelijk komt snel ten einde als Marja voor Nico valt. Marja laat Rinus achter met een aantal onbetaalde rekeningen en probeert hem een lening van ruim 40.000 gulden in de maag te splitsen met een vervalste handtekening. Helaas voor Marja, kan Rinus aantonen dat hij op datum van ondertekening op de vrachtwagen in het buitenland aan het werk was en Marja wordt door de rechtbank veroordeeld tot het terugbetalen van de lening aan de kredietverstrekker.

  Het gezin B. - bestaande uit Nico, Marja en 3 kinderen - belandt eind jaren ‘90 in het plaatsje Opmeer in Noord-Holland. Bij Nico wordt kanker geconstateerd en hij wordt opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum. Daar ontmoet hij mede-patiënt Dennis Ravenshorst. Ook Dennis lijdt aan kanker. Hij heeft veel steun aan Nico.

  Zowel bij Nico als bij Dennis wordt een been afgezet. En omdat ze in het zelfde schuitje zitten, wordt hun band sterker en sterker. Maar helaas slaat de chemokuur van Dennis niet aan en bereidt de familie Ravenshorst zich voor op het ergste. Anderhalf jaar nadat Dennis in het ziekenhuis werd opgenomen overlijdt hij. Tijdens de uitvaart houdt Nico B. zelfs een afscheidsrede. Dennis heeft nooit kunnen weten dat Nico de vriendschapsband later zal misbruiken en zijn ouders zal oplichten.

  Nico en Marja proberen in 1999 in de schuldsanering te komen. In het faillissementsverslag is te lezen dat ze zich echter niet aan de regels houden, doordat er tijdens de aanvraag schulden blijven binnenkomen. De schuldsanering wordt omgezet naar een faillissement en beiden worden persoonlijk failliet verklaard. De gedupeerden hebben een totale vordering van 200.000 gulden, maar kunnen fluiten naar hun geld, want van de spreekwoordelijke kale kip kan men niet plukken. Daarom wordt het faillissement in 2001 opgeheven bij gebrek aan baten.

  Jaren tot 2006

  Opgelicht?! spreekt met de zoon van Marja van Schie en de stiefzoon van Nico B. die toevallig ook Dennis heet. Dennis Duijn groeit samen met zijn tweelingzussen M. en M. op in het gezin B. Hij vertelt ons dat er thuis niet veel geld was, maar men hielp elkaar. Dennis is internationaal vrachtwagenchauffeur en onregelmatig en weinig thuis. Het feit dat ook hij schade ondervindt door het handelen van zijn stiefvader kan Dennis zich op dat moment niet voorstellen.

  Begin 2002 kwamen de familie Schuit en Marja met elkaar in contact. Marja en Nico hebben uitsluitend een uitkering en kunnen zich daarom geen paarden veroorloven. Gedurende de 4 jaar dat Van Schie en B. druk waren in de stal van Schuit heeft Nico altijd getracht om geld te lenen, maar dat heeft Schuit nooit gedaan. Nico verkocht hier en daar wel eens paarden van mensen, maar die ontvingen het geld nooit. Dat verdween in de zakken van Nico B. En Schuit kende deze verhalen.

  Een van de paarden in de stal bij Schuit is door B. en van Schie zo goed gecorrigeerd dat hij met succes uitkwam op concoursen en terug ging naar de eigenaar. B. wilde dit paard dolgraag hebben, maar met een uitkering kon hij dat natuurlijk niet betalen. Hij probeerde daarom geld van Schuit te lenen. Dit lukte niet, maar uiteindelijk kreeg hij het paard wel in zijn bezit. Schuit vermoedt oneerlijkheid en wijst B. en van Schie in Oktober 2005 de deur.

  Fam. Govers

  Yvonne’s inmiddels overleden echtgenoot Theo had in de jaren 80 een slagerij in Zaandijk. Daar kwam B. al vet ophalen. Nico kocht van de familie Govers een paard voor 9000 gulden en stuurde iemand langs om het paard te halen, maar er was nog niet betaald. De jongen werd met lege handen weggestuurd.

  Ongeveer 10 jaar later, in Zuidermeer, wordt Yvonne getroffen door een hersenbloeding. Ze krijgt hulp van een blonde vrouw uit Opmeer die soms wordt opgehaald door haar man. Na verloop van tijd herkende Yvonne de man als Nico B.

  B. is intussen ernstig ziek geweest, heeft kanker gehad en mist daardoor een been. Yvonne en Theo gaven hem een tweede kans.

  B. zei een huurschuld te hebben en vroeg Theo hem wat geld te lenen. Theo wees dat af maar praatte wel met een bekende die als ambtenaar van de gemeente Opmeer nogal wat invloed had. B. mocht met zijn gezin op de sleutelbloem blijven wonen. Theo overlijdt in Oktober 2006.

  Nico en Marja kwamen vol medelijden langs en vertelden dat zij samen met de overburen een grote boerderij in Spanga hadden gekocht. (Het koopcontract was getekend, maar het geld werd nooit overgemaakt). Daar was ruimte genoeg voor de Pony’s van de familie Govers, Casper en Ivo. Daar kon Nico ze verzorgen tot alles weer op orde was. Nico liet zelfs foto’s van het complex zien.

  Maar de koop van de boerderij werd steeds uitgesteld. Het geld zou vaststaan op een bank in Schotland. De Pony’s Casper en Ivo had hij ondergebracht bij een familie in Opende.

  Na maanden niks gehoord te hebben belde Nico in Augustus 2008. Of hij in haar bungalow terecht kon met zijn familie? Yvonne deelt hem mede dat deze al verhuurd was maar Nico wilde toch langskomen. Hij is niet geweest en kort daarna werd hij gearresteerd.

  Yvonne belde naar de familie in Opende en hoorde dat haar pony’s waren verkocht op de markt in Tolbert. B. was de familie nog geld schuldig. Hij geeft opdracht tot het chippen van de Pony’s die daarna zijn verkocht. Yvonne kan haar oren niet geloven. Casper en Ivo, tegenwoordig BEREND en NICO, zijn spoorloos.

  Fam. Backer

  Ook de familie Backer is slachtoffer geworden van de slimme praatjes van Nico B. Als Maaike Backer hem in 2006 aanspreekt over de start van een manege voor gehandicapten, wil Nico direct meedoen. Hij trekt de organisatie volledig naar zich toen en Maaike leent hem maar liefst 12.500 euro. Tot 2007 gaf Maaike Backer paardrijles aan de tweeling van Marja. Toen ze vertelde dat ze twee paarden van de hand wilde doen, bood Nico aan om ze te verkopen. De paarden werden verkocht, maar de opbrengst van 5000 euro verdween in de zakken van B. De geleende 12.500 euro ging naar ‘het goede doel’ Nico.

  Ook de dochter van Maaike kreeg te maken met de leugens van Nico. Zij wilde een eigen fysiotherapie-praktijk beginnen op het terrein van haar moeder. Van Nico kreeg ze een mobiele fysiotherapie-unit en in augustus 2006 zegde ze haar baan op. Maar de unit kwam er nooit. In totaal is de familie Backer ruim 17.500 euro kwijt aan Nico.

  Ruim 700.000 euro ‘lenen’ van familie Schipper

  Annie Schipper is haar hele leven actief geweest in de paardensport en wanneer Nico in Opmeer komt te wonen woont Annie praktisch achter hem. Hij wordt kind aan huis en helpt de familie Schipper. Hij maait het gras, bakt zo nu en dan een biefstukje en hangt de gezellige buurjongen uit. Maar ondertussen speelt hij de ouders tegen hun eigen zoons uit. Het begon met een leugen dat Nico zijn huurwoning kon kopen van de gemeente. Hier had hij 125.000 euro voor nodig die hij los wist te krijgen bij de familie Schipper.

  Ruim 2,5 jaar later heeft Nico ruim 700.000 euro ‘geleend’. Volgens Annie Schipper was dit geld niet geleend en beloofde Nico dat het geld terug zou komen. Via bankafschriften is te zien dat er soms een overboeking fout is gegaan. Het geld kwam dan terug en werd opnieuw overgeboekt. Nico greep de foutieve overboeking aan als excuus dat hij het geld had terugbetaald. Het oudere echtpaar Schipper geloofde Nico. Maar van een lening was geen sprake, er komt geen ene cent terug. Nico verbrast het geld, koopt toppaarden, een luxe paardentruck, diverse auto’s en sieraden. Hij werd een bekend gezien persoon in de rijtuigpaarden sport en was de koning als hij na een wedstrijd met alle deelnemers ging eten bij van der Valk. En Nico betaalde natuurlijk.

  Midden 2008 moest Jacob Schipper, de zoon van Annie een aantal loterijen opzeggen voor zijn ouders. Wat hij aantrof was schokkend. Jacob maakte in een snelle berekening op dat er ruim 300.000 euro was verdwenen. In Juni 2008 overlijdt de man van Annie Schipper en de vader van Jacob. In zijn laatste dagen komt vader erachter dat het niet goed zit met het geld, maar hij overlijdt. Jacob is kapot. Zijn moeder wil hem niet geloven, omdat zij in de ban van Nico is. Jacob probeert aangifte te doen, maar tot 3 maal toe wordt deze geweigerd. Uiteindelijk komt er een aangifte en heeft de politie 3 uur nodig om Annie Schipper te overtuigen van het feit dat ze is opgelicht en dat Nico ter kwade trouw is geweest. Nu is ze boos en kwaad op Nico. Maar het proces laat op zich wachten. Of ze haar geld ooit nog terug ziet is de vraag.

  Fortis Bank

  De Fotris bank laat Opgelicht?! weten dat zij zich aan alle procedures hebben gehouden bij de diverse stortingen en betalingen die zijn verricht. Jacob Schipper, de zoon van Annie Schipper vertelt dat er door Fortis diverse brieven naar het adres van Schipper zijn gestuurd met daarin kortgezegd: ‘of het wel goed ging en of ze niet eens mochten komen praten’. Afspraken werden afgezegd door ene meneer Schipper. Jacob weet achteraf dat dit Nico geweest moet zijn, maar daar kan Fortis dan niks meer aan doen. Diverse malen is er contant geld opgenomen door de oude heer Schipper samen met Nico B. Bedragen tussen de paar duizend euro tot zelfs 1,5 ton in 1 keer. Onverantwoord, zegt Jacob Schipper. Fortis vind dat zij een rekeninghouder niet kunnen verbieden tot het opnemen van geld.

  Politie en Justitie in deze zaak

  Jacob vind dat politie en justitie in deze zaak zeer gefaald hebben. Een aantal malen is hij samen met zijn broers weggestuurd bij het politiebureau, omdat er geen aangifte kon worden gedaan. Op 28 april 2008 is er netjes een afspraak gemaakt op het politiebureau van Grootebroek, maar er kon geen aangifte worden gedaan. Dit kon alleen door zijn ouders gedaan worden werd er gezegd door agent M. De J. Dat was juist het probleem, deze waren in de ban van Nico dacht Jacob. Er is enkel een verklaring opgenomen.

  Jacob nam een advocaat in de arm en deze zocht contact met gebiedsofficier M.P. Deze deelde mede dat er wel degelijk aangifte gedaan kon worden, gezien de ernst van de situatie. M.P. zocht contact met dhr. P, hoofd recherche te Grootebroek en deze was op z’n zachts gezegd. ‘Not amused’. Jacob belde met Grootebroek en er werd op 13 mei 2008 een afspraak gemaakt om aangifte te doen. De verbazing was groot toen er weer werd gezegd dat er geen aangifte gedaan kon worden. Volgens hoofdrechercheur P. was er geen prioriteit bij oplichting.

  Pas na een uit de hand gelopen ruzie tussen een broer van Jacob en een zoon van Marja kwam politie in actie. Een aangifte kon opeens wel gedaan worden. Rechercheur T. O. werd belast met de zaak. O. Heeft toegegeven dat er zwaar geblunderd is en de recherche is er mee aan de slag gegaan. Op 19 augustus werd Nico B. gearresteerd. Er werd door de advocaat van Jacob direct beslag gelegd op alle spullen van Nico B., maar helaas zijn door fouten van Justitie alle spullen verkocht via de domeinen van Politie. Uiteraard tegen een minimale prijs. Jacob kan het niet begrijpen. Inmiddels is officier van Justitie B.H. al bijna een jaar bezig aan de zaak van B. Jacob verliest steeds meer en meer het vertrouwen in Politie en Justitie.

  Advocatenwissels van B. en zittingsdatum proces

  Midden oktober bereikt ons het bericht dat het proces van Nico B. inhoudelijk wordt behandeld op 18 november 2009. Tot deze datum is het Nico al gelukt om het proces te rekken door steeds een andere advocaat te nemen. Een bekende vertragingstruc. Op de dag van opnames krijgt Opgelicht?! te horen dat de zaak inhoudelijk niet wordt behandeld op 18 november 2009, doordat zijn nieuwe advocaat meer tijd nodig heeft. Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden is die al 3 keer verzet en gaat Nico B. het proces in met zijn vierde advocaat.

 • Ook interessant