Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nep-investeerder uit Bangkok

  Nep-investeerder uit Bangkok

  In deze economisch moeilijke tijden is het verre van gemakkelijk om bij de bank een lening te krijgen voor een bedrijf. Om een zakelijke droom toch te kunnen verwezenlijken gaan ondernemers op zoek naar alternatieven. Via verschillende websites is het mogelijk in contact te komen met geïnteresseerde investeerders. Met behulp van deze investeerders kunnen de ondernemers toch de grote stap maken. Echter, niet elke investeerder blijkt zo betrouwbaar als hij zich voordoet.

  Het lijkt de perfecte match. Een Nederlandse investeerder is momenteel druk in de weer met een groot project in Thailand. Zijn project is bijna afgelopen en hij kan wel nieuwe zaken gebruiken. Hij reageert op advertenties en meldt dat hij een lening kan bieden of zelfs bereid is om te investeren voor een aandeel in het bedrijf. Het klinkt fantastisch. Regelmatig hebben ondernemer en investeerder telefonisch contact en wordt uitgebreid gesproken over de ambitieuze plannen van de ondernemer en de mogelijkheden die ze samen zien. Al snel worden de contracten opgestuurd. Om aan geloofwaardigheid te winnen introduceert de investeerder zelfs nog een grote derde partij uit Singapore. Dan moet het wel goed zitten.

  Uiteraard stuurt de investeerder een kopie van zijn paspoort. De ondernemer moet immers wel weten met wie hij zaken doet. Als de contracten zijn getekend blijkt echter dat nog wel kosten moeten worden gemaakt, bijvoorbeeld voor een notaris of een collectieve bedrijfsverzekering. Kosten die slechts een schijntje zijn van de totale lening of investering, maar toch uiteenlopen van een paar honderd tot een paar duizend euro. Maar ach, het grote geld komt spoedig uit Thailand richting Nederland, dus niks aan de hand. De kosten moeten gewoon overgeboekt worden via Western Union.  Zodra die kosten zijn betaald wordt het echter stil.

  Gelukkig heeft de ondernemer nog wel een kopie van het paspoort van de investeerder, dus de investeerder zal heus wel wat laten horen. Wanneer dit niet gebeurt en de ondernemer besluit te onderzoeken wie de investeerder daadwerkelijk is, komt hij uit bij een andere ondernemer. En dát is niet een oplichtende investeerder, maar net zo goed een hardwerkende ondernemer die eerder een lening heeft proberen te krijgen en een kopie van zijn paspoort naar Thailand had gemaild. En ook voor deze ondernemer hield een droom op nadat de ‘notariskosten’ waren betaald. En ook hij kreeg een kopie van een paspoort van iemand die helemaal geen investeerder was, maar slechts een eerdere gedupeerde. En zo laat een nep-investeerder uit Bangkok een ketting van gedupeerden achter die allen hoopten een mooie onderneming te starten, zelfs in deze economisch moeilijke tijden. 

  Reactie van Investormatch.nl op onze uitzending:

  Naar aanleiding van onze uitzending, waarin Investormatch.nl genoemd is, doet dit bedrijf de volgende waarschuwing uitgaan naar ondernemers en investeerders:

  "Waarschuwing voor ondernemers en investeerders van Investormatch.nl

  Afgelopen dinsdag is onze website in verband gebracht met een oplichtingszaak in het Programma ‘Opgelicht’ van de Tros. Dit vinden wij zeer vervelend.

  Het betrof een ondernemer die op Investormatch.nl een profiel had geplaatst en in de titel van dit profiel - tegen ons advies in - óók haar bedrijfsnaam had vermeld. Deze titel is echter openbaar. Even later werd de ondernemer benaderd door een zogenaamde investeerder die geen profiel had op Investormatch.nl, - wij checken onze investeerders allemaal - maar die waarschijnlijk haar bedrijfsnaam in de titel heeft gezien, deze heeft gegoogeld en haar vervolgens direct via dit zoekresultaat heeft benaderd.

  De ondernemer heeft ons wel van dit contact op de hoogte gesteld, maar wilde de naam van de investeerder niet bekend maken. We hebben haar vervolgens nadrukkelijk geadviseerd niet met deze - ons onbekende investeerder - in zee te gaan en aangeboden om deze partij eerst door ons te laten checken.

  Helaas heeft de ondernemer onze adviezen in de wind geslagen en is de ondernemer vervolgens opgelicht. Tragisch voor haar, maar ook vervelend voor ons dat het programma alleen onze website in beeld brengt zonder verder in te gaan op de voorgeschiedenis van het verhaal.

  Naar aanleiding van dit voorval zullen wij in ieder geval per direct alle bedrijfsnamen in de titels van profielen verwijderen. Daarnaast is het uiteraard een serieuze waarschuwing voor ons allen (ondernemers en investeerders) om niet zomaar met een partij in zee te gaan. Geef oplichters geen kans, neem bij twijfel altijd eerst contact met ons op en leg een eventueel voorstel altijd even aan ons voor.

  Vertrouwen is goed, zorgvuldig uw zakenpartners checken is beter.

  Met vriendelijke groet,

  Investormatch.nl"

 • Ook interessant