Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nep-Facebookaccounts

  Nep-Facebookaccounts

  Sommige gehuwde stellen hebben samen een Facebookaccount. Als jij dat ook hebt met je wederhelft, let dan op. Want met deze digitale babbeltruc worden je Facebookvrienden bestolen.

  Hoe werkt het?

  Internetcriminelen maken van één van de twee huwelijkspartners een nep-Facebookaccount. Stel dat het echte account bijvoorbeeld is ‘Joop en Corrie de Vries’. Het nep-account is dan Corrie de Vries. Vanuit dit nep-account krijgen mensen die met de echte Joop en Corrie de Vries op Facebook bevriend zijn vriendschapsverzoeken toegestuurd, die ze vaak argeloos accepteren. En waarom ook niet, zou je denken. De neppe Corrie start via Facebook een chat op. Als ‘Corrie’ gevraagd wordt waarom ze nu een eigen account heeft komt er een smoes. De chat gaat gezellig verder over koetjes en kalfjes. Het vertrouwen is gewekt.

  En dan komt het. ‘Corrie’ wil graag een verrassing regelen voor haar man Joop. Ze wil een weekendje weg. Dat moet via vouchers die je met iDeal kan betalen. Het lastige is alleen, dat als de nep-Corrie deze betaalt, haar man dit meteen op de rekening ziet. En dan is de verrassing weg. Dus vraagt ‘Corrie’ aan de Facebookvriend waarmee ze aan het chatten is of die even wil voorschieten. Een effectieve en slimme truc. Zo betalen mensen voor honderden euro’s aan vouchers. Als ze erachter komen dat ze in de maling zijn genomen, kunnen ze geen contact meer krijgen met ‘Corrie’.

  Hier lees je meer over valse Facebookberichten en tips hoe je kunt voorkomen dat jouw profiel wordt gekopieerd. 

  Foto: iStockphoto

 • Ook interessant