Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nadine D.

  Nadine D.

  Een charmante vrouw van 35 jaar met de Duitse nationaliteit. Nadine D. heet ze. Ze heeft in Nederland en in België gewoond en daar voor veel geld mensen gedupeerd. In België is ze veroordeeld voor valsheid in geschrifte, waarvoor ze daar vijf maanden de cel in moet. Wat bijzonder is aan dit verhaal is dat ze ook bekenden en zelfs haar eigen man oplicht.

  De huidige bewoners van de huizen die in de uitzending zijn getoond, hebben niks van doen met de praktijken van Nadine en Eddy D.

  Het verhaal van Nadine begint in 1995. Toen heette ze nog Nadine M. en was kapster. Nadine is met haar ouders op een camping in het Limburgse Kessel. Hier ontmoet ze Frank. Hij is 25 en al een succesvol manager. Nadine vindt hem meer dan interessant. Met haar charmes brengt ze al snel zijn hoofd op hol. Binnen een jaar wonen ze samen. Financieel gaat het ze voor de wind en het geluk lacht ze toe. In mei 2000 trouwt Nadine met haar Frank. Het kersverse echtpaar verhuist naar België.

  Nadine is slim en leert zeer snel vloeiend Nederlands spreken. Ze gaat studeren en haalt uiteindelijk zelfs een master aan de universiteit van Maastricht. De kapster groeit uit tot manager en zakenvrouw. Nadine vindt een baan als afdelingshoofd van een zorginstelling. Frank maakt promotie en krijgt een belangrijke functie bij een multinational. Over geld hoeft het stel zich geen zorgen te maken.

  In 2005 verandert Nadine van baan en werkt hoofdzakelijk vanuit huis. Haar man maakt lange dagen en is vaak in het buitenland. Nadine verzorgt de administratie. Pas later blijkt dat zij hiermee een financiële ravage aanricht. Frank weet van niets, maar hij is wel in gemeenschap van goederen met Nadine getrouwd. Pas in 2008 ontdekt Frank dat er van alles mis is. Hij komt erachter dat zijn vrouw in 2007 is ontslagen als zorgadviseur. Op de computer van haar werk heeft ze een valse werkgeversverklaring opgesteld, om een lening bij een bank te krijgen. Verder schrijft ze valse declaraties. Na haar ontslag eist haar voormalig werkgever 55.000 euro terug van Nadine.

  Zakenreis

  In februari 2008 zegt Nadine tegen Frank dat ze op zakenreis gaat naar Dubai. Een dag na haar vertrek belt de zwager van Frank. Hij wil weten of Nadine thuis is. De zwager vertelt aan Frank dat Nadine 10.000 euro van hem geleend heeft. Ze was daar zojuist nog op bezoek en zit dus niet in Dubai. Frank probeert ondanks dit rare verhaal naar zijn werk te gaan. Voor hij de auto in stapt kijkt hij nog even in de brievenbus. Frank treft twee dwangbevelen aan. Openbare verkoop van zijn spullen dreigt. Om de inboedel te redden betaalt hij meteen alles. Verder blijkt Frank bij verstek veroordeeld te zijn vanwege het niet nakomen van een betalingsregeling. Hij weet van niks, maar ontdekt die dag dat er voor meer dan 70.000 euro aan schulden zijn opgebouwd. Dit kon gebeuren omdat Frank met Nadine had afgesproken dat zij de post ophaalde en verantwoordelijk was voor de privé-boekhouding. Nadine heeft jarenlang post weten te onderscheppen.

  Frank belt zijn vrouw, die nog steeds doet alsof ze in Dubai zit. Vervolgens schrijft Nadine Frank een brief via de e-mail. Echte opheldering geeft ze niet. Het lijkt er meer op dat ze uit is op medelijden.Ze alsof ze nog onderweg is naar Dubai. Een verklaring voor de financiële ravage komt er niet.  Als klap op de vuurpijl zegt Nadine ze dat ze zwanger is. Frank twijfelt aan alles en zoek contact met de huisarts. Die vertelt hem dat hij Nadine al in geen maanden gezien heeft. Nadine probeert Frank nog wel te overtuigen door hem een 10-weken-echo te laten zien. Ze valt keihard door de mand. De echo is uit 1989.

  Zakelijk

  Niet alleen privé is Nadine de boel aan het flessen. In 2007 is Nadine zorgadviesbureau LaMondaine begonnen. Maar nog geen jaar later gaat het mis. Van de compagnon van Nadine krijgt Frank te horen dat zijn vrouw vele opdrachten heeft verzonnen. De advocaat van haar compagnon spreekt over oplichting en valsheid in geschrifte. Nadine heeft ook geprobeerd een miljoenendeal te sluiten namens LaMondaine. Dit bleek echter een fictieve transactie met als doel het loskrijgen van een lening bij de bank. Nadine heeft hiervoor notarispapieren vervalst. De ex-compagnon claimt via haar advocaat bijna anderhalve ton van Nadine.

  Ook de baan van Frank blijkt op het spel te hebben gestaan, omdat Nadine de creditcard van zijn werkgever heeft gebruikt. Zo’n 15.000 euro is onrechtmatig afgeschreven. Dankzij het vertrouwen van zijn werkgever belandt hij niet op straat. Frank is kapot. Na 12 jaar is er niets over van wat ooit zo mooi begon. Er rest hem niets anders dan naar de politie te stappen om zijn eigen vrouw aan te geven. Nog dezelfde maand maakt Frank de balans op. Bijna een half miljoen euro heeft hij van zijn eigen partner te vorderen. Het gedrag van Nadine tijdens haar huwelijk met Frank heeft uiteindelijk geleid tot een veroordeling in België voor een celstraf 5 maanden. Een echtscheiding volgt. Omdat het huwelijk in gemeenschap van goederen is afgesloten moet Frank zijn onschuld bewijzen en het kost Frank jaren om het recht aan zijn zijde te krijgen

  Oude gewoontes

  Hoewel ze dus veroordeeld is voor de daden die ze pleegde tijdens haar eerste huwelijk, gaat Nadine verder. Na haar scheiding werkt Nadine als verkoopster van medische apparatuur, waar ze al snel in oude gewoontes vervalt. Nadine houdt een onderzoeksapparaat achter, dat een waarde heeft van rond de 30.000 euro. Als verrassing brengt Opgelicht?! het terug naar de rechtmatige eigenaar.  

  Na de scheiding blijft Nadine niet lang vrijgezel. Het is 2010 wanneer ze de Zeeuw Eddy D. trouwt. Samen met haar nieuwe man start Nadine een bedrijf: La Vita Medical. Daar is natuurlijk promotiemateriaal voor nodig. En ook dat wordt niet betaald. Schade: ongeveer 6.000 euro. Het inschakelen van een deurwaarder helpt niet. Meer geruchten over wanbetalingen doen de ronde. Ook de huwelijksreis van het stel, ter waarde van 5.500 euro, wordt niet betaald.

  Eddy en Nadine kopen een woning op basis van valse loonstrookjes. De twee hebben nooit aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen en de schuld aan de bank loopt op tot ruim 200.000 euro. Dan verruilt het stel Zeeland voor het Duitse Aken, de geboorteplaats van Nadine. Het bedrijf dat hen verhuist blijft achter met een schade van 1450 euro.

  Opgelicht?! spreekt met de ex-vrouw van Eddy D. Zij krijgt met een heel andere kant van Nadine te maken. En over de rol van haar ex-man heeft ze zo haar twijfels. Behalve de financiële zorgen door het uitblijven van de alimentatie, kampt de ex-vrouw van Eddy ook nog met een emotionele last. Nadine maakt haar op een heel opmerkelijke wijze het leven zuur.

  Een team van Opgelicht?! reist naar Duitsland om een verklaring over haar gedrag te krijgen, wordt er door Nadine korte metten mee gemaakt. De Duitse politie en justitie komen in actie. De Duitse rechter legt onze medewerkers een tijdelijk straatverbod op.

 • Ook interessant