Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Moniek V. en Gilbert M.

  Moniek V. en Gilbert M.

  Het stel Moniek V. en Gilbert M. lijken een mooi leven te leiden. In hun stoeterij in Zeeland runnen ze een manege, maken paarden zadelmak en doen aan verkoop van paarden. Andermans paarden wel te verstaan. De huur betalen ze niet en voor het onderhoud in en rondom het huis huren ze mensen in, die ze vervolgens ook niet betalen. Ze laten talloze gedupeerden achter zonder paarden en huurbazen hebben het nakijken met een vies en onbetaald huis.

  Verkochte paarden

  Jan Arie Dekker komt in het voorjaar van 2013 in contact met Moniek V. Dekker heeft vijf paarden die zadelmak gemaakt moeten worden. Dekker kent Gilbert M. al een tijd en hij staat bij Dekker bekend als een eerlijke, nette man. Hij gaat er van uit dat Moniek daarom ook een nette dame is en laat de paarden zadelmak maken door het stel. 

  Moniek wil graag een van de paarden van Jan Arie verkopen. Aangezien de vaste stalruiter van Jan Arie  geen klik heeft met het paard, stemt Dekker hier mee in. Hij vraagt €3250,- voor het paard waarbij de overige winst voor Moniek is voor de gemaakte inspanning. Het geld heeft jan Arie nooit gezien. Moniek en Gilbert houden vol dat het paard nog niet verkocht is, maar het paard staat ook niet meer op de stoeterij van de twee. ‘Het paard staat bij een vriendin’, laat Moniek elke keer weten. Maar waar? Dat wil ze niet zeggen. Jan Arie komt er achter dat het paard wel degelijk verkocht is, maar de familie Dekker is nooit betaald. 

  Loonbedrijf ingehuurd

  Moniek en Gibert huren op dat moment het huis van de heer Machura. Een prachtig huis met een groot stuk grond, stallen en een rijbak. Precies wat ze zoeken. Alleen moet er aan de rijbak het een en ander aangepast worden. Hier huren ze loonbedrijf Fase voor in.

  Wanneer Fase begint aan de werkzaamheden, merkt hij al snel dat de aanpassingen die V. en M. willen hebben, lastig zijn en een stuk duurder uit gaan vallen. Daarom komt Fase een keer terug om de extra aanpassingen klaar te maken, mits het stel netjes beide rekeningen betaalt. Deze rekeningen van totaal €13.000 euro, hebben ze nooit betaald.

  Sjaak Fase wil nog proberen om aan zijn verdiende centen te komen door een betalingsregeling te treffen met het stel, maar elke keer komen ze met smoesjes aan. Ze zijn immers zelf opgelicht door alles en iedereen. Pas sinds bemoeienis van Opgelicht?! heeft M. een regeling getroffen. Fase is en tijde van de uitzending nog in afwachting van de eerste betaling. 

  Vies huis

  Moniek en Gilbert woonden anderhalf jaar in het huis van de heer Machura. Met een mooie nieuwe binnenbak, die niet betaald is. Het duurt niet lang voordat Machura problemen met het stel krijgt, De huur wordt vanaf het begin al niet betaald. Na een vonnis van maart 2013 betalen ze nog eenmaal €15.000,- voor de achterstallige huur van 2012, maar in november 2013 vlucht het stel uit het huis en laten Machura met een schadepost van €75.000,- aan achterstallige huur en huisschade.

  Stage

  Dat het stel niet alleen grote bedrijven benadeelt, blijkt uit het verhaal van Naomi Thomas. Twee jaar geleden loopt Naomi stage bij stoeterij M. en heeft daar een hele leuke tijd. Ze kan goed overweg met het stel en helpt veel in het bedrijf. Wanneer Moniek aan Naomi vertelt dat ze geldzorgen hebben en niet meer rond kunnen komen, wil Naomi graag helpen. Ze leent het paardenpaar €3000,-. Ze was op dat moment zestien jaar. Moniek beloofde het meisje dat ze het geld binnen drie maanden terug zou krijgen, maar tot op de dag van vandaag is er maar een heel klein deel afbetaald. Schade: €2700 euro.

  Contact

  Tijdens het onderzoek van Opgelicht?! neemt Gilbert contact op met de redactie. Hij wil weten wat er aan de hand is. Meerdere keren nodigen wij Gilbert M. en Moniek V.uit om met ons in gesprek te gaan. Dit zeggen ze telkens toe, maar op het laatste moment, zeggen ze ook weer af. Opgelicht?! doet nog een poging om het stel toch te spreken. We gaan naar hun huis, maar ook daar geven ze niet thuis.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant