Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Mode-agente Anneke W.

  Mode-agente Anneke W.

  Anneke W. is een charmante zakenvrouw met een lange historie van mislukte modeconcepten, afpersing en oplichting.

  Tijdschrift voor gekleurde vrouwen

  Anneke W. runt een tijdschrift voor gekleurde vrouwen en is actief in de modebranche. Naar de buitenwereld projecteert ze het imago van een geslaagde zwarte zakenvrouw met kennis van zaken en een keur aan beroemde vrienden. Maar in werkelijkheid heeft de mislukte zakenvrouw in de afgelopen jaren bijna 500.000 euro in eigen zak gestoken door investeerders te werven voor franchiseformules.

  Haar klanten dachten dat ze de kans kregen te participeren in een succesvolle internationale keten, maar in werkelijkheid waren de contracten die zij tekenden niet meer waar dan het papier waarop ze waren geprint. W. beschikt namelijk niet de rechten om de verschillende merken die zij voert door te ontwikkelen, noch beschikt ze over de benodige handelswaar of contacten om een project van dergelijke omvang te ondersteunen.

  Miss Beautiful Black verkiezing

  In 1994 richt Anneke W. twee bedrijven op, W. Agenturen en uitgeverij en organisatiebureau M’Bition Beautiful Black. Daarmee lanceert ze een magazine en organiseert ze de Miss Beautiful Black verkiezing. Zowel het blad als de verkiezing sterven een langzame dood. Anneke krijgt conflicten met haar sponsoren en belandt in de schuldsanering.

  In 2002 wordt ze alsnog failliet verklaard, omdat ze nieuwe schulden is aangegaan. Wanneer de curator zich over het faillissement buigt is W. echter in geen velden of wegen te bereiken. Ze blijkt haar wijk te hebben genomen naar Spanje, waardoor het faillissement van bijna 200.000 euro onbetaald moet worden afgesloten.

  Exorbitante levensstijl

  Wanneer ze een jaar later terugkomt stort ze zich volledig op de mode-agentuur. Ze lanceert verschillende merken, zoals MI-SA-KO, Good Food, My Secret, Eden Shoes, My Shop en Lollipops. Ze weet forse investeerders aan te trekken, maar sluit daarbij contracten af die haar capaciteit ver overstijgen. W. vangt op die manier kapitalen voor het verhandelen van franchiserechten die niet van haar zijn.

  Ook laat ze haar slachtoffers forse bedragen neertellen voor panden die niet blijken te zijn gehuurd en voor interieurbouwers die achteraf niet blijken te zijn betaald. Zo steekt ze 500.000 euro in eigen zak. Geld dat linea recta verdwijnt in haar kapitale villa in Schoten (gehuurd) en haar exorbitante levensstijl.

  Failliet verklaard

  Opgelicht?! komt haar op het spoor wanneer we ons als geïnteresseerde participanten melden krijgen we onmiddellijk het aanbod om distributeur te worden voor Nederland van het kindermerk Lilica Repilica. Anneke stuurt ons zelfs een keurig 'letter of intent' waarin ze verklaart dat we voor een bedrag van 20.000 euro de rechten voor Nederland kunnen overnemen.

  Wanneer we navraag doen bij het Italiaanse hoofdkantoor, zijn ze geschokt wanneer ze vernemen dat W. licensefees vraagt terwijl zij daar geen enkel recht op heeft. Bovendien wordt het aanbod van W. nog eens aangescherpt door het feit dat ze enkele dagen daarvoor opnieuw failliet is verklaard.

 • Ook interessant