Heftrucks, weegschalen, tuinbenodigdheden. Voor een bouwbedrijf best logische producten om aan te schaffen. Soms worden dit soort producten gehuurd en soms worden ze gekocht. Je hoopt dat je met een betrouwbare koper of huurder te maken hebt, maar komt soms bedrogen uit. In dit geval worden bedrijven gedupeerd door oplichters die zich voordoen als een bestaand bedrijf: bouwbedrijf Hakkesteegt.
Achteraf betalen
De handelwijze is telkens hetzelfde. Bedrijven worden in eerste instantie via de mail of telefoon benaderd door de 'bedrijfsleider' van het bouwbedrijf. Deze bedrijfsleider kent meerdere namen, Jeroen van Vliet, Stefan de Jager of Julian Kuipers. De KvK-gegevens van het bouwbedrijf worden naar hartenlust opgestuurd en alles lijkt bonafide. Daarna volgt de onderhandeling en wordt er een afspraak gemaakt over de betaling. In de meeste gevallen wordt de betaling achteraf geregeld en dat werkt helaas de oplichters in de hand. De producten worden opgehaald door twee mannen, een jongen van begin twintig en een man van rond de dertig. Enkele ondernemers voelen nattigheid en geven, gelukkig, de gekochte of gehuurde producten niet mee. Maar in meerdere gevallen is het leed al geschied en verdwijnen de producten.
Misbruik bedrijfsnaam
Als de gedupeerde ondernemers verder op onderzoek uit gaan, treffen ze steevast de echte eigenaar van het bouwbedrijf. Arie Hakkesteegt heeft heel veel last van het feit dat oplichters zijn bedrijfsnaam misbruiken. Hij krijgt meerdere telefoontjes en mailtjes van bedrijven die denken met hem te maken te hebben. In een geval is er via een automatisch incasso geld van zijn rekening afgeschreven voor de huur van een heftruck. Arie heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie. Tijd voor Opgelicht?! om er dieper in te duiken.